Ima vprašanje za ženske

Pred kratkim smo govorili o maminih sinovih. Toda jaz imam isti problem s svojo mamo. Enostavno mi ne pusti iti in si ustvariti svojega življenja.
Stara sem 26 let in živim pri starših. Trenutmo si aktivno iščem prvo službo (kar seveda traja) in imam nekako namen se odseliti takoj ko mi uspe podpisat pogodbo za eno leto.

Kaj je z mojo mamo…kot najstnica sem imela eno grozljivo ljubezensko epizodo. Iz te “veze” sem odšla strta duševno in telesno. In hvala moji mami takrat, da mi je pomagala postaviti se na noge. Od takrat pa je postala tako protektivna, da mi za vsakega tipa, ki mi je slučajno vsaj malo všeč začne težit naj se spomnim kaj je bilo…in mi s tem pregrizne vse veselje po nadaljevanju kontaktov z njim. Tako da..kakšne resne ljubezenske veze sploh še nisem imela…

Enostavno rabim kakšnega strokovnjaka, ki bi mi znal pomagati ven iz te kletke.
Mene situacija duši in ubija.

Moja pa mene že skoraj gnjavi zakaj si kake ne najdem, da bi mi sigurno blo lepse itd itd…hm, kaj ti naj recem…strokovnjak tvoje mame ne bo spremenil, priporocam pa ti da morebiten zacetek zveze skrivas pred mamo ceprav bo to tezko..druge varjante ne vidim.

posesivne mame znajo biti prav naporne…njihova posesivnost ima sicer različno ozadje, a običajno gre za strah, da bodo izgubile “otroka”…četudi je ta že odrasel…s tem, ko ga bodo izgubile, bodo izgubile svojo vrednost, ker je običajno otrok edino področje, na katerem lahko izvajajo svojo moč…včasih celo rafiirano (in naj se sliši še tako ironično: nezavedno) čustveno manipulacijo…in tvoji mami očitno to dobro uspeva, če ti vedno znova jemlje pogum, voljo in veselje do novih zvez…kaj narediti?…reševati sebe, mama pa naj sebe…to pomeni, da ji moraš ozavestiti, da je tvoje življenje pač samo tvoje…četudi še živiš doma….tvoje življenje, tvoje izkušnje, tvoj svet, tvoji vzponi in padci…mami poveš, da jo imaš rada, da ceniš njeno skrb, ampak da te s pretirano zavzetostjo duši in omejuje ter da je njen učinek ravno nasproten: namesto, da bi te obvarovala pred neznanim “Zlom”, te samo prikrajša za življenje in izkušnje…in to ponavljaš, dokler tega ne sliši…težko je, sploh če je prevzela v nekem trenutku vlogo tvoje tolažnice in zaupnice…to je seveda pohvalno, ampak mogoče je takrat prestopila mejo tvoje zasebnosti in zdaj ne zna stopiti nazaj za to mejo…svojo osebno svobodo si moraš izboriti že zdaj, ko si še doma…če te bo že zdaj sprejela kot samostojno osebnost, ki jo sicer ceni in upošteva, a se dobro zaveda svojih ciljev in želja, bo tudi po tvoji odselitvi drugače ravnala…sicer se zna zgoditi, da ti tudi potem ne bo pustila dihati…treba je razčistiti ta odnos, ker zgolj z odselitvijo odstraniš samo posledice, vzroki pa ostajajo in se prenesejo na nek drug nivo…
tole sicer ni bil strokovni nasvet, ampak skrajno laičen..imam pa zelo podobne izkušnje in samo opisana taktika je “odtalila” mojo mamo toliko, da ne želi vpogleda v prav vsak kotiček mojega življenja… take situacije terajajo predvsem veliko potrpljenja ter vztrajnosti…in nenazdanje zavedanja, da starši največ napak naredijo iz prevelike ljubezni, ne iz hudobije ali iz želje, da bi otroka za kar koli prikrajšali…vso srečo!….

knjiga Košiček: Ne boj se ljubiti!

Tukaj imaš razloženo, česa se tvoja mama boji. Upam, da boš odrasla in prekinila neprimerno vmešavanje v tvoje življenje. In, res, kaj se je zgodilo takega? Saj si ga prebolela. Celo življenje se lahko upiramo temu, da bi ljubili, da ne bi bili zato potem prizadeti, a ko je življenja konec, spoznamo le eno – da nismo ljubili in je bilo prazno.

Dogodek, ki te je močno prizadel, ti kljub vsej tragiki ni pustil le slabe izkušnje. Zagotovo si pridobila tudi neko novo notranjo moč, ki ti bo pomagala pri reševanju težav, ki te bodo zgotovo še oletele, kot vsakogar od nas. Zdi se mi, da bi storila prav, če se osamosvojiš. Mama ti bo lahko še naprej mama,, ni pa ji treba imeti popolnega nadzora nad tabo, zato ji ni treba vedeti o vseh tvojih potih. Vsaj ne od začetka. Sama boš ob novi zvezi začela zagotovo bolj previdno in šele, ko boš vedela, kako in kaj, povej mami, vendar se ravnaj po svojem prepričanju.

New Report

Close