Na razpotju kontracepcije
Pozdravljeni,
Od polnoletnosti jemljem KT, večjih težav z njimi nisem imela, razen povečanja teže z eno vrsto KT. Že tri leta jemljem KT Yarina, vsak dan točno ob uri, z njimi sem super zadovoljna, vendar se mi zadnje pol leta večkrat dogodi, da dobim vmesne krvavitve. To me zelo moti, ker ne vem ali je KT še učinkovita – krvavitev se pojavi po fizični aktivnosti ali po veliki potrebi. Kmalu bom trideset, otroka še 3 leta ne načrtujem.
Zanima me, za katero metodo se naj odločim in kaj bi lahko bil razlog krvavitvam (ki so se pojavile, ko sem se začela zdravo prehranjevat in več gibat – rada bi izgubila 10 kg).
Odkar sem začela z zdravim načinom življenja, nekje po novem letu, imam tudi tako močne menstruacije, da me čisto izčrpajo, vse mi premoči, kar se mi je nazadnje dogajalo pred uporabo KT.
Razmišljam ali o zamenjavi vrste KT ali obročku ali pa kar fizični zaščiti (kondom, čeprav z njim težko pridem do orgazma in bojim se ponovno močnih krvavitev, ki so se mi z uporabo KT zmanjšale, razen zadnje 3 mesece).
Najlepša hvala za odgovor,
Lučka
Priporočam čimprej pregled pri ginekologu, saj močne menstruacije kljub uporabi tabletk lahko pomenijo, da je prisotno neko organsko obolenje. Z ginekologom pa se bosta tudi pomenila o morebitni drugi morda malo močnejši tabletki, če drugih bolezenskih vzrokov ne bo najti.