Mirzaten in demenca

Pozdravljeni,
na spletu obstaja kar nekaj podatkov o tem, da mirtazapine bistveno povečuje možnost za razvoj demence. Mi lahko prosim o tem poveste kaj več. Ne bi želela pri 45 postati dementna. Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

res je, da so nekatere raziskave pokazale povečan pojav demence pri tistih ki so jemali določene antidepresive (ne samo mirtazapin), ampak to še ne pomeni, da ti antidepresivi provzročajo demenco. Namreč, dejavnikov tveganja je veliko, med njimi je tudi depresija, kar pomeni, da kot je to pogosto, moramo tehtati med koristjo in tveganjem. Po eni strani, morda antidepresivi povečajo tveganje za razvoj demence, po drugi pa lahko izboljšajo funkcionalnost, preprečijo samomore in podaljšajo življenje pri ljudeh ki so depresivni. Odločitev je torej stvar presoje, ali je mirtazapin v vašem primeru potreben, in koliko je prisotnih drugih dejavnikov tveganja za razvoj depresije, ki se lahko seštevajo. Svetujem vam, da se o svojih pomislekih pogovorite s psihiatrom.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close