Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza Multipla skleroza

Multipla skleroza

Kašni vse zo znaki multiple skleroze? Vem da jih je veliko. Če te naekrat začnejo bolet noge in bolijo nekaj časa nato pa bolečine izgine in se čez nekaj tednov spet pojavi je to znak ms? Kaj pa mravljinčenje jezika? Nevrolog je rekel da so verjetno to znaki, kaj pa vi mislite? Poznate koga z to boleznijo? Kakšni so bili znaki pri njem in kako živi danes? Vem da je tam forum o tem, vendar ga gleda tako malo ljudi, tu pa vas je veliko več.

Pri meni je bil oz. še vedno je sum na MS. Jaz sem imela mravljince v rokah, nogah, isto so me bolele noge, čeprav nisem bila nič pretirano športno aktivna. Prav tako nisem mogla zaspat zvečer, ker sem imela nemirne noge, …
Mene zraven bolijo še sklepi, tako da jaz mislim, da je pri meni bolj verjetna kaka ravma.

Znaki so tudi: slabo ravnotežje, zamegljen vid, bolečine, …

Pojdi na furum MS, tamo so ljudje izredno pozitivno naravnani in boš izevedela veliko stvari.
Meni je splošna zdravnica dala napotnico za nevrologa, ta pa me je poslal na razne raziskave: SEP, VEP, MRT, MRG, pa še eno. Tri sem že imela in niso našli nič takega (še vedno pa čakam na pisne izvide).
Je pa pri meni delala full psiha. Ko sem slišala da je ena od možnosti MS, oz. da me bodo poslali na raziskave zato da izključijo to (ker nevrolog ni ničesar našel ob pregledu, pa da bi bili mirni) bolezen, sem kar na enkrat imela vse simptome kar sem jih prebrala. Tako, da manj veš po eni strani, bolje je, dokler nimaš 100% diagnoze.

Drugače pa poznam nekoga, ki ima to bolezen. Je starejša oseba in v precej slabem stanju. Je pa res, da je do zdajšnjega stanja prišla zaradi izgube življenskega partnerja.Zaradi psihične obremenitve je napredovala tudi bolezen.

Malce sem se razpisala, se opravičujem. Pojdi k osebnemu zdravniku in naj ti da napotnico. Pa še po vseh preiskavah niso vedno 100% v svojo diagnozo.

Imela sem eeg, ki ni pokazal nič sicer pa ta nikoli ne pokaže ms. Čakam še na mri.

SEP, VEP, MRT, MRG Kaj to vse pomeni in kako se preiskava dela ter za katero področje? Kako dolgo si čakala na njih?

Ja jaz jo imam že 13 let. Simptomi so zelo različni in se pojavljajo skoraj pri vsakem v različnem vrstnem redu. Tako kot ti je predhodnica svetovala napotnico v roke in napej na preiskave. Srečno.

Pa imaš kakšne težave? Si morda invalid zaradi tega? Daj povej kaj več kako živiš. Ker eni baje hitro pristanejo nepokretni na postelji pa me je kar strah.

“luna lunca “
oprosti vendar se o temu zelo nerada pogovarjam, sploh pa tko po raznih forumih. Tako kot sem že napisala vsak bolnik z MS to doživlja drugače in čisto pri vsalem bolezen napreduje z drugim tokom. Ti se najprej prepričaj kaj ti sploh je. Živet v strahu pa sploh ne veš kaj ti je je pa tud čisto brez veze. Je pa tko bolezen napreduje tako kot imaš ti poštimano v glavi, če boš pričakovala najslabše se ti bo to tudi zgodilo.
Zato pozitivno naprej pa ne glede na to kaj imaš.

Tudi jaz imam simptome, ki nakazujejo na MS. Nevrolog me je poslal na MR in bomo videli kako in kaj. Nočem pa kaj dost razmišljat, ker itak ne morem nič spremenit in kako bo pač bo. Se pa trenutno počutim dokaj slabo, ker imam že nekaj časa notranjo vročino in sem zelo utrujena.

Poskušam pa pozitivno sprejemat vse skupaj, čeprav je zelo težko. Tudi tebi želim, da si pozitivno naravnana in naj ti bo v tolažbo, da nas je več takih, ki ravno zdaj čakamo na to, da nam povejo ali imamo MS ali ne.

Lep pozdrav!

Irve kakšni so pa znaki pri tebi? Saj se niti zaradi tega ne sekiram toliko, le zanima me kaj mi je.

To še me zanima- Kaj je znak ms občasno težko požiranje?

Pozdravljena!

Imam cel kup težav od zameglenega vida, mravljinčenja v okončinah, bolečine v vratu, hrbtu, rokah, nogah, utrujenost, rahla vrtoglavica in še in še. Upam, da ni MS, po drugi strani pa če je, bom rekla, hvala Bogu, da je samo MS. Mislim, da je pa velik problem pri nas čakajočih psiha, na tem moramo kar “fejst” delat. Pa bomo že preživeli, kar nas ne ubije, nas itak naredi močnejše, ali ne?

Pridružujem se vam še jaz. Sicer sem imela pred 3. meseci MR in likvor negativni, ampak sedaj se mi je počutje spet poslabšalo, počutje je zelo podobno irve-i. Jaz pa vseeno upam, da je prišlo do pregorelosti ali čemu podobnemu. Poznam dva s MS, en se zdravi samo z alternativo, drugi z uradno medicino. Nobeden ni na vozičku, se pa stanje slabša, po 10 tih letih.
Do nevrologa je pa tako težko priti, ali je možno SEP, VEP, MRT, MRG narediti kje samoplačniško?

Jaz imam mravljinčenje v nogah v podplatih le ko jih skrčim. In mravljinči mi jezik. Noge me občasno bolijo in občasno težko požiram. Občasno me tudi boli. Jaz sem šla prvo k osebnemu zdravniku pa mi je dal b-kompleks tablete in rekel da če ne mine čez en mesec naj pridem nazaj. Čez nekaj dni mi je jezik tako mravlnjčil da sem šla k dežurnemu. Ta me še je isto noč poslal k dežurnemu nevrologu. Ta me je poslal domov in dal napotnico za eeg in mri možganov. EEg je bil ok, čakam še na mri ki naj bi bil ta mesec. SEm klicala za samoplačniško, da bi bila prej na vrsti pa je tako drago da zame ni te možnosti. MS naj bi se videl na mr, če ne pa na punkciji.

SEP, VEP, MRT, MRG NAJ MI NEKDO PROSIM POVE KAJ TO POMENI IN KAJ TI TAKRAT PREGLEJUJEJO!

Problem je ta, da 10 % preiskave ne dokažejo MS, imajo pa vse zagone kot ostali. Tako mi je razložil nevrolog.

In kaj je potem teh 10% če ne ms in je isto? Kakšna druga bolezen ali nič? Nič pa ja ne more biti če ti čutiš bolečino.

SEP, VEP, MRT, MRG NAJ MI NEKDO PROSIM POVE KAJ TO POMENI IN KAJ TI TAKRAT PREGLEJUJEJO!

http://med.over.net/forum5/read.php?131,4099084
Tudi teh 10 % se smatra kot bolniki s MS, tako sem ga jaz razumela.

Na MR se vidijo lezije, če je kje razpadel mielin oz.ovojnice. Na kontrolnih MR s kontrastom pa se preverja tudi, če so te lezije aktivne.

Pri lumbalni punkciji pa je lahko likvor poplnoma čist, torej tak, kot pri zdravem človeku, če se ravno takrat v možganih ali hrbtenjači nič ne dogaja.

SEP, VEP in podobne preiskave pa so preiskave evociranih potencialov, ne odločajo se pri vseh za vse (npr. pri tistih, ki so imeli retrobulbarni nevritis, delajo VEP-vidne evocirane potenciale) – s preiskavo preverjajo prenos dražljajev od določenega dela telesa do zanj zadolžene centra v možganih.

LP!

luna lunca, upam, da se ne rabiš bati, da je MS. Identične težave sem tudi jaz imela, jezik mravljinčenje, nisem mogla požirati hrane, bolele noge roke in sem bila na vsemogočnih preiskavah in je bilo bp. Kaj je bilo?
Na psihični bazi. Bolje to kot pa MS. No, boljše ni nobena stvar ampak, če že pride pač pride.
Ne bodi v strahu. Pa poročaj kaj so ti ugotovili.
Lep pozdrav in veliko zdravja ti želim!

Lep pozdrav -------------

Sočni žarek pa še ti vedno mravljinči jezik? Ko je meni prvič začel mravljičiti, takrat še je malo obraz zraven mravljičil, sedaj pa samo jezik sem misla da me bo kap zadela. Kako dolgo ti je mravljičil? Več dni, več ur? Kako pogosto se ti je to pojavljalo? Meni se ne vsak dan, ampak pogosto. Včasih nekaj dni skupaj in potem nekaj dni ne.

Pozdravljene,

tudi sama imam že 3 leta sum na MS. Glede simptomov, ki jih navajajo pri MS je takole. Skoraj vsi nevrološki problemi imajo takšne simptome. Potrebno je ugotoviti kaj povzroča nevrološke izpade. Lahko je to preveliko / premalo delovanje ščitnice, lahko kakšno sistemsko obolenje, mogoče samo psiha, lahko gre za eno izmed mnogih nevroloških obolenj (MS, Miestenija gravis, polinevropatija … jih je full ). Skratka možnosti je veliko.

Jaz se bojujem s simptomi že tri leta in moje življenje sem morala prilagoditi k temu. Obiskujem zdravnike in se pritožujem nad čakalnimi vrstami… Zato razumem ves ta strah in negotovost.

PRESTICA mi lahko poveš na kakšen način si imela nemirne noge. Samo, da jih nisi mogla imeti pri miru ali mogoče tudi kakšno trzanje, migetanje v njih? Tudi sama imam napotnico za revmatologa in podobne simptome kot ti.

Moje nemirne noge so zdaj kar nekaj časa mirne. : ) Drugače pa ko sem se zvečer vlegla v posteljo jih enostavno nisem mogla imeti pri miru. Samo da sem eno nogo malce premikala pa je bilo bolje. Ne znam točno razložit. Kar se pa trzanja tiče nisem bila preveč pozorna. Pač mišica trzne vsake toliko časa. Nisem nikoli pripisovala veliko pozornosti temu. Mogoče zato, ker mojemu fantu tudi trzajo in se mi zdi to pač normalno.

Kako si prišla do napotnice za revmatologa? Meni je osebna zravnica ne napiše. Pravi, da je četudi bi bila ravma oz. kak artritis je v tako začetni stopnji, da revmatolog ne bi ničesar naredil. Me je pa dal nevorolg na revma teste kar se krvi tiče.
Tebe bolijo tudi sklepi?

Ojla Prestica,

do napotnice sem prišla , ker imam v krvi povišane gama globuline in imam mejni ANA titer. Bodi sitna glede tega, saj si zaslužimo, da nas obravnavajo in da dobimo diagnozo čimprej. Vsi pravijo, da ima zgodnja diagnoza velik pomen pri zdravljenju in zaviranju napredovanja bolezni.

Glede trzanja – pri meni je prisotne ves čas in ne gre za normalno trzanje živca,temu kar se mi dogaja pravijo zdravniki fascikulacije in zelo pogosto te vodijo v invalidnost. No vsaj nobeden mi tega še ni ovrgel. Te fascikulacije se tudi vidijo pod kožo. Poznam samo eno osebo s takšnimi fascikulacijami , ki pa tudi nima diagnoze. Kjerkoli pa sprašujem pa ne dobim konkretnega odgovora.

Sklepi me ne bolijo. Obstaja več različnih revmatoloških obolenje in ni pri vseh nujno prisotna bolečina v sklepih. Več si preberi na http://www.revma.net.

N.