Modrostni zobje
Lep pozdrav,
v sredo so mi izrezali modrostni zob, ki je bil postavljen diagonalno na sedmico (levo zgoraj). Naredili so mi tudi luknjico v sinuse, ki so mi jo zašili. Tudi pri modrostnem zobu desno zgoraj se je pred leti zgodilo enako. Dobila sem Klimicin.
Sedaj so se mi po vseh ranah naredile afte, kar zelo boli. Kaj lahko storim glede tega? Poleg aft pa se je pojavila se neka bela sluz, ki je preko ran oz po dlesnih na levi zgornji strani…kaj bi to lahko bilo? Ker si zobe na tej strani tezko scetkam, imam tudi obloge na zobeh, ki nevem kako jih spraviti stran. Naročili so mi, naj z ničemer ne speram.
Koliko casa traja, da se zaceli luknjica do sinusov?
lp in hvala za odgovor
Spoštovani. Ob odstranjevanju zgornjih modrostnih zob pride pogosto do poškodbe membrane sinusa. Če so vam zašili membrano sinusa, gre kirurgu vsekakor čestitati. Bolj verjetno je, da so vam zašili sluznico, ki jo prej odmaknejo, da si pripravijo dostop do zoba, ki je bil v kosti. Ob upoštevanju navodil glede prepovedi povečevanja tlakov v zgornjih dihalih (prepričan sem, da ste navodila prejeli), se komunikacija s sinusom v dveh tednih toliko zaceli, da vam ni več potrebno skrbeti – pod pogojem seveda, da je bila pred tem sluznica tesno zašita in ob odstranjevanju šivov rana zaprta.
Afte se pojavijo pogosto na mestih, kjer na sluznico pritiskajo šivi. Običajno trajajo teden dni, so pa boleče. Pomaga mazanje sprememb z jodovo raztopino ali drugimi antiseptiki, da se razjedena sluznica še dodatno ne okuži. Belkaste obloge, ki nastajajo na površini rane, so normalen pojav in ne gre za gnoj – če je sicer z rano vse v redu in ni prisotna boleča oteklina. Lep pozdrav, DD