Možnosti
Spoštovani,
prosim vas še za vaše mnenje: Moja G mi zaradi še nepojasnjene poporodne sepse in nekega “žepka” med jajčnikom in maternico, vidnega na UZ, ne priporoča uporabe Mirene, zaradi hemangioma na jetrih pa je vprašljiva uporaba tabletk. Meni, da bi morda Cerazette prišle v poštev. Kaj mi svetujete vi?
Hvala.
Lep pozdrav.
Cerazette vsekakor pride v poštev, to je tabletka za primere, ko druge vrste Kc ne pridejo v poštev zaradi zdravja. Hemangiiom na jetrih ni naveden v kontraindikacijah za uporabo kombiniranih tabletk, je pa to jetrni adenom- morda imate ugotovljenega tega?
Dobra izbira so lahko tudi pregradne metode s spermicidi, kondom ali naravne metode- stvar dogovora z vašim ginekologom in vaše odločitve.
Pozdravljeni,
po treh različnih UZ so mi zdravniki rekli, da gre za hemangiom, da pa se to tako ali tako ne more zagotovo potrditi. (??) Jetrni encimi so bili v mejah normale.
Vsi trije so mi tudi razložili, da so hemangiomi verjetno prirojena zadeva. Pred prvo nosečnostjo sem jemala KT več let. Predpisane so mi bile brez kakršnih koli pregledov (razen krvnega pritiska), pregleda jeter ali česar podobnega nihče ni niti omenil.
Trenutno ne uporabljam nobene hormonske zaščite, za Cerazette se nekako še nisem odločila. Zanima me, ali bi bil Nuvaring v mojem primeru možna oblika zaščite oz. katera oblika je sploh boljša – Nuvaring ali Cerazette?
Še to: Moja G nima pravega nasveta, pravi, da bi me najraje napotila v ambulanto za kontracepcijo. Predvidevam, da je mislila ambulanto na GK?
Hvala.
Lep pozdrav.
Pred predpisovanjem hormonske ali druge kontracepcije je potreben natančen pogovor o spremljajočih boleznih, zdravilih , ki jih jemljete in morebitnih razvadah. sledi tehtanje in merjenje krvnaga pritiska. Laboratorijske preiskave niso potrebne. Če je delovanje jeter normalno, lahko uporabljate katerokoli vrsto kontracepcije. Ne vem pa na katero ambulanto je mislila vaša ginekologinja. Na koncu koncev bosta neko odločitev morali sprejeti vidve.
Spoštovani,
glede na vaš prvi odgovor sem po obisku svoje G še bolj zmedena. Končno bi se morale zmeniti za neko obliko zaščite. Prvotno mi Mirene ni bila pripravljena vstaviti zaradi nepojasnjene poporodne sepse, sedaj pa pravi, da ne pride v poštev zaradi hemangiomov, ker da se smatrajo za benigen tumor, ki pa je naveden v kontraindikacijah. Odločile sva se za poskus z Nuvaringom, četudi je problem zaradi hemangiomov. Če bi UZ jeter oz. encimi pokazali kakšne spremembe, bi ga pač prenehala uporabljati.
Sicer zdravnica pravi, da ni strokovnjak za hemangiome, zato še enkrat sprašujem, kako je z uporabo kontracepcije v tem primeru. Ali bi bila Mirena tudi primerna, saj sem jo po prvem porodu že uporabljala in bila zelo zadovoljna? Glede na hormonsko sestavo ali ni celo boljša koz Nuvaring? Kam se še lahko obrnem za nasvet?
Hvala.
Lep pozdrav.
Hemangiom je nenevaren tumor, ki ga sestavlja žilje in je lahko prisoten kjerkoli v telesu. Precej pogosti so na jetrih.V vašem primeru se lahko odločite za katerokoli vrsto kontracepcije, Mirena in Nuvaring sta tu čisto enakovredni izbiri.Končna odločitev pa je na vas in vašem ginekologu.