Najdi forum

mlečni zobki

Vprašanje sem sicer že enkrat napisala, vendar ni bilo objavljeno – zgleda, da jo je tehnika malo zagodla. Še enkrat prosim za nasvet – imamo dve leti starega sina. Na zgornjih enkah in dvojkah so se mu kmalu po izrstu pojavile obloge v sklenini, kar izgleda tako, kot da bi mu zobke nekaj razjedalo. Bila sva pri zobozdravniku, kjer so mu zobke nekajkrat namazali, vendar imam občutek, da nič ne pomaga in da mu bo ravnokar “prežrlo” skozi in bo brez zob. Naročena sva šele septembra. Imate kakšen nasvet ali morda samo tolažbo, da to nič ne pomeni za kvaliteto stalnih zob? Naj še povem, da zobke čistimo najmanj dvakrat na dan in da pri tem uživa, tako da mu jih res dobro skrtačim, da sladkarij ne mara preveč in da tudi pije večinoma samo nesladkane čaje. Kar malo obupana sem.

Hvala za odgovor in lep dan. Maja

Spoštovana Maja,

rumene obloge so ponavadi začetni karies. Zobke je potrebo umivati od dne, ko pokukajo v ustno votlino. Če na začetku tega še ne počnemo, se na njih začnejo nalagati zobne obloge, ki so odličen vir prehrane za kariogene bakterije.
Če je higiena res brezhibna, prehrana pa pravilna, potem spremembe ne bi smele napredovati. Pri umivanju bodite pozorni na predele ob dlesni, zobke morate čistiti vi. Sladke pijače poskusite čim bolj omejiti, če že morajo biti, naj jih otrok pije iz kozarčka. V steklenički ali lončku z nastavkom naj bo le voda ali nesladka pijača (čaj).
Trenutno stanje na stalne zobe še nima vpliva, nevarnejša za zametke stalnih zob so pogosta vnetja korenin mlečnih zob.
Lepo pozdravljeni!

P.S.
V navodilih je napisano, da postane vaše sporočilo vidno, ko ga potrdi moderator. V vašem primeru torej ni bilo tehnične napake ( dobila sem vsa vprašanja), ampak le dejstvo, da sem dopoldne v službi in da odgovarjam na vaša vprašanja doma, ko moj otrok spi.

Spoštovana gospa Alenka,

najlepša hvala za odgovor. Malo ste me potolažili, še bolj pa ste mi dali dodatno vzpodbudo, da se bomo res izogibali sladkih stvari in še bolj temeljito čistili zobke.

Želim vam lep dan.

New Report

Close