Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Nadja – možnost alergije

Nadja – možnost alergije

Pozdravljeni!

Sumimo, da ima morda naša triletna Nadja alergijo zaradi dolgotrajnega kašlja (približno mesec dni) in manjšega brezbarvnega izcedka iz nosu. Ker je naš otrok sicer zelo dovzeten za raznorazne okužbe do sedaj na možnost alergije nismo pomislili, ker je šlo vedno za kakšno angino, bronhitis,… Tokrat pa se kašelj brez kakega vidnega vzroka in brez temperature vleče že kakšen mesec, poslabša pa se ponoči in zjutraj. Grlo je bilo do včeraj čisto in nič pordelo, medtem ko je danes rahlo rdeče (ne vemo morda se bo pridružilo kakšno vnetje). Ker smo spričo številnih bolezni postali že eksperti za kakšen kašelj gre, smatramo da ta ne izvira iz bronhijev ali prehladnega vnetja žrelnice temveč deluje, kot da ima stalno nekaj v grlu, ki izzove suh kašelj, ki lahko včasih traja cel dan z frekvenco nekejkrat na minuto ( to je bilo v tem mesecu vsaj dvakrat ). Tudi naša pediatrinja pravi, da otrok nima nobenih znakov katere izmed prehladnih okužb.
Z možem naju zanima, kako poteka testiranje na alergije majhnih otrok oz. če obstaja kakšna manj neprijetna metoda kot za odrale – npr. obliži namesto “špikanja”.

Lepo pozdravljeni

Spoštovani!

Po opisu se niti ne bi navduševal nad diagnozo astme. Čeprav njegova pediatrinja trdi drugače mi opis diši po ventju sapnika, pri čemer je sluznica tega dela dihal tako načeta, da vsak dražljaj (sprememba temeperature ali vlažnosti zraka, ali sluz, ki zateka med ležanjem…) povzroči napade kašlja. Nič kaj ne morete in potrebno storiti. Počasi bo minilo samo od sebe. Poskrbite le za dovlj mlačne pijače in za vlaženje zraka. Seveda obstaja možnost alergije (izcedek iz nosu), ampak je kombinacija rinitisa in astme, kljub temu, da je možna, v vašem primeru manj verjetna. Testiranje opravijo pediatri alergologi-pulmologi, vendar se zaenkrat na vašem mestu zanj še ne bi odločil. Težave le niso tako hude, da bi opravičevale “mučenje” s testiranjem, čeprav niti ni tako hudo neznosno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close