Motnja pomanjkanja pozornosti

Pozdravljeni!
Rada bi vedela, če se v Sloveniji kdo ukvarja z diagnosticiranjem in zdravljenjem motnje, ki jo v tujini imenujejo Atention Deficit Disorder-motnja pomanjkanja pozornosti – posebej pri ženskah, kjer se kaže drugače kot pri moških.
Ne želim postavljati samo-diagnoze, vendar sem ugotovila, da imam že od nekdaj večino simptomov te motnje in sem kar malo obupana, saj nisem nikoli mislila, da je vzrok za to lahko kakšna bolezen, saj simptomi niso tako zelo hudi, kot pri kakšnih “resnih boleznih”. Ljudje so me vedno opisovali kot: pridna-beri: nikoli ne povzroča težav, preveč mirna, zasanjana, premalo ambiciozna, lahko bi veliko dosegla, če bi se malo potrudila itd..ne da bi vedeli, kako se v resnici počutim. Zanima me ogromno stvari, veliko bi rada dosegla in storila, a zdi se mi, da mi po dobrem začetku vedno vse nekako spolzi skozi prste, ne da bi mi bilo sploh jasno, kaj se je zgodilo. Razen tega se mi zdi, da vso energijo porabim, da sploh vzdržujem stanje, kakršno je, ne da bi storila še kaj zraven. Imam hude probleme s koncentracijo, nagnjena sem k sanjarjenju, odlaganju obveznosti do zadnjega, sem precej vase zaprta, saj se mi vedno zdi, da nekako ne spadam zraven. Čeprav sem skoraj vedno utrujena, pa imam občutek, da moji možgani delajo 100 na uro in jih enostavno ne morem umiriti, naj se še tako trapasto sliši. Zaradi tega tudi zvečer ponavadi traja nekaj ur, preden lahko zaspim, čez dan pa mi misli skačejo z ene teme na drugo in se enostavno ne morem skoncentrirati, samo živčna postanem. Tudi avtogeni trening, pomirjevala (persen), telesna aktivnost stanje še poslabšajo, ne popravijo.Edino, kar pomaga ( pa vem, da je hudo škodljivo), so določene tablete proti bolečinam. Kadar učinkujejo, se mi zdi, da se možgani pomirijo na normalno hitrost in takrat lahko mirno delam brez problemov nekaj ur skupaj, kar sicer skoraj ni mogoče.
Na internetu sem našla informacije, da v takih primerih zelo uspešno pomaga zdravilo Ritalin in še nekaj podobnih. Ali ga lahko predpiše splošni zdravnik?
Ne verjamem, da je potrebna psihiatrična pomoč, saj mi je ( v teoriji ) popolnoma jasno, kaj bi morala storiti, le skoncentrirati se – kljub nevemkoliko neuspešnim poskusom – enostavno ne morem dovolj. Vem, da je vse skupaj slišati kot nekakšni neumni izgovori, vendar si v resnici ne znam več pomagati.

Spoštovana Sandra,

Ritalin je amfetaminski preparat, katerega uporaba je izključno rezervirana za otroke z minimalno cerebralno disfunkcijo, sicer pa ima status zasvojlive droge in je za predpisovanje odraslim prepovedana. Dovolenje za predpisovanje imajo le tisti pooblaščeni psihiatri, ki se s konkretno otroško težavo neposredno ukvarjajo.

Pri odraslem človeku so motnje pozornosti lahko posledica številnih patoloških stanj, ki segajo od navadne slabše motivacije pa vse do začetka prave duševne bolezni. Diferencialno diagnozo med njimi bo postavil psihiater, ki vas bo neposredno pregledal in ki bo poleg svoje ugotovitve ob pregledu imel na voljo še rezultate specifičnih psiholoških testov in morebitnih nevrofunkcionalnih preiskav. Motnje pozornosti imajo toliko možnih razlogov, da jih dopisno ne moremo obravnavati.

Sandra,neveš kako si me s svojim opisom potolažila,ker imam čist enak problem kot ti in te popolnoma razumem.

Najprej hvala obema za odgovor!
Nina, tudi mene veseli (ni ravno pravi izraz,saj nikomur ne privoščim takih problemov), da nisem edina s takimi problemi, saj se včasih počutim, kot bi padla z Marsa. Če znaš angleško ti priporočam spletno stran http://add.about.com,na kateri sem našla veliko informacij in nasvetov, ki so mi kar pomagali – tudi če nimam add, pa so simptomi podobni, vendar tudi tam poudarjajo pomen zdravil.

Dr.Rejec, vseeno me zanima, zakaj npr. v Ameriki in Nemčiji predpisujejo Ritalin tudi odraslim in to z zelo dobrimi uspehi, tudi stranski učinki so menda zanemarljivi; v Ameriki po nekih informacijah z interneta, Ritalin otrokom v šolah delijo celo učitelji – po svoji presoji in brez diagnoze, zato, da se bolje koncentrirajo in ne motijo pouka. Če je tako nevaren, tega najbrž tudi tam ne bi počeli. Add je menda fizična motnja v delovanju možganov( a sem tole prav napisala), in se uspešno zdravi samo z zdravili, terapija je samo dodatek.
Kar se pa predoziranja tiče, in posledično zasvojenosti: ne potrebujem zdravil. da bi bežala pred resničnostjo, ampak da bi jo našla. V oblačkih sem zdaj in je bolj obup – menda ne bom še plačevala za to.
Lep pozdrav.

Spoštovana Sandra,
V Ameriki in Nemčiji predpisujejo ritalin tudi odraslim pri motnjah koncentracije(Attention -Deficit/Hyperactivity Not Otherwise Specified ICD10)pod striktnim kliničnim nadzorom zaradi možne zasvojitve za časovno omejeno dobo, pa tudi pri narkolepsiji, to je pri nenadnih napadih nekonroliranega spanca, v naši doktrini pa se uporablja pri indikaciji,ki sem jo zapisal. Res je tudi, da ritalin ponekod v Ameriki RAZDELJUJEJO učitelji, vendar po predpisu zdravnika, zato, da bi otroci z MCD zdravilo prejeli ob ustreznem času ( v šoli) in ker je učitelj ob tem zadolžen tudi za hrambo preparata, ki je sicer intersanten za preprodajo.

Pozdravljeni!

Kakšna je razlika med ADD in depresijo in kako se ju ločuje?
Ali je obvezno, da oseba, ki ima v odrasli dobi ADD, da je že kot otrok imela take simptome?

Hvala

Renja

Spoštovana Renja,
ADD se tipično pojavlja v otroštvu od tretjega leta starosti dalje in je povezana v sklop pomanjkanje pozornosti-hiperaktivnost-impulzivnost: prezrejo detajle n. pr v igri,so brezskrbni do mošnih napak pri obveznostih,ne poslušajo če jih ogovorimo,se gibljejo tudi brez pravega cilja vsepovsod in v vseh situacijah( tudi takšnih, ki bizahtevale mirovanje na primer branje ali poslušanje pripovedi, nenehno govorijo, so brez distance do drugih in v pofgovoru ne počakajio do konca vprašanja, pa že pohitijo z / seveda manj ustreznim/ odgovorom pri odraslih pa se ta znamenja kažejo v preostankih različnih razmerij na primer več impulzivnosti ali prehitremu sprejemanju odločitev.Razlog še ni dovolj poznan,tu sklepajo na izpostavljenost toksičnim snovem pred rojstvom in nezrelost ob rojstvu,pa tudi na poškodbe centralnega živčevja.V njihovem ožjem sorodstvu pogosto najdemo antisocialne osebnosti in psebnosti z vedenjskimi motnjami.
Depresijo označujejo :nezainteresiranost pomanjkanje volje, apetita , spanca in libida,neredko motorična upočasnjenost in oklevanje pred odločitvami, seveda pa značilni depresivni čustveni prevev, občutja manjvrednosti in celo samomorilnost.
Kadar se v odrasli dobi brez predhodnjih otroških simptomov pojavijo očitne motnje koncentracije ( kvantiteto merimo s posebnimi psihološkimi testi) obstaja sum bodisi na toksične vzroke- ne nazadnje pretirano uživanbje alkohola- ali pa na resne funkcionalne okvare centralnega živčnega sistema.Diagnostiko bo vodil nevrolog.

Spoštovani
Ob brskanju po forumu bi vas rad opozoril da se predpisuje Ritalin tudi odraslim osebam a na žalost je pri nas zelo malo psihiatrov ki poznajo problem ADD/ADHD vendar obstajajo zdravila veliko učinkovitejša od Ritalina.Najučinkovitejša je psihoterapija z izkušenim terapevtom.
lp janes

Spoštovani
Za mojega sina so pri sistematskem pregledu pri treh letih rekli, da gre verjetno pri njemu tudi za to motnjo (bomo še videli kaj bo naprej, vendar me vseeno skrbi). Sin se je rodil v 33 tednu in nedonošenčki imajo v velik primerih to motnjo. Me pa zanima tudi to če je verjetnost večja ker imam jaz MS in če je tudi to lahko dejavnik.

hvala že vnaprej za odgovor

vesna

hvala za vaš odgovor lp vesna

Spoštovana,

sicer nisem pedopsihiater, vendar v literaturi nisem zasledila da bi MS pri staršu bila dejavnik tveganja za ADHD pri otroku.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket,dr.med.
Specializantka psihiatrije in transakcijski analitik-svetovalec

Individualna psihoterapija, skupinska terapija za razpoloženjske in anksiozne motnje, specijalni programi zdravljenja odvisnosti od iger na srečo in odvisnosti od psihoaktivnih supstanc….
Naročanje na:
Tel: 070/544096
Mail: [email protected]
.

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

ADHD, ADD je drugačno delovanje, drugačno funkcioniranje Je dar. Sistem sili te otroke/ljudi, da so nekaj kar niso, čeprav so zelo inteligentni, drugače delujejo in to je prav. Te otroke moramo spodbujati v tem, saj zato imajo ta dar.

Imajo drugačen fokus in delujejo na podlagi tistega, kar je v njihovi domeni zanimanja, kar jim je strastno, kar vznemiri njihovega duha. Poglejte kako otrok deluje, ko je v tem stanju. Ko ima iskrico v očeh, ko ga nekaj zanima, ko ga prevzame igra, knjiga, zgodba, je njegova domišljija nekaj s čimer operira. Ja ima veliko energije in to je treba pravilno usmeriti. Otroka je treba usmeriti v to, ugotoviti kaj potrebuje otrok in ne kaj potrebuje sistem. Poslušajte otroka, sam vam bo povedal kaj ga zanima, kje se umiri, ko ga nekaj izpolnjuje. Nič ni narobe z njim.

Mogoče knjiga Marko Ferk. Hiperaktivni sanjari – odpre mogoče komu oči.

Ti otroci se mi smilijo, ker ne smejo biti kar so. So pa ponavadi najboljši umi nape družbe, če jih pustimo kar so, ker znajo strastno in globoko delovati v tem kar jih zanima (čemur so namenjeni).

Dober dan!

Kako naj pomagamo hčerki, kjer ugotavljamo, da trpi za obliko “pomanjkanja pozornosti”.
Stara je 28 let in pred kratkim je smrtno izgubila partnerja, ki ji je prav tako dajal premalo pozornosti. Nenehno išče prijatelje, živi v lažeh, odlaga pomembne stvari za napravit in tudi za sebe je začela premalo skrbet. Z mobilnikom pa je nenehno v roki. Ker je do nas staršev tudi “hudobna”, sva jo začela puščat pri miru. Vendar vidimo, da vsi skupaj trpimo. Zelo težko se tudi pogovorimo, nam obljubi, potem pa se tega ne drži. Ima službo, kjer je zadovoljna.
Je pa res, da mi kot starši zelo veliko naredimo za njo.

Hvala za pomoč!

Pozdravljeni,

če prav razumem, vaša 28-letna hčerka potrebuje več pozornosti kot je običajno. Tukaj ne govorimo o motnji pomanjkanja pozornosti. Bolj verjetno gre za nekaj povsem drugega. Vendar, glede na to, da je vaša hčera že zdavnaj polnoletna, edino kar ji lahko svetujete, naj si poišče pomoč, če meni, da bi ji koristila. V teh letih, se pričakuje, da zna skrbet zase in za svoje interese, povsem samostojno.

Razumem vašo zaskrbljenost in željo da ji pomagate, ampak, za karkoli je potrebno njeno sodelovanje in motivacija. Torej, lahko ji svetujete (morda psihoterapijo?), več kot toliko ni možno narediti.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close