Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ortodontija – čeljustna in zobna ortopedija Modrostni zobje in fiksni aparat

Modrostni zobje in fiksni aparat

Lepo pozdravljeni!
Odločila sem se za zobni aparat (fiksni), vendar pa bo potrebno spuliti dva modrostna zoba. Zanima me vaše mnenje, ali je bolje da se modrostni zobje spulijo pred nastavitvijo aparata ali se lahko pulijo tudi med samim ortodontskim zdravljenjem?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovana!
Žal vam brez ortodontskega pregleda in analize ortopantomogramskega posnetka zob ne bom mogla jasno odgovoriti na vaše vprašanje. Lahko vam odgovorim samo na splošno. Načeloma ortodontskih indikacij za puljenje modrostnih zob ni, oziroma so te zelo redke. Večkrat se za puljenje modrostnikov odločamo zaradi drugih vzrokov, ki so v doktrini jasno navedeni. Če v vašem primeru obstajajo jasne in neomajne indikacije za odstranitev modrostnikov, potem je smiselno, da to storite pred samo namestitvijo ortodontskega aparata. Načeloma pa je sam poseg možno opraviti tudi ob nameščenem zobnem aparatu. Žal vam bolj natančnega odgovora po tej poti ne morem dati. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Živjo!
Rada bi le odgovorila na vprašanje Nene. Jaz imam fiksni aparat in ko so mi ga namestili, sem imela vse 4 modrostne zobe. Nato pa sem šla h kirurgu, ki mi je operativno odstranil oba spodna modrostnika. Načeloma tega ne delajo radi, saj jih aparat ovira pri samem delu in tudi higiena je zelo otežena. Če se le da, jih odstrani prej. Če pa ne, se pa tudi da preživeti 🙂 lp

Vprašaj za mnenje ortodonta! Glede na stanje in prostor v čeljusti se bo odločil, kako in kaj. Jaz imam osmici spodaj, ena je zunaj, druga še v čeljusti, vendar bo zaradi premikov zob kot kaže lahko izrasla (še vedno raste, sem stara okoli 40). Zaradi situacije v čeljusti je bilo pametneje izpuliti petici. Ne zanašaj se na mnenje zobozdravnika, raje vprašaj ortodonta, ker on točno ve, kaj se lahko naredi.

Živjo! Za odgovore in mnenja se zahvaljujem.
Modrostna zoba moram izpuliti, ker se na ortopanu vidi, da mi rasteta skoraj pravokotno na sedmico (ne znam se drugače izraziti :)). Ortodontija je rekla, da mi lahko to naredijo tudi po nameščenem aparatu, vendar pa ni bila popolnoma sigurna da to gre. Torej, če so to naredili že pri jagodi xy, upam da bodo tudi meni pogledali skozi prste. Namreč čakalne dobe so zelo zelo dolge.
Lep pozdrav!

Meni je tudi tako rasla, ampak se je tudi sama poravnala. Je puljenje predlagal tudi ortodont?

Frankensteinova žena: Ja, puljenje je predlagal ortodont. Po kolikem času pa se je poravnala?

Menim, da je prav, da se ponovno malo vmešam v tale razgovor. Ponovno poudarjam, da so stališča doktrine glede odstranitve osmic jasna. Prav ima tudi Frankensteinova žena, ko pravi, da glede odstranitve poslušajte mnenje ortodonta, saj ima on natančno predstavo o stanju razpoložljivega prostora v vašem zobnem loku. To je namreč zelo pomemben podatek. Namreč tretji kočniki ali osmice po domače in njihove težave z izraščanjem so največkrat povezane s pomanjkanjem prostora v čeljusti. Kot navaja Frankensteinova žena, so v njenem primeru v sklopu ortodontske terapije odstranili druge ličnike, kar pomeni, da so sprostili nekaj prostora v celotnem zobnem loku, nekaj tega prostora so si potem lahko “izborile” tudi neizrasle osmice in tako končno izrasle. Tak izid z natančno analizo primera do neke stopnje lahko predvidevamo, ne moremo pa ga z gotovostjo napovedati. Žal je v medicini že tako, da zelo težko stvari delamo po nekem receptu, ampak je vendarle potrebno proučiti vsak posamezni primer posebej.
Torej, kot sem že napisala, če so indikacije za odstranitev osmic jasne in neomajne in je tako ocenil tudi vaš ortodont, je le te lažje odstraniti pred namestitvijo aparata kot pa med samo terapijo (takrat je to iz praktičnih razlogov težje, tako za vas kot tudi za kirurga, ni pa nemogoče). Če pa položaj neizraslih osmic ne moti samega premikanja zob (tudi to bo lahko ocenil le vaš ortodont) in ker pravite, da je problem čas in čakalne dobe, lahko sam poseg odložite tudi na čas po končani ortodontski terapiji. Vendar se o vsem tem vendarle ponovno pogovorite z vašim ortodontom, ki vaše stanje dobro pozna, saj je takole na pamet težko razglabljati o vašem primeru. Torej, povedala vam nisem nič novega. K ponovnemu pisanju me je pripravil le občutek, da postajate zaradi preveč dobronamernih informacij že kar malo zmedeni in nesigurni… Upam, da sem kaj pomagala. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Resnično hvala za tale odgovor. Se bom še enkrat pogovorila z ortodontinjo. Lp

Se zavedam, da sem rahlo tečna s temi osmicami, ampak ravno zaradi te moje tečnobe jih imam še vedno v čeljusti, drugače bi po nasvetu zobozdravnice že šli ven. Pa bi mogoče bila škoda, ker imam mrtvo šestico, ki vprašanje, ali bo zdržala ali pa jo bo nekega dne treba odstraniti. In v tem primeru mi bo še en kočnik zelo prav prišel.
Ličnika sta šla ven med drugim tudi zato, ker sta bila precej plombirana, osmici sta pa zdravi. Meni se je zdelo tako tudi najbolj logično.

Nena, čim manj problemov z aparatom ti želim!

Frankensteinova žena, hvala za lepe želje, upam da bo res čimmanj problemov. LP

Chat

New Report

Close