Najdi forum

MR L/S HRBTENICE razlaga izvida

Spoštovani,
že dalj časa imam težave s hrbtenico križom , bolečine so neznosne in se širijo v noge.
Opravila sem Mr preiskavo in vas prosim za razlago, hvala v naprej in lep pozdrav.
MR L/S HRBTENICE :
napotna diagnoza: Lumbalgia
Preiskava je bila opravljena v standardih T1, T2 in STIR poudarjenih sekvencah v aksialni in sagitalni ravnini.
Preiskava pokaže blago sinistrokonveksno deviacijo lumbalne hrbtenice.
V stranski projekciji je lumbalna lordoza poudarjena, težiščnica je pomaknjena navspred.
Korpusi so strukturno in morfološko v normalnih mejah.
Degenerativne spremembe diskov v nivojih L4-L5 in L5-S1 s protruzijami pod zadnji longitudinalni ligament. Videti je tudi fisure anulus fibrosusov obeh diskov.
Nevroforamni so zoženi v nivojih L4-L5 in L5-S1 obojestransko.
V STIR sekvenci ni edema skeleta ali mehkih delov, ki bi govorili v prid akutnega patološkega dogajanja.
V aksialnih rezih je v nivoju L2-L3 videti dokaj obsežno desnostransko herniacijo diska s posledično stenozo recesusa in foramna. Začetna spondiloartroza malih sklepov.
Nivo L3-L4 je zožen zaradi manjše centralne protruzije diska, ki oži sprednji epiduralni prostor, obsežnejših utesnitev ni videti. Začetna spondiloartroza malega sklepa z desne strani.
Nivo L4-L5 kaže centralno protruzijo oz.že herniacijo diska, ki utesnjuje sprednji epiduralni prostor, zožitve se izraziteje širijo v levi lateralni recesus. Tudi v tem nivoju je prisotna začetna spondiloartroza malih sklepov.
Nivo L5-S1 je zožen zaradi relativno obsežne levostranske herniacije diska, ki oži tako recesus kot foramen.
zaključek: HERNIJA DISKUSA L5-S1 LEVO

Pozdravljeni,

izvidi kažejo na znake močnih bolečin, stanje je akutno že dlje časa. Hrbtenica je v ledvenem delu zaradi dolgotrajnih bolečin razvila nepravilno ukrivljenost (sinistrokonveksna deviacija in premaknjena težiščnica), da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec. Temu poljudno rečemo tudi t.i. protibolečinska drža. Prihaja do različnih obrabnih sprememb medvretenčnih ploščic, med katerimi je najbolj izražena hernija diska v prostoru L5-S1, kjer verjetno prihaja do močnega draženja. Izvid sicer nikjer ne opisuje znakov za (nujen) operativni poseg, sprememb signala hrbtenjače itd., kar je zelo pozitivno. S precejšnjo gotovostjo menim, da bi stanje lahko popravili z različnimi konzervativnimi tehnikami, med katerimi je ena izmed najbolj učinkovitih zagotovo manualna medicina.
Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja s tehnikami manualne medicine bi morali opraviti klinični pregled. Nanj se lahko naročite v eni izmed ordinacij: Pozdravljeni,

težave, ki jih opisujete, skoraj zagotovo izvirajo iz vratnega dela hrbtenice. Ne glede na vašo starost lahko že prihaja do zgodnjih degenerativnih (obrabnih) sprememb ali pa sprememb zaradi drugih dejavnikov, kot so prisiljena drža, preobremenjenost in stres, kar posledično povzroča zakrčenost mišic v tem delu, poslabšan krvni obtok idr. Večkrat so vzroki zgodnje obrabe tudi (manjše) poškodbe iz otroštva (padec s kolesom npr.), poškodbe, ki povzročijo nenaden zasuk glave (npr. prometne nesreče, padec na smučanju idr.) in se njihove posledice pokažejo precej kasneje.
Brez kliničnega pregleda vam težko svetujem karkoli bolj konkretnega. Priporočam, da se naročite na pregled v eni izmed naših ordinacij, po potrebi pa vas bomo po pregledu poslali še na dodatno diagnostiko (RTG vratnega dela).
V kolikor se odločite za pregled pri nas, posredujem povezavo do kontaktnih informacij:
https://www.mo-gy.si/kam-na-pregled/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***
Objava čaka odobritev

New Report

Close