Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Mononukleoza in redno cepljenje

Mononukleoza in redno cepljenje

Pozdravljeni, sin je star 5,5 let in je oktobra po krvnih testih dobil diagnozo mononukleoze. Kake dva dni je imel temperaturo okrog 38 stopinj in zelo povečane bezgavke na vratu. Nato so ti simptomi izginili, kake dva tedna pa je ostala vidna utrujenost. Nato je bilo vse v redu in smo skoraj vsak dan hodili v hribe, bil je tudi zelo aktiven pri igri zunaj. Nato se je približno pred 3 tedni zopet pojavila utrujenost (brez drugih simptomov) – izmenično kak dan bolj, drug dan spet nič. Ponovno je bil testiran in rezultati so pokazali tako parametre za že prebolelo bolezen, kot tudi tiste za ponovni zagon bolezni. Pediatrinja nam je rekla, da če se počuti v redu, potem gre lahko v vrtec in je fizično aktiven (brez večjih naporov), sicer pa naj počiva.

Čez dva dni ima sistematski pregled pred šolo, včeraj pa je bil spet zelo utrujen in je cel dan kar polegal naokoli. Kako je s cepljenjem po redni cepilni shemi? Ali ga je v tej fazi sploh pametno cepiti oz. če naj bi se cepljenje prestavilo, do kdaj naj se prestavi? Kako je s telesno aktivnostjo – ali lahko na kak način pretirava (je namreč zelo trmast in vztrajen v kakih trenutkih in čeprav je npr. cel dan kot kaka “ožeta cunja”, potem v družbi nori kot zmešan do konca in še dlje) in ima to lahko kake resne posledice za zdravje?

Hvala za odgovor in lp.

2-3 tedne po preboleli katerikoli bolezni obipčajno povsem normalno cepimo. Pri vstopu v šolo je to 2. odmerek proti ošpicam-mumpsu-rdečkam in prvi odmerek proti hepatitisu B.
O bolezni in cepljenju se pogovorite z zdravnikom, ki bo otroka pregeldal.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close