Najdi forum

močne bolečine

Lep pozdrav, star sem 23let, športnik nasplošno zdrav, vendar se že par let pojavljajo problemi z močnimi bolečinami (povečini na levi zgornji strani trebuha, včasih bolečine neznam locirati). Leta 2005 so opravili gastroskopijo (težave se pojavljajo mogoče celo od leta 2004 ali še prej). Pri gastroskopiji niso ugotovili ničesar, vse v najlepšem redu. Bolečine se pojavljajo 2-3x mesečno, včasih tudi večkrat (vedno zraven diareja). Problem nastaja pri tem, da se v zadnjih mesecih pojavlja izrazito močnejša bolečina, kar tresem se tako močno boli (krči, kot da bi me nekdo z nožem zapičil) danes je bila bolečina tako močna, da sem se odpravil k dežurnemu zdravniku v ukc, kjer sem prejel injekcijo proti bolečinam + proti nastajanju želočne kisline (sem namreč tudi bruhal) kar se mi je zgodilo prvikrat. A se iz vsega opisanega da mogoče kaj razbrati? Čist sem že obupan, ker nikoli nevem kdaj me bo “primlo”. Kakršnakoli koloskopija pri meni ne pride v poštev. Obstajajo še kakšne preizkave za moj problem?Gledal sem, da lahko poješ pilulo v kateri je kamera…?

Drugače nisem nič shujšal, le zrediti se nemorem (teža normalna).V blatu ni nikakršne krvi.Pri prehrani pazim koliko se le da.

hvala že v naprej za vsak odgovor, ki bi mi lahko pomagal!

Spoštovani,

glede na vašo mladost bi vam svetovala od diagnostičnih preiskav ultrazvok trebuha, za lajšanje težav pa predvsem Iberogast in Bebe čaj. Malo je verjetno, da bi imel kronično vnetno črevesno bolezen ali drug razlog za drisko in kolike.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Najlepša hvala za odgovor! Torej neglede na dolgoletne težave menite da nebi bilo kaj resnejšega narobe z mano. Bi lahko bil razlog celiakija?Jutri grem do osebne zdravnice da se pomeniva in najdeva rešitev pri tem gromozanskem problemu.Vam pa tudi javim razplet, ker bom s tem še komu lahko pomagal ali pa celo kdo meni z istim že rešenim problemom.

Lep pozdrav!

Velja, le napišite, kako se bo težava razpletla.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Torej se javljam!Po nekaj mesecih, ko sem že mislil da sem se rešil mojega največjega problema, so se težave začele ponovno pojavljavi, 3 dni zapored slabosti, driska in bolečine po celem trebuhu (ravno sem v kuri jemanja Ultopa 3dan, saj me je mučila kislina, vendar sem prenehal saj nevem če ravno to vpliva na moje stanje).

Začel sem že razmišljat da je kaj narobe s mojim črevesjem, saj ob “napadu” otipam rahlo otrdelost na području bolečine.

Zravnik je me pri prejšnem posvetu napotil na UZ, kjer je bil izvid sledeč: inidikacija – gastritis chr. , jetra, žolčnik, žolčni vodi, trebušna slinavka, vranica in obe ledvici po uz primerni. Zmeren meteorizem. Proste tekočine ne vidim.
Kaj lahko v tem izvidu najdem oz. razberem? Kaj pomeni meteorizem?

Bil sem tudi na testu c-urea dihalnem testu, vendar je tudi ta negativen, odstopanje je bilo -0,07

Diagnoza iz leta 2005 je bila gastralgiae rec., enterocolitis rec. Ter na podlagi raziskav: oesophagitis gr.lev., gastritis superfit. reg. antralis.
Nisem nek poznavalec latinščine ampak koliko se spominjam so mi rekli da ni narobe z mano nič.?

Sam sebe vedno bolj pripravljam na kolonoskopijo vendar me je izredno strah saj je baje boleče.Kako je pa s samim rengenskim slikanjem? In ali obstaja pregled s pomočjo magnetne resonance? Bi si mogoče lahko kako pomagal s klistirjem?

lep pozdrav ter hvala za odgovor!

Spoštovani,

najprej je potrebno izključiti akutno vnetje slepiča. Bolečina se pojavi desno v spodnjem delu trebuha, lahko z drisko in bruhanjem. Podobne težave z bolečino točno nasproti, se pravi levo, povzroča divertikulitis, kar je bolezen starejših odraslih, saj mladi ponavadi še nimajo divertiklov. V nobenem od teh dveh vzrokov ne boli cel trebuh. Pri mlajših je precejkrat vzrok iritabilno črevo, kar s preiskavami ne znamo dokazati. Diagnozo postavimo na podlagi izključevanja drugih bolezni.
Iz 30-letnih izkušenj v splošni medicini vam lahko povem, da je precej težav zaradi načina življenja, zdravljenje pa je spremeniti nezdrave navade. Jemo preveč, prekalorično, hrano, ki dejansko ni za uživanje primerna. Meteorizem je prisotnost plinov v črevesu. Več kot običajno se jih pojavlja, če se hrana dolgo prebavlja. To se dogaja, če jemo premalo vlaknin, pijemo premalo vode, se premalo gibljemo. Ultop in ostali inhibitorji protonske črpalke so simptomatska zdravila. Vzrok preveč kislini je potrebno odpraviti. Tega se z zdravili ne da. Potrebno je spremeniti prehranske in gibalne navade.

Osebno menim, da ne potrebujete koloskopije, v celoti je pa ne nadomesti nobena druga preiskava.
3-dnevne težave, kot jih opisujete, so najpogosteje posledica akutne okužbe z virusi. Minejo ob simptomatkem zdravljenju.

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close