Moja šibka točka

To so zobje. Stara sem 37 let, pa imam v zgornji čeljusti le 9 zob. Že v puberteti sem zasovražila svoje zobe, saj so mi dvojke izrasle tako majhne in majave, da so mi jih morali izruvati. NOsila sem sicer aparat čez noč, a kaj ko ni nič kaj dosti pomagal ( pa tudi 25 let nazaj na vasi se za te lepotne popravke tudi ni nihče kdovekaj brigal)
. Zdaj imam štiri zobe spredaj zgoraj narazen za pol centimetra. Torej desno zgoraj imam še1, 3, 4, 6, 7 levo zgoraj pa 1, 3, 4, in 8. Mama v nosečnosti ni jedla nobenih mlečnih izdelkov in naj bi bil tudi to vzrok, da so že izrasli slabi zobje in da so mi dva populili že okrog 20 leta. Z sedmico levo zgoraj je bilo tako- najprej je plomba padla ven, ko pa sem morala 3 mesece čakati na zobarja, pa se mi je en del zoba kar zlomil pri jedi! Prejšnji teden so mi jo izpulili.
Tudi na enkah in štirkah imam plombe. Ali to pomeni, da plombirani zobje niso primerni za mostiček? Levo zgoraj mi torej manjkajo trije zobje skupaj. Ali sem upravičena do kakšnih socialnih variant? Ali je mogoče mostiček namestiti na osmico, ki je tudi plombirana in je bolj nizko izrasla?Zanima me tudi to, ali se na lastno željo lahko izpuli sicer še dober zob(8), da si upravičen do socialnih zob (delne proteze) na eni strani?
Slišalo se bo čudno, toda ali je mogoče vse zobe zgoraj razen dveh trojk, ki menim, da so edine brezhibne, izpuliti in na te pritrditi protezo, da bi končno imela lep nasmeh.
Spodnja čeljust je ok. Manjka le petica levo spodaj.
Sama razmišljam tako: če se mi naredi mostiček na osmico bo ta zdržal le največ nekaj let, potem pa spet trpljenje od začetka in nova proteza…
Spredaj pa bodo prvi štiri zobje spet nikakvi z luknjami. Zoborzdravnica mi je pojasnila, da moram razmak med prvimi štirimi urejati pri ortodontu samoplačniško.

zelo sem obupana in že vse življenje zafrustrirana zaradi teh razmakov med zobmi in zaradi tega, ker se mi kar lomijo in gnijejo.
Kaj mi je storiti ? Rada bi naenkrat to uredila. Ko gledam preobrazbo pa delajo vse živo. Seveda so implantanti predragi zame.
– še večja kriza pa je, ker tudi hčerki ena dvojka spredaj ni sploh izrasla, druga pa je kratka….. Tako sem žalostna, ker se bojim, da jo čaka isto kot mene.
Lep pozdrav in hvala za nasvet.

Spoštovana bzzzzz,

težko vam odgovorim tako kot bi vi želeli. Najprej je potrebno narediti temeljit pregled vsez zob in obzobnih tkiv ter rentgensko slikati zobe, šele potem lahko naredimo neko strategijo, kako zdraviti oz. izboljšati stanje v ustih.
Plombirani zobje so prmerni za mostiček, pomembno je, da je karies odstranjen in da niso majavi. Socialnih variant ni:), vam pa zdravstvena zavarovalnica krije protetične izdelke.
Sama zdravega zoba na željo pacienta nikoli ne bi izpulila, ne bi pa dala roke v ogenj, da vam to kdo ne bi naredil.
Polagam pa vam na srce – nikar si ne želite izpuliti vseh zob – dokler imate svoje zobe je to veliko vredno, kajti proteza nikoli ne more nadomestiti lastnih zob.

New Report

Close