Naslovnica Forum Zdravje Drugo Nevrokirurgija Naelektrenost, omotica

Naelektrenost, omotica

Moje težave so se začele pred skoraj tremi leti. Naenkrat so se pojavili občutki naelektrenosti kože. Najhujši je bil občutek v ušesih, zgornji deli uhljev so bili kot antene, kot da so žareli, občutek napetosti pa se je pojavljal tudi na koži rok, nog, koža je bila naelektrena, kot da bi dlake stale pokonci. Zraven so se pojavljali še občutki pikanja elektrike po celem telesu. Naredila sem vse možne preiskave, dermatolog, alergolog, nevrolog, ščitnica… vse bp. Naj pa povem, da sem si v tistem času urejala zobe in sem dobila na 1,5-2 meseca injekcije anestezije (če bi lahko bilo to povezano kaj s kakšnim živcem na obrazu?)


Takrat sem se odločila za spremembo prehrane, redne masaže (začetne spremembe na vratni hrbtenici), spremenila vso kozmetiko za nego kože in do danes se je ta občutek nekoliko omilil, po telesu skoraj več ne čutim napetosti, je pa ostal ta občutka napetosti v ušesih, ampak manj kot na začetku.


Še bolj pa me skrbi omotica, ki se mi je pojavila cca pol leta za prvimi težavami z naelektrenostjo. Tukaj ne gre za pravi glavobol, tudi tablete za bolečine ne pomagajo, ampak samo nek pritisk za očesom (ponavadi enostransko), kot da je del obraza malo paraliziran ter neka omotica, prazna glava, zaradi tega je tudi koncentracija težja in me vse skupaj zelo ovira pri delu.. Opravila sem MR glave, EEG, pregled pri ORL, okulistu… vse BP. Naj povem še, da te težave ponavadi vztrajajo več dni skupaj, potem je par dni ok, pa se spet pojavijo… Takoj zjutraj sem ponavadi še vredu, težave se pojavijo tekom dopoldneva in vztrajajo cel dan.


Povem vam, da sem že čisto obupana, da ne najdemo vzroka mojih težav. Mi lahko še vi predlagate, kje bi lahko iskala vzrok? Pomislila sem tudi na migrene (za kateri trpi tudi moja mama), ampak mene ne boli glava v pravem pomenu besede..


Lepo prosim za vaše mnenje.

Spoštovani!
Glede na težave najverjetneje vaše težave niso ortopedske etiologije. Svetujem pregled pri nevrologu, vseeno pa opravite še RTG in MR vratne hrbtenice, da se izključi še vratna hrbtenica.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni. MR vratne hrbtenice sem opravila 2 leti nazaj ob začetku mojih težav, sicer takrat zaradi parestezije kože.

Izvid: Vratna lordoza je ohranjena. Dehidriran, blago znižan ter cirkumferentno protrudirani disk na nivoju C5-C6, nakazano začetno spremenjen tudi C4-C5. V ostalem so diski vratne hrbtenice še ohranjene višine, brez pomembnih protruzij. Robno so prisotne manjše kostne naplastitve na nivoju C5-C6, nakazane tudi C4-C5. Ob spremembah je prisoten tanjši pas reaktivni spremenjenega signala v predelu zgornje terminale plošče korpusa C6 – edem (Modic tip 1). Korpusi vretenc so ohranjene višine. Signal skeleta je v ostalem videti ohranjen  suspektnih fosilnih sprememb ni videti.

C5-C6 Širokobazna dorzalna protruzija diska ter manjše dorzolateralne spondilotične naplastitve odrinjajo zmerno srednji likvorni prostor duralne vreče. Hrbtenjače ni videti utesnjena, njen signal je ohranjen. Nevroforamna sta prosta.

Bi lahko bile moje omotice in čuden pritisk v glavi za očesom povezane z vratno hrbtenico? Mi lahko malo razložite sam izvid? Meni je nevrolog rekel samo, da ni nič hudega…

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš čas in vaše mnenje.

Lep pozdrav.

Spoštovani!
Opisane težave so lahko tudi posledica vratne hrbtenice. MR preiskava je pokazala izbočeno medvretenčno ploščico na nivoju C5-C6, ki pa bistveno ne utesnjuje živčnih struktur. Operacija ni potrebna, svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo, fizioterapijo v ZD.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close