Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ortodontija – čeljustna in zobna ortopedija Modrostni zobje, premikanje zob – kako ohraniti lep nasmeh?

Modrostni zobje, premikanje zob – kako ohraniti lep nasmeh?

Pozdravljeni!

V otroštvu sem hodila k ortodontu (oba zobna loka) – zobje so se lepo uredili, nisem pa dobila retenzijske žičke. Sedaj, ko sem starejša, ter ko so mi izrastli vsi 4 modrostni zobje, od teh eden (zadnji, ki je 95% zunaj, spodnji lok) mi povzroča premike zob. Ne vem kaj narediti da bi to prerečila/popravila. Pri svojem zobozdravniku cakam na pregled, kjer se bova zmenila za datum ekstrakcije vseh 4 modrostnih zob. Razmisljam o samoplačniškem pregledu pri ortodontu, za njegovo mnenje. Morda da dobim retenzijsko žičko? Zanima me najcenejša opcija aparata (po puljenju zob), saj se gre le za 1 zob v spodnjem loku. Ali morda mislite, da bi se mi zob premaknil nazaj po puljenju modrostnih?

Lp

Spoštovani,

modrostni zobje praviloma niso krivci za spremembe položaja zob v odrasli dobi, čeprav se jim to krivdo rado pripisuje. Razlog za to zmoto je dejstvo, da pojav sprememb položaja zob največkrat časovno sovpada z izraščanjem modrostnikov. Resnica pa je, da je vpliv modrostnikov pri tem pojavu zanemarljiv. Pravi vzrok spremembe položaja zob, največkrat gre za sekalce, je v pozni rasti čeljustnic. Tako da z odstranitvijo modrostnikov ne boste preprečili neugodnih premikov spodnjih sekalcev, prav tako se ob odstranitvi modrostnih zob ti ne bodo sami od sebe poravnali. Za korekcijo položaja zob je potrebna ortodontska obravnava, katere kompleksnost in posledično cena sta odvisni od dejanskega stanja. Za oceno le tega pa je potreben seveda pregled. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close