Najdi forum

Najboljših 10 let?

Koliko odstotkov mi pripada, če grem čez 8 let v pokoj? 68% povprečja najboljših 10 let? Kdo ve? Sicer imam še nekaj privarčevanega v pokojninskih skladih, pa računam, če mi bo zneslo….

Kateri avto naj kupim, da je rdeč in ima električna zadnja stekla?

Uf, kako pa veš da čez 8 let ne bo izračun popolnoma drugačen? Čim več privarčuj sam/a, ne zanašaj se na pokojninsko blagajno!

nova
Uredništvo priporoča

Pojma nimam, koliko ti pripada. Ne vem, ali je zadnjih 10 let ali 10 najboljših let. Mogoče celo 20? Jaz se na penzijo ne zanašam več. Vse kar nam sedaj država daje za subvencije, bodo potem nekako vzeli, v to sem prepričana. Zagotovo se bo poznalo pri pokojninah, pa višji davki. Mogoče vse tisto, kar smo privarčevali v raznih stebrih in dodatnih zavarovanjih nam bo nekje ostalo, vsaj nekaj. Ne vem. Ali pa bomo delali do konca, dokler nas korono ne vzame.


Tistega, ki ga lahko kupiš na kredit, lizing ali s privarčevanimi sredstvi. 🙂


Tistega, ki ga lahko kupiš na kredit, lizing ali s privarčevanimi sredstvi. 🙂
[/quote]

Idealneje leasing seveda. Jaz bi še stanovanje na leasing če bi šlo.

kkašnih 10 let? to je bilo ullallaa elt nazaj, zdaj mislim, da je že 18 let, če ne celo že več …

Najboljših 24 let se računa za povprečje, že dolgo let.

“Tudi v letu 2020 se bodo za izračun pokojninske osnove upoštevale osnove iz katerih koli zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970 dalje, ki so za zavarovanca najugodnejša.”

Malo poguglaj. Dodaj kakšen evro na stran, v kakšno dodatno zavarovanje, pa bo vsak mesec kakšen evro več.

Kot so že omenili, se šteje 24 let. Ampak v 8 letih se lahko še marsikaj spremeni, pa dvomim, da na bolje. Lahko, da bodo še kaj podaljšali, znižali procent, kaj vem kaj. Po moje se splača malo šparati, pa poskrbeti, da do penzije odplačaš morebitne kredite, obnoviš vse na hiši, stanovanju ali pokriješ druge večje stroške.
Če ima kdo še kakšen nasvet v tej smeri, je dobrodošel.

Ko je že ravno tema, me zanima koliko dobite zraven tisti, ki ste plačevali v razna dodatna varčevanja?
Pb 10 let sem vplacevala pri Sloveniki 60 eur mesečno, pa so mi nekateri svetovali naj prekinem, ker mi morala dočakati 100 +, da se povrne vložek brez obresti. Boljš imet denar doma v štunfu, več koristi. Je res?

Za PPS 1 dobim 49 €/mesec
Pokojnine pa 650 €

Eni ste pa hudo zadaj … Vsaj nekdo, ki razmišlja o penziji, bi lahko o tem kaj vedel. Za osnovo se vzame trenutno 24 najboljših zaporednih let. Pogoji za upokojitev so 40 let delovne dobe in starost 60 let. Trenutno. Vse podrobnosti in zakonodaja, tudi informativni izračun, so pa na spletni strani ZPIZ-a. Kako bo čez 8 let, ga ni, ki bi vedel.


Bila sem zaposlena v JS. Država mi je namesto povišanja plače plačevala mesečne zneske v Modro zavarovalnico cca 13 let po 38 eur, razen z izjemo pod Janševo vlado okrog 10 eur. Mesečno zdaj dobim 320 eur, ampak samo eno leto. Potem pa 30 eur na četrtletje, se pravi 10 eur na mesec.
Skupen znesek vplačil je bil cca 8000 eur. Če živim še 20 let, jih bom počrpala dobrih 5000. Da bi prišla do 8000, bi morala živeti sto let.

Spoštovani, pravila na področju upokojevanja in izračunavanja za upokojitev tako za moške kot za ženske se je po zPIZ II močno spremenila tako, da vam je nemogoče čez palec povedati kar sprašujete.
Imate pa naslednje možnosti:
I. na spletni strani http://www.zpiz.si poiščete orodje za izračun let in predvidevanja za vašo upokojitev
II. možnost, ki pa je gotovo najbolj merodajna in iz prve roke pa je, da zaprosite ZPIZ, da vam napravijo izračun kakšno je vaše stanje v tem trenutku glede do sedaj vplačanih prispevkov ter kaj se predvideva kako bo z vašimi vplačanimi prispevki čez 8 let.
Prošnio na zpiz lahko naslovite pisno, po navadni pošti na območno lsužbo vašega stalnega prebavilišča ali preko elektronske pošte, ki jo boste našli na gornjem naslovu.

Prijazen pozdrav in vse dobro ;).

Metka Knez Univ. dipl. soc. delavka

Pozdravljeni.

Pravite, da vam je delodajalec 13 let vplačeval po 38 eur mesečno, razen v obdobju varčevalnih ukrepov, ko je bila premija precej nižja. Če zanemarimo obdobje varčevalih ukrepov, bi znesek vplačil vaših premij znašal nekaj pod 6.000 eur (z upoštevanjem obdobja varčevalnih ukrepov dobrih 5.000 eur). Zato imate verjetno, ko govorite o 8. tisočakih, v mislih privarčevana sredstva z donosi.

Pri izračunu višine rente je vsekakor pomembnih nekaj dejavnikov, od katerih je odvisna višina vaše rente. V prvi vrsti je to višina privarčevanih sredstev, vaša starost ob začetku prejemanja rente, vrsta izbrane rente (vi ste izbrali rento s pospešenim črpanjem sredstev),… Višina rente se namreč odmeri ob uporabi t.i. tabljic umrljivosti. Renta je izračunana tako, da izplačevalec rente predvidi, da boste živeli vsaj tako dolgo, kot znaša povprečje za vašo populacijo in za to dolžino preživetja mora zadostovati vaš obseg privarčevanih sredstev.

Ima pa dodatno pokojninsko zavarovanje eno pomembno prednost. V času varčevanja je varčevalec za vplačane premije deležen davčne olajšave.

Lep dan vsem skupaj.

Mojca Trkman Modra zavarovalnica, d. d. T: 080 2345 W: www.modra.si E: [email protected]

Pozdravljeni.

Postavili ste res precej splošno vprašanje, na katerega vam žal nihče ne more dati konkretnega odgovora. Kar se tiče zaporedja let, je odgovor v razpravi že zapisan. Sicer pa bo najbolje, da se obrnete na pristojne institucije (za informativni izračun osnovne pokojnine na ZPIZ, za informativni izračun višine rente pa na upravljavca pokojninskega sklada, pri katerem varčujete).

Srečno.

Mojca Trkman Modra zavarovalnica, d. d. T: 080 2345 W: www.modra.si E: [email protected]

Vsekakor je denar v nogavici najslabša rešitev, ki jo lahko izberete, saj denar izgublja svojo vrednost v času. Na trgu obstaja mnogo različnih finančnih produktov, ki sledijo svojemu cilju in namenu. Zato je priporočljivo, da pred izbiro “pravega” produkta najprej razmislite o tem kakšne so vaše potrebe, kakšen je namen varčevanja (ali zavarovanja), kakšen je cilj. Nato naredite načrt in se ga držite.

Predčasno prekinjanje zavarovalnih polic namreč nikoli ni dobra rešitev, zato se tega poslužujemo le v res izjemnih primerih, ko ne gre drugače.

Mojca Trkman Modra zavarovalnica, d. d. T: 080 2345 W: www.modra.si E: [email protected]

New Report

Close