Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Mr izvid, bolečine v desni nogi

Mr izvid, bolečine v desni nogi

Pozdravljeni,

glede na izvide ki sem jih dobila me zanima kaj bi vi priporočili.

Dodam samo, da me desna noga tako boli da komaj pridem nekaj korakov po stanovanju, sedeti sploh ne moram. Lahko ležim ali na boku ali pa na trebuhu, ostalo me boli in zateguje v desni nogi kot bi se mi nekaj trgalo v njej.

Izvid

Radiološka preiskava: MR ledvene hrbtenice v standardnih sekvencah in ravninah (T1, T2 in STIR sag ter T2 tra)

Izvid:

Ohranjena fiziološka lordoza. Signal kostnine je primeren.

Manjši Schmorlovi herniji terminalnih plošč korpusa L1. I. v. disk L1/L2 je blago znižan.

I. v. disk L2/L3 je nakazano dehidriran, primerno visok, povsem posteriorno se nakazuje tanka anularna fisura.

Na nivoju L4/L5 je pod spodnjo terminalno ploščo L4 blag stresni edem oz. modic tip 1 degeneracija. I. v. disk je zmerno dehidriran, posteriorno je večja anularna fisura. I. v. disk je centralno dorzalno blago izbočen brez znakov utesnitev nevralnih struktur.

Na nivoju L5/S1 je desnostranska dorzalna paracentralna in subartikularna diskus hernija velikosti dobrega centimetra, ki povzroča zmerno stenozo spinalnega kanala predvsem pa stenozo desnega lateralnega recesusa. Desna S1 korenina je subartikularno odrinjena in utesnjena ali vsaj dražena.

I. v. foramni so primerno široki.

Konus hrbtenjače in kavda ekvina sta primerna. Paravertebralna muskulatura je primerna. Do 2,5 cm veliki cisti desnega jajčnika.

Mnenje:

Simptomatska i. v. hondroza L4/L5 z dorzalno anularno fisuro in blago centralno dorzalno protruzijo brez utesnitev nevralnih struktur.

Desnostranska dorzalna paracentralna in subartikularna diskus hernija L5/S1 z utesnitvijo ali vsaj draženjem desne S1 korenine subartikularno.

Najlepša hvala za odgovor.

Lp,

Bojana

Spoštovani!

Gre za diskus hernjijo na nivoju L5-S1, ki vam pritiska na živce. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje, ali je potrebna operacija, zato vam svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda slike. Lahko pridete tudi k meni.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close