miti in resnice o zobni pasti?
Zadnjič sem šla kupit zobno pasto, ker mi je zmanjkalo.
Pridem v dm, tam se seveda odpre cela paleta različnih zobnih past, sto firm in vsaka ponuja toliko okusov in vsaka je boljša od ostalih … Skratka, cela znanost izbrati eno.
Ko sem tako firbcala po policah, sem videla posebno reklamo, super izum, ki bo vsem rešil zobe: zobna pasta fructodent. Okus limone beli zobe (tega se po navodilu moje zobozdravnice itak izogibam), okus pomaranče preprečuje nastanek zobnega kamna, okus jabolka pa deluje proti kariesu.
Pa me zanima dvoje:
1. a res lahko zobna pasta vpliva na (ne)nastanek zobnega kamna?
2. a ni tako, da VSAKA zobna pasta deluje proti kariesu, če jo uporabljaš 2-3x na dan z dobro zobno ščetko in pravilnimi gibi?
No, jaz sem potem kupila Aquafresh, ker mi je všeč okus in je bila malo znižana (nekakšna akcija al kaj?) Me pa RES zanima, kako je s temi pastami …
Že vnaprej hvala za odgovor 🙂
Spoštovana mouse,
se kar strinjam z vami – cela znanost je izbrati zobno pasto. Jaz kar pogumno zakoračim proti tisti, ki jo uporabljam, jo vzamem in grem proti blagajni, ker bi se sicer tudi sama zmedla:).
Torej, antikariogeno ponavadi učinkujejo druge snovi (ki pa so večinoma v vseh pastah), in ne okusi po sadju (ki so tako ali tako večinoma umetni). Načeloma je dovolj, če z zob mehanično odstranimo vse obloge (v katerih so bakterije), pasta je zgolj dopolnilno sredstvo in se da shajati tudi brez nje.
Na (ne)nastanek kamna pa vpliva že odstranjevanje oblog, ki ne morejo mineralizirati (ker jih ni!) in tako kamne ne nastaja.
Tudi tu je veliko reklam – tako kot v vsej kozmetični (pa še kateri) industriji:).
Samo to me še zanima okrog tega kamna: kako je potem mogoče, da sem imela v času, ko sem jemala sirup Legofer (za železo) več kamna kot prej? Zobe sem umivala čisto enako kot prej, sirup sem jemala zjutraj, pred zajtrkom in po zajtrku sem si, kot vedno, umila zobe … Oblog torej ni moglo biti več kot prej.
Ko sem imela kontrolo pri zobozdravnici (in sem nekaj mesecev pred tem pribl. pol leta jemala ta sirup), je rekla, da imam več kamna kot kdajkoli prej. Vprašala me je, če sem pila pravi čaj ali kaj podobnega in, ko sem ji povedala za sirup, je rekla, da to pojasni zadevo.
Ne razumem, kako lahko sirup (ali čaj ali kava ali karkoli je še takega) vpliva na nastanek kamna 🙁 Vse namreč kaže, da bom še precej časa “obsojena” na ta sirup (no, in zdaj še Retafer tablete). To pomeni, da sem “obsojena” tudi na kamen? (Zato v prvem sporočilu tudi sprašujem, če res lahko zobna pasta vpliva na kamen.)
Saj, kamen nastaja samo na notranji strani in na letni kontroli mi ga zobozdravnica odstrani, tako da pravzaprav ni tako zelo moteče … Me pa vseeno zanima 😀
Hvala še enkrat 😉
Spoštovana mouse,
železo se zelo rada “veže” na zobne obloge. Osebno z njim sicer nimam izkušnje, poznam pa izkušnjo iz prve (celo zobozdravniške) roke.
Sicer še nevidne obloge je želeo obarvalo in je bilo odstranjevanje kasneje težje. Kolegica si je pomagala tako, da si je zobe umila (odstranila vse obloge, ki so se npr. nabrale preko noči), zaužila sirup in nato še enkrat temeljito očistila zobe.
Vsi čaji, kava, železovi preparati lahko zabarvajo zobe, še prej pa zabarvajo zobne obloge oz. že nastal kamen.
Zobni kamen pa tudi na “notranji” strani ni priporočljiv, tako da je kar prav, da ga sploh ni:).
Tole je pa koristna informacija! 🙂 Če torej umijem zobe PRED in PO jemanju sirupa, zmanjšam verjetnost nastajanja kamna na minimum! Bom naredila tako. Ker mi ni do tega, da imam po koncu zdravljenja v krvi sicer dovolj železja, v ustih pa kamnolom 😀
Zelo fejst hvala 🙂