Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo mlečni obroki

mlečni obroki

Lep pozdrav!
Me veseli, da ste spet našli malo časa za pomoč virtualnim radovednežem!

Zdaj pa moje vprašanje: imam punčko, staro 9,5 mesecev. Zaenkrat ima še za večerjo in zajtrk mleko (adaptirano) in poje cca. 240ml tako zjutraj kot zvečer.
A bi bil že čas, da zajtrk ali večerjo (ali oboje) zamenjamo z gosto hrano?
Če da, kaj ji naj ponudim? Žitnih kašic, gresov, pudingov ipd. ne mara, od mlečnih stvari popije samo mleko in včasih malo jogurta ali sadne skutke.

Lepo prosim za mnenje in nasvet o nadaljnjem prehranjevanju naše princeske!

Hvala in lep pozdravček, Lejka

Pozdravljena!

Naštevate le žitno- mlečno hrano. Pogrešam zelenjavo in sadje v osnovni obliki.
Starost ni edino merilo za uvajanje goste prehrane. Če je otroček zadovoljen, lepo napreduje, ima ustaljen vzorec spanja, potem mu hrana ustreza. Ko se pojavijo neugodne spremembe, je čas za drugo prehrano. Kar nekaj je že pripravljene, sama sem bolj pristaš domače izvedbe. Začela bi z bučkami, ki se lahko mešajo s sadjem ali zelenjavo in malo ublažijo okuse ter naredijo primerno konsistenco. Sedaj je vsega v izobilju, zato naj bo čimbolj sveže in za začetek kuhano. Teoretično imate pri tej starosti že široko izbiro, uvajanje pa naj poteka postopno. Dobro je nekaj koščkov zelenjave pustiti nepasiranih, če so že izrasli zobje. V usta naj si jih nosi sama z rokami, kasneje priborom.
Naj bo izkušnja s hrano direktna in pestra.
Srečno!

***************************** Irena Ahčin, patronažna med. sestra.

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Mogoče sem res nejasno napisala, ampak deklica je že veliko vrst sadja in zelenjave, iz le teh so sestavljeni 3 obroki dnevno (dopoldanska malica, kosilo in popoldanska malica). Je tudi že piščančka in purana, prav tako jogurte, skutke in sirčke. Gosto hrano ima rada, sama nosi koščke kruha v usta in kar vredu uporablja svojih 8! zobkov.

Dejansko me je zanimalo to, ker ima deklica za zajtrk in večerjo samo adaptirano mleko. Ali bi morala tudi za zajtrk in večerjo dobiti že gosto hrano?

Upam, da sem bila bolj razumljiva.

Hvala in lep pozdrav!

Lejka

Pozdravljena!

Hvala za dodatno obrazložitev! Seveda bi lahko zamenjali obroke po steklenički z obrokom po žlički. Zdi se mi, da bo morda malo protestirala. Pitje stekleničke je namreč več kot le pitje. Je tudi tolažba, uspavanje, občutek ugodja.
Srečno!

***************************** Irena Ahčin, patronažna med. sestra.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close