MR difuzijsko perfuzijsko slikanje s KS
Pozdravljeni,
po pregledu pri urologu sem dobil napotnico za mr difuz. perfuz. slikanje ter mr male medenice. vrednost s-psa je v porastu (v enem letu iz 3,9 na 4,6). Ali je lahko takšno stanje zaskrbljujoče?
Star sem 63 let, nekadilec, ne alkoholik, dokaj športno usmerjen.
vnaprej hvala za odgovor.
lp B.
Pozdravljeni,
vrednost PSA ni povsem togo določena, ampak za moške vaših let je meja pogosto okoli 4,0 ng/mL. Ob opisanem porastu PSA v enem letu, se urolog odloči za slikovno preiskavo, ki je natančna za oceno sprememb v prostati in na podlagi tega izvida se potem odloči, če je potrebna biopsija prostate.
Vi nadaljujte z zdravim življenjskim slogom, saj je porast PSA lahko tudi posledica benigne hiperplazije prostate, vnetja in fizične aktivnosti pred testom.
Vse dobro vam želim,
Jana
prejel sem izvid : multiparametrični MR prostate (T2 tra/cor/sag: ADC/DWI tra: perfuzija tra; T1 in T2 fs tra; prostata je velika 5,5,x 3,8 x 5,4 cm oz 58,7 ml PSAD 0,08
Periferna cona je ohranjena v njej so posamezna blago hipointenzivna področja ki so poligonalna ali trakasta in nimajo učinka mase- videz postvnetnih sprememb . Za malignom susspektnih lezij ne diferenciram. Prehodna cona je spremenjena v smislu benigne hiperplazije prostate.Suspektnih lezij v prehodni coni ne diferenciram.
Seminalni vezikuli izgledata primerno, sečni mehur primeren, črevesne vijuge so orentacijsko primerne, prikazano žilje je primerne širine. V mali medenici ni vidnih patoloških bezgavka ali proste tekočine. V prikazanem skeletu ne diferenciram suspektnih lezij.
Mnenje – postvnetno spremenjena periferna cona (PI-RADS2)
Starost 63 let, nekadilc, nealkoholik, je pa res da dosti kolesarim.
Prosim še za vaše mnenje. hvala v naprej
lp B.
prejel sem izvid : multiparametrični MR prostate (T2 tra/cor/sag: ADC/DWI tra: perfuzija tra; T1 in T2 fs tra; prostata je velika 5,5,x 3,8 x 5,4 cm oz 58,7 ml PSAD 0,08
Periferna cona je ohranjena v njej so posamezna blago hipointenzivna področja ki so poligonalna ali trakasta in nimajo učinka mase- videz postvnetnih sprememb . Za malignom susspektnih lezij ne diferenciram. Prehodna cona je spremenjena v smislu benigne hiperplazije prostate.Suspektnih lezij v prehodni coni ne diferenciram.
Seminalni vezikuli izgledata primerno, sečni mehur primeren, črevesne vijuge so orentacijsko primerne, prikazano žilje je primerne širine. V mali medenici ni vidnih patoloških bezgavka ali proste tekočine. V prikazanem skeletu ne diferenciram suspektnih lezij.
Mnenje – postvnetno spremenjena periferna cona (PI-RADS2)
Starost 63 let, nekadilc, nealkoholik, je pa res da dosti kolesarim.
Prosim še za vaše mnenje. hvala v naprej
lp B.
Pozdravljeni,
izvid MR je ugoden in hvala za podatek o kolesarjenju. Prostata je pri tem športu precej na udaru in vse opisane spremembe so lahko posledica kolesarjenja. Za rakave spremembe ni znakov, tako da ste lahko mirni.
Vse dobro vam želim,
Jana