Lep pozdrav!
Vem, da je bilo o tej temi že dosti napisanega pa me vseeno zanima nasledje. Ali je možno, da psiha vpliva tudi na telesno zdravstveno stanje. Bom malo bolj natančna. Pred 4 meseci sem imela glavobole, zdravnik me je poslal k infektologu in nevrologu (vzeli so mi kri, vodo, kostni mozeg, naredili CT glave) in ugotovili so , da z mano ni nič narobe. Ko sem zapuščala bolnico sem bila še vedno prepričana, da sem bolna, zato sem se vrnila k zdravniku ki me je še enkrat poslal nevrologu, ta me je znova pregledal in mi rekel da gre le za tenzijski glavobol in da je vse v redu. In šele takrat, ko mi je ta nevrolog povedal da je vse bp in da nimam tumorja ali kaj podobnega sem se pomirila in čez dva dni me je tudi glava nehala boleti.
A čez nekaj časa se je vse ponovilo, zopet sem začela razmišljati o bloeznih, neprestano sem gledala kakšni so znaki kakšnih nevarnih bolezni in znake iskala pri sebi. Začela sem si meriti tel. temp tudi do 15 x na dan, takrat je bila okrog 36,5-37,0, ko pa sem si jo nekala bolestno meriti mi je zopet padla za pol stopinje zdaj jo imam med 36,0-36,5. Potem sem začela iskati izpuščaje na telesu, in kakor hitro sem našla kakšen izpuščaj sem bila vsa panična in zopet sem začela razmišlkati o najhujšem. Zdaj imam že nekaj časa belo obložen jezik in zopet sem vsa panična kaj je z mano.
Zato vas prosim za pomoč in odgovore na naslednja vprašanja:
1. Ali je možno, da psiha vpliva tudi na dvig telesne temperature (ko sem si jo non stop merila je bila skoraj za 1 stopinjo višja kot sedaj ko si je ne merim več tako pogosto?
2. Ali je možno, da psiha vpliva tudi na glavobole?
Prosim če mi razložite za kaj sploh gre pri meni, ali sem morda že hipohonder?

Hvala za pomoč in lp!
Tanja

Spoštovana Tanja,
medicinsko neutemeljen strah pred hudimi telesnimi boleznimi je vsekakor duševna težava, hkrati pa so marsikatere telesne funkcije povezane z razpoložernjem oziroma trenutnim čustvenim stanjem.Bazalni metabolizem, kot pravimo osnovni energetski porabi in s tem povezani konstantni telesni temperaturi, se lahko pod vplivom močnih čustvenih dejavnikov predvesm strahu ali tesnobe poveča, rezultat pa je seveda zvišana telesna temperatura.Glavobole povzroča ( med drugim) tudi sprememba v napetosti žilne stene, ta pa je ravno tako ozko povezana z razpoloženjem.Govorimo o tenzijskih glavobolih, zdravimo pa jih z zdravili, ki jih sicer uporabljamo zoper depresijo.Vsekakor priporočam tehnike sproščanja, zmerno športno aktivnost ( hlepenje po rekordih prav tako povzroča čustveno napetost) predvsem pa smiselno in aktivno uporabo prostega časa v družbi , v kateri se dobro počutite.
Po mednarodni klasifikaciji bolezni je hipohondrična motnja “stanje,katerega bistvena značilnost je trajna preokupacija z možnostjo,da ima priozadeti eno ali več resnih progresivnih telesnih motenj.Osebe se stalno prtožujejo nad telesnimi boleznimi in so nenehno preokupirane s svojim telesnim videzom.Normalne ali vsakdanje občutke ali nepomembne telesne posebnosti često opisujejo kot abnormne,pozornost pa je navadno usmerjena na enega ali dvoje organov ali telesnih sistemov.Često sta prisotni tudi izrazita depresija in bojazen”
Če se v tej definiciji prepoznate, veste že za odgovor.

Pozdravljeni!

mene pa zanima kako se hipohodrija zdravi. Ali obstajajo metode samopomoči!

Lp

Spoštovani Anonimen,
hipohondrija se najučinkoviteje zdravi z antidepresivi pod nadzorom zdravnika,samopomoč pa je tisti delež psihoterapevtskega procesa, ki ga v celostnem zdravljenju prevzame nase pacient.Zgolj prebiranje literature hipohondrijo prej okrepi ,kot ublaži.

New Report

Close