Zanima me ali morda veste ali gredo molji tudi na krzno
in kako to potem odstranit?

Če grejo na krzno, ne vem; vem, da grejo na peresa (moj brat je imel v planinskem klobuku zataknjeno pero in so ga molji požrli), na lase pa ne grejo (imam sestrino kitko, malo manj kot pol metra dolgo in mi visi na steni že nekaj let, pa se še nič ni zaredilo notri).
Preventivno (če nočeš, da ti krznen plašč smrdi po naftalinu) nabaši v žepe in vse okrog KOSTANJE; to je naravno sredstvo proti moljem, čeprav se jaz bolj nagibam k pajkom. Saj se gnusno sliši, ampak v vsak kot enega pajka, pa ni nobenih moljev, komarjev, muh,… Pajek se itak samo svoje pajčevne drži in ne lazi po celi sobi in če se hoče kakšen na novo priselit, ga vržem ven. Z onima dvema pa živim v simbiozi.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

PREDVSEM na krzno!! kakor na vse naravne materiale: volno, bombaž..

krznene stvari temeljito prezrači, še bolje, če jih obesiš nekam na sonce (kadar bo seveda blagovolilo sijati). odstrani ličinke, kajti te delajo škodo, ne odrasli molji. omaro ravno tako prezrači, očisti in pošpricaj z biokillom. oblačila čimveč premikaj, kajti molji to nadvse sovražijo (radi imajo mir), kakor tudi čistočo, svetlobo in svež zrak.

kljub vsem tem ukrepom uspeh ni zagotovljen. moljev se je težko znebit.
želim ti veliko uspeha!!

a divje kostanje?

hvala lepa obema za odgovore, preklete ličinke, takoj danes jih grem postrelit

Divje kostanje, ja. Baje pomaga tudi listje, ampak jaz tega ne maram, ker se posušijo in razpadejo in je prah v omari; vzamem plodove in jih malo navrtam (luknjice not) in je vse prazno.
Mami včasih da v omaro kakšen kos mila, tisto tudi pomaga. Vzame kakšno lepo dišeče milo in ga položi v žep ali na vrvici okoli obešalnika.

In potem molji spakirajo kufre.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

kako odstranim ličinke, s krtačo ali kako drugače?

Ob prilikipoglej na forum ‘starejši so modrejši’.Dobila boš nekaj dobrih nasvetov.

Srečno,brez moljev,seveda!

po moje boš morala to storit kar ročno. ali pa prešpricaj z biokillom, saj ne pušča nobenih madežev, pa tudi smrdi ne.

Nasvet, ki sem ga dobila od krznarke!

Divji kostanji v žepu in “vreča”, sešita iz časopisnega papirja (sicer je samo za eno sezono, toda poceni in učinkovito). Moljem namreč smrdi svinec, ki je v tiskarskih barvah. Najbolje, da uporabiš Delo, ki je tiskan na velikem formatu.

Nataša