Moj oče alkoholik-pomoč prosim,nujno!

Sploh nevem kako naj začnem,zato bom kar se da na kratko opisala.Stara sem 27 let,moj oče 58 in mama 46.Imam svojo družino,2 otroka,živim v najemniškem stanovanju.Moj oče pije,zelo pije.Sicer je brez službe-je na borzi,vendar ko dobi denar pije noč in dan,res dobesedno.Prej nikoli ni pil,zadnja leta pa je z njim tako hudo,jaz nevem kako mu pomagat.Se ne umije,cele noči hodi zunja,leži povsod-pijan,pred blokom,v parku,pri cesti…Poje in dere se cele noči-koliko še lahko,in to okoli bloka.Meni se smili,ker je po srcu dober človek,bil je ob meni,mi pomagal,pazil otroka ko sta bila mala,skratka dobrosrčen in ga je škoda da pristane kot brezdomec.No,potem je tu mama.Na njo sem tako jezna po eni strani,po drugi pa sploh več nevem.Ona očeta sovraži.Že leta nazaj je bila takšna da je z družbo hodila okoli,imela zelo veliko moških prijateljev,…Oče je vse to lepo prenašal,ampak zgleda da je takrta počasi začel z alkoholom.Mama pa non stop drugi moški,oče ni bil nič vreden…No in zdaj ima moja mama že 2 leti ljubčka,ki je srečno poročen,ima tako skrbno ženo,ločil se nebi,tudi drugače se kar skrivata.Tako da je rekla da ata za njo več tak ne obstaja.Ona ga tepe ko pride ata gor,ker se sam s sabo pogovarja,koliko krat je bil pretepen!Njej ne moram nič rečt,ona bi menda znorela če bi ji rekla da je tudi ona kriva temu,še mene bi napadla(me je že,z nožem pred leti).Ona je zdaj v rožicah ker ima tega poročenega,mene pa vse noter v srcu tišči!Ni se ločila od očeta,ni se odselila,kar vse pred očmi očeta je delala(oče jo je pred leti dobil z enim moškim).
Jaz se samo jočem,ker nevem kako nja očetu pomagam.Mama mu je zrihtala napotnico za Pohorje,za psihiatrijo,ampak on noče iti.Pa nima niti zavarovanja dodatnega tako da sploh nevem če se lahko zdravi.Po drugi strani pa ona meni govori naj ga probam spravit na psihiatrijo,jaz mislim da se mora prvo nje rešit,skratka sploh nevem kako naprej.Zdaj sem v skrbi kje je ata,prej sem ga enkrat pobirala s ceste,sem ga domov peljala,zdaj ga ne dobim več na gsm…Nimam energije,sama imam težave,ker nimam zaposlitve,stroški so tako visoki,potem sta tu dva šolarja ki me rabita..Prosim vas,hitro mi kaj svetujte,saj sem na dnu.Hvala vam za vse nasvete.
Pa še to,danes je reševalec mami rekel,da so očeta že šli pogledat z rešilce,ko je ležal,pa so rekli da ker je rekel da je vse vredu,ga niso peljali.In ji je še rekel,da je ata telesno čisto propadel,pa tudi psihično,in da nebo dolgo živel.Jaz se pa samo sekiram.

Preberi knjigo Dolga pot od našega psihiatra dr. Ruglja. Tam boš našla veliko takih in še bolj žalostnih zgodb, tako da boš videla, da v tej nesreči daleč nisi sama. Morda boš tam našla odgovor zase. Žalostno pa je to, da so ponavadi ženske tiste, ki trpijo ob možu pijancu, ti pa trpiš zaradi očeta-alkoholika, ki ga imaš rada takega kot je, ne glede na to, da je danes padel tako globoko – ker ga gledaš celostno. Vprašanje je res, če se bo še pobral. Ker kot prvo, mora sam prositi za pomoč, pri tem pa mu mora pomagati in sodelovati žena . Grozno grozno mora biti osamljen človek, ki se poda v svet alkohola . Imej ga rada kljub vsemu, ker ti bo hvaležen v kotičku srca. V katerem znamenju je rojen, v katerem mama in v katerem ti?

Če ga imate res radi, mu pomagajte. Mislim, da je nekje pisalo, da ne rabiš dodatnega zdravstvenega zavarovanja, če si socialno ogrožen. Obrnite se na Center za socialno delo. Lahko ga tudi poskušate prepričati, da ko gre po denar, plača zraven še položnico za zavarovanje. Z očetom lahko greste na pregled, nekoga rabi.

Saška, če je zadeva prišla že tako daleč kot praviš, potem je mnogo preveč kompleksna da bi jo reševala sama. Torej naj ti ne bo nerodno stopiti na Center za socialno delo, kjer so takih primerov vajeni in ti bodo najbolj znali svetovati. Če je kdo ki ti lahko pomaga (ker v tem momentu ti rabiš več pomoči kot oče, samo tako ga boš lahko reševala), potem so oni naslov ki ve, kaj storiti naprej in na koga se obrniti. Naredi to zanj, naredi to zase….

Imel sem podobne probleme. Par izkusenj:
1. Socialna sluzba je prej sama sebi v namen, kot kaj drugega. Zal! Govorim na osnovi 15 letnih izkusenj.
2. Poglej, vcasih ni pomembno kaj bi ti rada. Ne glede, ce imas se tako plemenite zelje za oceta in druge. Vcasih se mora clovek sprijazniti s tem, da so se drugi sami odlocili “zaj…” svoje zivljenje. Let go… Drugace si bos prevec zagrenila lastno zivljenje. Bodi mocna in let go!

Ne vem ali si se že kaj pogovarjala z očetom.

Mama je definitivno ravnala neustrezno in tako sesula očetovo samopodobo, zaradi katere sem je začel umikati v svoj svet….svet alkohola. Verjetno ni zdržal pritiska in poniževanja tvoje mame.

Pred seboj imaš res velik problem, za katerega sem prepričana, da ga boš težko uspela sama rešiti, še sploh, če moraš ob vsem tem skrbeti še za svojo družino.

Kaj bi jaz naredila kot prvi korak….poskusila bi se pogovoriti z očetom – ko bi bil trezen. Povej mu kaj ti leži na duši, kako ga sedaj vsi vidite (pijanega pred blokom, neurejenega,…) in kaj to zanj pomeni. Povej mu, da veš, da mama ni delala prav, kljub vsemu pa ni prav, da zaradi nje zavrže svoje življenje, in da tudi brez nje lahko normalno živi. Povej mu, da ga imaš rada, in da mu boš vedno stala ob strani, če se je pripravljen vzeti v roke. Povej mu, da ima dva vnučka, ki čakata na svojega dedka…..

Sicer pa je potrebno pomoč iskati pri ustreznih zdravnikih na Pohorju. Mogoče ne bi bilo slabo, da jih pokličeš, jim razložiš problem in naj ti oni svetujejo kaj narediti, saj imajo veliko izkušenj.

Želim ti veliko uspeha pri rešitvi tega problema. In vedi tudi nekaj: tudi ti imaš svoje življenje, ne zanemari ga!

Čeprav lahko pot na CSD ne bo ponudila rešitve, je prav, da poskusiš. Vsaj sebe boš prepričala, da nisi obupala, da si naredila vse, kar je v tvoji moči.

Izkušnja ni lahka, ampak: drži se!

Saska pri vseh zasvojenostih je tako, da mora bolnik sam spoznati, da je to nezdravo in se odlociti za zdravljenje.Verjemi, da ga ti ne bos prepricala. Zal!

Kar me v tej zgodbi moti je tvoje sočustvovanje z očetom. Smili se ti, mama je pa zmaj.
Ne branim ne enega, ne drugega. Vendar ne moreš za sigurno vedeti kaj je bilo toliko let med njima. Pa to sedaj ni pomembno. Le v toliko, da se ne bi identificirala z ubogim očetom, mamo proglasila pa za čarovnico. To ne dene dobro niti tebi.
Dejstva so, da je tvoj oče alkoholik. V zelo hudi fazi, ko se niti skriva ne več. Kar pomeni, da se zapija že več let.
Ti bi mu rada pomagala. On pomoči noče.

Ne vem kako bi ti lahko karkoli drugega storila kot to, da se obrneš na skupino za otroke alkoholikov Alanon, da dobiš malce več uvida vase.

Ja res žalostno. Verjamem, da ti ni lahko ko gledaš kako propada oče in bi mu rada pomagala. Nekaj nasvetov si že dobila upam da je kartri pravi drugače pa mislim da bo pot težka in jo ne boš zmogla sama ker je vse že predaleč. Oče verjetno ne želi več pomoči in je tako psihično kot fizično na koncu. Pokaži mu da ga imaš rada, da ga imajo radi tvoji otroci in da ste mu pripravljeni pomagati in mu stati ob strani da zbere moč in začne živeti na novo stran od mame katera je verjetno tudi vzrok za njegovo stanje.
Kaj sta imela in zakaj je prišlo do tega ne moremo soditi. Kakorkoli že oče nujno potrebuje strokovno pomoč in veliko veliko vaše podpore.
Pote ne bo lahka vendar vstrajajte. Oče je tvoj in verjamem da bi ti stal ob strani če bi pomoč potrebovala ti.
Z dobronamernostjo,
Tina

Saška, draga moja, pridružujem se mnenju, ki se mogoče sliši hladno, kruto, a mislim, da je resnično – vsak izbere svojo pot in živi svoje življenje.
Na podlagi izkušenj ti zagotavljam, da brez njegove volje ne moreš nič spremeniti. Nič. On se je odločil, da se ne loči, on se je odločil, da prenaša nezvestobo, on se je zatekel v pijačo, on – marsikdo bi drugače ravnal, a on je izbral tako pot.
Kaj lahko narediš ti? Ti, ki si hčerka, si žena in si mati, vse v eni osebi …….. lahko ostaneš tisto kar si – hčerka. Ljubeča, skrbna. Pripravljena pomagat. In pripravljena po svoje tudi “spoštovati” njegovo izbiro in njegovo pot. Tako to je. Poznam primer, ko je oče dobil raka, se zdravil, zadeva je že iz zdravstvenega vidika kar dobro kazala, a on je izgubil voljo do življenja, nič, kar ždel je, brez zanimanja. Hčerka (že ima družino) je marsikaj poskusila, ga vozila, vabila, zdravilišča……nič. On NI HOTEL več živeti in res ga je končal.
A razumeš? Ni tvoja krivda, da je tako kot je. Da je izbral tako pot. Ti ostani ljubeč otrok in živi svoje življenje. Skrbi za svojega moža in otroke. Živi.

Hvala za vse nasvete,moj oče je rojen v znamenju device-31.8.1946,jaz prav tako,10.9.1977,mama pa je škorpijon,4.11.1958.Še enkrat hvala,bom poročala kako je kaj.Danes očeta nisem videla,sem bila doma pri mami,vse je tiho,videt ga ni,tako da trenutno sploh nevem kje je in kako je z njim.

Vidiš, tukaj pa začne delovati dr. Rugelj . Vendar mislim, da on ne zdravi vseh, pač pa že ve, kdo bo sposoben prevzeti njegove metode. Kajti pri njem je treba dobesedno garati do onemoglosti. Poleg športa , redne vadbe, planinskih tur, po možnosti pričeti študirati , se pomakniti eno stopnjo više, prevzeti nase odgovornost do družine, pisati dnevnik, celo prenehati kaditi in še in še. Zato tudi ime knjige Dolga pot.

Poizkusi se pogovoriti še z mamo. Sicer pa kot so ti že predhodniki svetovali, misli tudi nase. In glej, da bo tvoje življenje polno kolikor se le da.