mozolji

Zadnjih nekaj let se mi pojavljajo mozolji po hrbtu in trebuhu in to v kar velikem številu. Izginejo samo v času dopusta
– na morju. Ali obstaja kakršnakoli možnost, da sem alergičen na svoj lasten znoj ? Oz. ali bi lahko bil vzrok vsemu
skupaj stres oz. prehiter tempo življenja? Mimogrede – star sem 39 let in vse skupaj na kakšnem bazenu ne izgleda
ravno najlepše. Hvala za odgovore.

Spoštovani!

Mozolji nastajajo v lasnih mešičkih pod vplivom hormonskih motenj in večjega izločanja loja ter predvsem zaradi bakterij, ki se naselijo v teh izločkih in povzročijo vnetje. Poleg splošnih ukrepov za zdrav način življenja: urejena telesna teža, izogibanje nasičenih maščob (predvsem trdih – živalskih, in prikritih v slaščicah, čokoladi…), redno umivanje z mlačno vodo, zadostno gibanje na svežem zraku…, bo pri vas verjetno potreben pregled pri vašem zdravniku družinske medicine, da bosta ugotovila, ali so možni in potrebni kakšni dodatni ukrepi, zdravljenje ali celo napotitev k dermatologu. Predvsem bosta izključila sicer izjemno redke, pa vendar možne redke notranje bolezni, ki se včasih lahko kažejo z mozoljem podobnim boleznim kože.

Zdravljenje mozoljavosti je lahko lokalno – mazanje prizadetih delov, ali pa sistemsko – uživanje preparatov, ki ugodno spremenijo delovanje lojnih žlez ob lasnih mešičkih. V težjih primerih pa je potrebno jemati antibiotike, da bi odstranili čim več bakterij, ki povzročajo težave.

Zdravljenje je navadno dolgotrajno in potrebno je obilo potrpljenja, preden dosežemo vidnejše uspehe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

PozdravljeniStara sem 17 let in vedno sem imela lepo kožo na obrazu. Od maja lani (sepravi že pol leta) pa imam zelo mozoljast obraz. Premišljevala sem kaj sem spremenila (prehrano, gibanje, čistila za obraz), ampak nič nisem ugotovila, saj delam vse isto, kot prej. Že ko mislim, da se bo mozolj pozdravil, se pojavi nov, zelo me srbi, tako da se kdaj spraskam, kdaj ne. Po bradi imam mozolj pri mozolju, en zraven drugega. Prvo je bila kritična samo brada, potem še čelo, zdaj so se mi razširili še po licih. So zelo velike vidne “bule”, ki izginejo po zelo dolgem času.
Kaj naj naredim? Mi lahko svetujete, ker sama sem kdaj zelo žalostna zaradi tega.
Najlepša hvala vnaprej!
Nika

New Report

Close