Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja mož me sekira-na pomoč

mož me sekira-na pomoč

Dragi moji svetovalci!
Sem doma na porodniškem dopustu in varujem pol letnega otroka. Poleg tega imam doma v varstvu še dve leti in pol starega otroka, ki je v obdobju trme in nejev.Vsak dan ju peljem ven na sprehod, pripravim kosilo, perem perilo, obešam, pa posoda. likam že zdavnaj ne. Tudi pospravljanje stanovanja je v glavnem moja stvar. Vse to počnem z veseljem in le redki so dnevi, ko sem malo bolj depresivna. Problem pa nastane, ko pride domov mož in me začne sekirati kaj nisem naredila. Da so igrače povsod razmetane, zakaj dam vse igrače ven.Res je precej razmetano toda jaz težko vse nadziram, saj tudi še dojim večkrat na dan, kuham in res ne morem vse nadzirati. Potem sitnari, če je veliko zvlečene posode. Tečen postane, ko on poprime za delo in začne pospravljati, potem je pa jezen kaj vse je zvlečeno. On si pa vedno vzame čas za rekreacijo(čez vikend 8 ur in čez teden vsak dan eno uro). Sama sem skoraj cel dan sama z otroki in to me zares zelo pojezi, če me kritizira. saj ne morem rečt, da nič ne pomaga odnaša smeti, da enega otroka spat, obesi perilo in kaj na hitro skuha ampak kako naj ga prepričam, da se tako z mano ne sme delati. Vse tole sem mu že povedala pa ni kaj dosti bolje. Tudi mož se bo vključil v razpravo,da bo še on povedal svoje. Prosim vas če mi svetujete, zelo vam bom hvaležna
Tikica

Kako pa preživljate vikende, poleg njegove rekreacije? Gre v soboto IN nedeljo ven ali je kak dan cel dan z vami?

Ko boš nehala veliko dojit, naj se en vikend rekreira nič ali npr. eno uro, ti pa pojdi za cel šiht ven in otroka pusti njemu. Stavim, da ko boš prišla domov, bo drugače gledal na to. Potem pa ti njega sekiraj, zakaj moraš po kockah hodit :))).

Pri nas imamo podobno starost: hčerka ima 8 mesecev, sin pa 2,5 leti. Sin sicer hodi v vrtec zadnje 3 mesece, ampak za vikende smo skupaj, pa za dopust tudi. Mož vidi, da ne ležim cel dopoldan z nogami v luftu, celo zdaj ne, ko je samo dojenčica doma, sin pa dopoldan v vrtcu.

Midva z možem sva zaradi tega skoraj šla narazen… No, tega in tašče 😉 Pomagalo je samo to, da je moj nehal biti tako perfekcionističen. In začel ceniti moj trud kljub temu, da včasih dejansko po celem dnevu nimam kaj konkretnega pokazati, ker še posebej otroka terjata svoj davek – beri: nonstop razmetane igrače, polite pijače, drobtine po mizi, zamazana posoda,… Zdaj vsi skupaj za silo pospravimo, vzdržujemo en spodoben nivo čistoče – to je pa tudi vse. Nismo sužnji:
a. stanovanja
b. partnerja.

Moj mož bi lahko marsikaj napisal, čeprav dvomim, da se mu bo zdajle dalo 😉 Forume bolj bere, kot na njih pisno sodeluje 😉

Vso srečo vama želim!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

no, da ti bo lašje. Mi imamo enega otročka starega 14 mesecev, pa je slika ko pride mož domov takšna kot pri tebi pri dveh. Igrače so razmetane, skratka cel kaos. Jaz pa kuham kosilo, obešam perilo, obešam posodo. Pa je večkkrat tudi cel umivalnik posode, …pa kaj. Mož večkrat malo zagode, pa če ga moti naj pospravi mu rečem. Nekako sva se dogovorila, da skupaj pospraviva vse zvečer, ko gre malček spat. Drugi dan pa spet enako. Možu predlagaj, da naj se odpove kakšni urici rekreacije na dan pa bo morda stanovanje bolj pospravljeno. Drugače pa mislim, da je ukvarjanje z otroki (sploh z dvema) enakovredno delu v službi, res pa ni plačano. Za kakšen dan zamenjajta vloge, ti pojdi za 8 ur na rekreacijo, njega pa pusti doma z otroki. In če ne bo pospravljeno ko pride domov, začni tarnati, se jeziti,..
Morda bo potem malo bolj cenil tvoje delo.
lpM

Drage vse zgornje, totalno sem besna,da se ne znate postaviti zase.Kaj se to pravi vse navlečeno .Naj gospod uvidi,da bo tako vsej še par let,posvečati se otrokom je pač važnejše od pospravljenega stanovanja.Tako neprilagodljiv človek bi moral razmisliti,ali ve kaj pomeni imeti otroke in se jim posvetiti, ali pa jih ne imeti.Neodraslo! Kako daleč pa ti želiš iti s svojo vlogo potrpežljive žrtve?Si mogoče brezposena?Ta vzorec, ko so moški vzdrževali družino in je ženska sama skrbela za vse ostalo je nepovratno zastarel.Zbudi se,dekle,ponižuje te in ti mu to dovoliš!Se motim??Me prav zanima,koliko vas tako misli!Pozdrav.

Kar se tiče igrač- mislim da ga skoraj ni moškega, ki mu razmetane igrače ne bi šle na živce.
Moj dragi sicer nikoli ni jamral, kako kaj je ali kaj ni, ampak ko sem ga parkrat pustilla samega z 2-letnikom in 5-mesečnikom (moj obisk pri frizerju,recimo), je rekel, kako mi sploh znese še skuhat in kaj pospravit. Naj tvoj mož preživi kakšno uro sam z obema, pa mu bo vse takoj jasno.

Če bi bil moj tak, bi jaz njega sekirala! Mi je ravno bral čez ramo – 8 ur čez vikenda in vsak dan eno uro – toliko rekreacije je čisti luksuz pri dveh majhnih otrocih… Saj so ti že druge svetovale: ta vikend TI za 8 ur na rekreacijo!

moški pač ne vejo, da smo me do večera že vsaj 10-krat pomivale posodo, 5-krat pometale, da ne bi malčki pojedli smeti,..
da je prava umetnost nesti ven smeti—seveda, medtem ko mali spi, a tedaj čaka kuuup opravil,…
No, jaz sama sebi ne morem verjet, da je zvečer spet-še tako razmetano, igrače, cunjice—in potem pride še mož in še on je in še za njim posoda..:)

Ja, kdor ne poizkusi biti z 2-ema malčkoma ne ve-če se ne potrudi razumeti!
Pomagalo bo le to, da TI njemu prepustiš otroka in poleg tega naj sam pripravi kak obrok za večjega,..pa pospravi naj…
In navrzi mu, naj še obese perilo, da ne bo predolgo v stroju,…:)

SREČNO!
LP

Mene sicer ni nikoli sekiral kaj preveč, ker se mu tudi pustila nisem, ampak ko je enkrat omenil, da pa tut ne more bit tak hudič za otroka skrbet-lao kok si lahko tako zmatrana, sem se odločila, da ga cel dan pustim samega z malim, jaz pa grem malo na klepet s kolegicam, se sprostit…to sem naredila nekej ko je bil mali stra7 mesecev, ko je imel že 3 goste obroke, tako da sem ga zjutraj podojila, in potem me do večera ni bilo…niti enkrat potem ni zinil nič podobnega, in odkar mu malega večkrat pustim v oskrbo, včasigh za urco, včasih za pol dneva….in tut on vidu, da pa ni tako preprsto kot zgleda…čeprav vmes nikoli ne kuha, pospravlja…

Predvsem može vključite v oskrbo. Naprimer naj za začetek mož zvečer umije otroka, zamenja pleničko, da flaško in ga da spat, (no to lahko naredite družno). Recite jim, da bodo tako navezali boljši stik z otrokom. Najslabše se je prerekati z njimi in dokazovati. Na lep način naj skusijo:)

Mi smo imelu pri prvem tudi nekaj časa take govorilne izpade, pa smo to rešili na zgoraj opisan način. In ko je možek spoznal koliko je dela z majhnim otrokom je tudi tašča dobila veto na svoje govorniške izpade.

POtem imam jaz očitno zlatega moža, čeprav imam toliko čezenj za povedati, ker mi premalo pomaga v gospodinjstvu. Ampak, da bi samo enkrat ponergal zaradi razmetanosti, posode ali česarkoli – to pa se še ni zgodilo. Je pa tudi res, da mu hčerko na vsake toliko pustim za uro-dve (ko imam zobarja, frizerja ipd.). Prvič je mislil, da bo med čuvanjem še kosilo pripravil in pojedel, he he, ko sem prišla nazaj, sta bila samo dva krompirja olupljena. Še surova seveda, stanovanje pa kot bomba.

Jaz se enostavno ne pustim, če to pomeni kreg, se pač skregava. Ampak da bi jaz cele dneve garala, mi pa res ne pade na pamet.

Kot, da berem svojo zgodbo. mene je zraven še moril, da nič ne delam, pa sem od 1 meseca dalje že po nekaj ur delala v pisarni, otrok pa je spal pod oknom. Pa tudi ta velik, (2 leti starejši) je bil še takrat doma, tako da sem bila na istem kot ti. Veliko mi je pomagala moja mami, ampak vseeno mi je bilo zelo naporno.

Nisem se kaj dosti ozirala nanj, na njegove pripombe, sem rekla da naj pa on pospravlja. No ob vikendih je potem počasi videl, da sta otroka res naporna, zdaj sta stra skoraj 4 in 2 leti in le redkokdaj še kakšno spusti, jaz sem si tudi priborila čas za rekreacijo 1x tedensko kar grem in mu pustim otroka, da jih da spat, pa se nič ne buni.

Ne smemo preveč popuščati, če ne bomo skoz doma.

Hehehe. Kako si povprečen moški predstavlja povprečen dan mame in dojenčka? Torej zjutraj se otrok zbudi, mama ga podoji, previje in očedi. Otrok se smeje, mama ga postavi v stolček ali ležalnik in gre po svojih opravkih. Dojenček se igra s svojimi igračkami, medtem bi mati lahko vse opravila po hiši, vendar se raje usede za računalnik ali uleže na kavč in da noge v luft ter lista revije. Po dveh urah igranja, je otrok utrujen, mama ga vzame iz ležalnika, ga nahrani in otrok lepo zaspi za tri ure. Med tem časom bi mati lahko skuhala krasno kosilo, vendar le na hitro vrže v pečico zmrznjeno hrano. Preostali dve uri se pogovarja po telefonu s prijateljicami ali jih povabi na kavo. Otrok se zbudi, ga previje in ga pelje za eno uro na svež zrak, vmes se spet ustavi pri kakšni prijateljici ali se dobijo v kafeteriji. Ko prideta domov, je stanovanje bomba, mož, ki je ves dan težaško delal, pa mora še poprijeti za kakšno delo, namesto da bi užival zaslužen počitek v pospravljenem in čistem stanovanju. Revež.

Edino zdravilo za tak način razmišljanja je, tako kot so nekatere že zgoraj svetovale, da moža pustiš z otrokoma cel dan, sama pa pojdi na rekreacijo. Pa ne zato, da pariraš možu, pač pa zgolj za svojo dušo in boljše počutje.

Joj, Dana, a ne bi bilo superca, če bi dan res potekal tako… Se mi kar kolca, medtem ko tipkam z eno roko, na drugi pa podremava – ne spi trdno 🙁 – tamala 😉

čao

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

:)))) sem se nasmejala!
Pa kako res je!!!

..mož mi pravi, da je meni lažje, saj njemu mali samo joka, pa hoče se nosit, pa hoče mamico..:) malčkovo čebljanje MA-MA,MA-MA..:))

Pri meni je pa srečen in zadovoljen, pa se igra:))

Hehehe. Tudi moja prav obožuje računalnik in razne žice in žičke. Igrače pa samo pogleda in zabriše na tla. Trenutno sedi pri meni v naročju z neo roko tiplka po tipkovnici (kar se vidi), zd rugo pa se igra s polivinilasto vrečko. Ven ne moreva, ker piha burja 100 na uro. Kuhat se mi ne da, ker bi najprej morala v trgovino. Mah, nekaj zmrznjenega bom vrgla v pečico, pa bo.:)))

Jaz sem si pa privoščila eno slastno piščančje bedrce, kos kruha in veliko skledo solate ;)))))

Naša mala je nora na telefonsko slušalko. Ker je telefon zraven tipkovnice, ga nonstop “nateguje” :)))))))))) Igračke pa tudi pri nas letijo po tleh in jih lahko ves čas samo pobiram… Zdajle sedi v svojem stolčku, ker sva ravno pojedli, in se že počasi pritožuje. Drugače pa najraje “obdeluje” razne vrečke in reklamne prospekte 🙂

Lep pozdravček :)))

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

No, mene sicer ni nikoli sekiral, le kakšna pripomba je padla do nedavnega, zakaj so vse žličke umazane ali da je lačen, pa nima kaj jest… Se strinjam z vami – pri malih otročkih je iluzija pričakovati, da bo stanovanje tipi topi. No, pa vseeno morata pi nas starejša dva otroka za sabo igračke pospraviti (stara sta skoraj 5 in 3 leta). Ta večji tudi pomaga pospravit mizo in še kaj… Mož pa je na očetovsekm dopustu dokončno sprevidel, da je porodniški dopust vse prej kot dopust.

niti najmanj nisem brezposelna imam kar dobro plačo

New Report

Close