Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Monoproteinska hrana za psa

Monoproteinska hrana za psa

Katera od monoproteinskih hran za pse je najboljša?
Nekaj sem jih našel
https://www.zoohit.si/shop/psi/zdravje_psov/alergiki/suha_hrana/245324
https://www.zoohit.si/shop/psi/zdravje_psov/alergiki/suha_hrana/647787
https://www.zoohit.si/shop/psi/zdravje_psov/alergiki/suha_hrana/647912
https://www.zoohit.si/shop/psi/zdravje_psov/alergiki/suha_hrana/669599
https://www.zoohit.si/shop/psi/zdravje_psov/alergiki/suha_hrana/702443
https://www.zoohit.si/shop/psi/zdravje_psov/alergiki/suha_hrana/761296
https://www.zoohit.si/shop/psi/zdravje_psov/alergiki/suha_hrana/764661

Rabim za 2letnega prinašalca, ki se je začel praskati. Ali je bolje, da mu začnemo kuhati hrano?

Kaj pa razumete pod “kuhanje pasje hrane”? Se zavedate, da to ni isto, kot vreč nekaj makaronov lonec in malo omake z veliko soli in sladkorja … ?

Če imate željo po kuhanju, potem morate začeti postopno, prvič da se pes navadi in drugič, da se vi naučite, kaj se sme in kaj ne.
Priporočam vam tole spletno stran, osebo poznam osebno in vem, da se je s temo pasja prehrana ukvarjala več kot 20 let:
Vaš link

Ima tudi druge zanimive stvari o psih.

Vaša hrana iz linkov:

Happy Dog (vsebuje veliko žita in soli – slabo za alergije in in ledvice, premalo mesa, sploh kvalitetnega) je ena slabših hran. Psu boste z njo povzročili samo še več alergij, kot jih ima.

Purizon je od omenjenih najboljša, brezžitna – vendar pa nima drugih virov OH (krompir, riž), saj jih nekaj vseeno mora biti. Prav tako velikokrat mešajo meso (ribe in piščanec). Predvsem pa me moti sadje – naravni vir sladkorja. Na dolgi rok to ni v redu, manjka zelenjava, ki vsebuje potrebne vlaknine. Sadje mora biti bolj posladek in občasno, če ga psi prenesejo. Tako da bi se na vašem mestu izognila tudi tej hrani.

Alpha Spirit sem amo enrkat brala deklaracijo, vsebovala je sol in premalo mesa (proteinov). Prav tako vsebuje kvas, kar kljub njihovemu navajanju, da je hrana za alergike in intoleracno dobra, nikakor ni res. Osebno je ne kupujem.

Raje kupite Orien (sicer ne ravno za alergike), Acana (občasno), Taste of Wild (samo določeni okusi, žal počasi me ta hrana ne navdušuje več), Arden Grange (vam najbolj priporočam) recimo.

Če ima pes alergije, se je potrebno izogubati žitaricam kot sta pšenica, oves, poletna. Če že, naj bo riž ali ribana kaša, ajda, leča … notri. Osebno se izogibam tudi sladkemu krompirju, čeprav navadni krompir ni problem.
Meso morate malo izločevalno poskusiti. Torej da psu daste po enodenvnem postu v naslednjih nekaj dneh samo eno meso. Lahko prihaja alergija od določene vrste mesa, sploh pri določenih vrstah zlatkotov je to pogosto. Nekateri psi so alergični na eno vrsto mesa, drugi na drugo …. NIč posebnega pri psih.
Poleg tega morate vedeti, da večino hrane srednje in nižje cenovne vrednosti ne vsebuje mesa (dobrih kosov mesa, mišic, kit, nekoliko drobovine; temveč vsebuje ostanke mesne industrije, 4% pa je dejansko mesa. Kar je premalo, za psa naj bo vsaj 30-40% pravega mesa v hrani (Happy dog recimo ima pravega mesa premalo, ostalo so ostanki oz. odpadki mesne industrije).
Prav tako se pri alergiji izogibajte hrani, ki ima več vrst mesa notri.
Psu narežite cvetačo, korenje, kolerabo. 2x na teden mu ponudite drobovino (zaradi higienskih in drugih razlogov naj bo kuhana; če ima pes težave z zaprtjem pa mu lahko daste surovo).
Žal je potrebno dobro brati deklaracije.

Človek išče monoproteinsko hrano, vse kar si predlagala je mešanica in povsod je piščanec, ki je dokazano najslabša vrsta mesa za pse. Če je ena vrsta mesa, je dodan sladki krompir in piščančja maščoba. Ne gre skupaj kar si zapisala.

https://www.mrpet.si/arden-grange-adult-sensitive-sveza-riba-p-19402.aspx?manid=10&bf=8

https://www.hov-hov.si/izdelek/orijen-regional-red/

https://www.hov-hov.si/izdelek/acana-classic-red/

Človek išče monoproteinsko hrano, vse kar si predlagala je mešanica in povsod je piščanec, ki je dokazano najslabša vrsta mesa za pse. Če je ena vrsta mesa, je dodan sladki krompir in piščančja maščoba. Ne gre skupaj kar si zapisala.

https://www.mrpet.si/arden-grange-adult-sensitive-sveza-riba-p-19402.aspx?manid=10&bf=8

https://www.hov-hov.si/izdelek/orijen-regional-red/

https://www.hov-hov.si/izdelek/acana-classic-red/
[/quote]

Dobro preberi, sem napisala, da je težko najti. Še vedno pa bolje dati kvalitetno hrano, kot pa razno happy dog in ostalo svinjarijo. Najlažje je kuhati, zato sem tudi dala link do spletne strani. Če iščete kvalitetno hrano (ki ne povzroča alergij in drugih težav), je industrijska, nima soli in sladkorjev, dodatkov ipd. – potem bo(ste) težko najti industrijsko hrano. Nikejr nisem napisala, da naj kupijo kar eno vrečo določene znamke. Pravzaprav sem celo opozorila, da so samo določeni izdelki lahko primerni. Prav tako sem napisala, kako in zakaj se gleda in preverja deklaracijo. Od tu naprej morajo sami. Glede na to, kakšno hrano so predlagali sami, je jasno, da avtorjem ni jasno niti, kako hrano izbirati (sicer Happy dog sploh ne bi omenjali). Najbolje je itak samostojno pripravljanje. Mi imamo brikete samo za silo.
In v raznih Happy dog in drugih hrana ni samo piščanec notri, še kaj drugega in slabšega.

Ampak namesto vas oz. avtorjem pa jaz hrane ne bom izbirala in okusov. Od tu naprej lahko sami iščejo, dobili so navodila, kako in na kaj je potrebno biti pozoren.

V bistvu bi bilo treba ugotoviti zakaj se kuža praska. Lahko je bolhast, lahko ima kake zajedavce.. kakšen je pa kožušček? Ni vsaka hrana dobra za vsakega kosmatinca. In kar je dobro, je načeloma res drago.. lahko bi zamenjali kar nekaj proizvajalcev, preden bi se poznalo izboljšanje.

Hrano ima zadnje leto taste of the wild losos in nismo menjali. Priboljški so enaki iz konjskega mesa drugi iz jagnjetinje, od mize ga ne hranimo. Veterinar pravi, da je alergija na hrano kar nam je čudno da bi se alergija pojavila kar naenkrat brez spremembe prehrane. Koža normalna in pes živahen. Nima prhljaja, dlaka ne odpada in ni kastriran.

Ne, čisto normalno je, da pride do alergije na hrano tudi pri konstantni uporabi iste hrane – ne samo ob menjavi. Ker ni kastriran lahko ima vpliv hormonalno delovanje, da določene hrane ne prenašajo več dobro, kot so jo v mladosti.

Svetujem vam, da psa peljete veterinarju specialistu dermatologu – jaz jih vozim na veterinarsko fakulteto v Ljubljano. Običajni veterinarji nimajo vedno dovolj izkušenj. Zanimivo tudi, da vam ni svetoval izločevalne diete, če sum ialergijo na hrano. Ni namreč nujno niti to, da ima pes alergijo na kater od vrst mesa. Lahko je težava v OH, sadju ali zelenjavi …

Kaj pa so simptomi, po čemer vi in veterinar mislite, da gre za alergijo (zakaj ste psa peljali veterinarju?)?

Drugače nobena industrijska hrana ni najboljša, ki bi bila 100% dobra po veliko kriterijih.

Kot sem napisal v prvem članku se pes praska tudi po pol ure skupaj. Veterinarja imamo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Dobil je Medrol za 3tedne in naj zamenjamo hrano na monoproteinsko. Zdaj se praska manj ali skoraj ne več iščem novo hrano.

New Report

Close