Spoštovani,

nekje od februarja letos zaradi dolgoletnih težav s spanjem jemljem polovičko mirzatena, ki mi je zelo pomagal sicer, vendar čez dan nekako nikoli nisem bila “prava”, nisem se ga nikoli zares navadila. Po vseh teh mesecih bi z jemanjem rada prenehala, poskusila bom najti kaj bolj naravnega, pa tudi sicer se mi je življenje umirilo in mislim, da bom zmogla brez. Moje vprašanje je, kako nehati – kar abruptno prekiniti najbrž ni najbolje? Že nekaj dni ga jemljem vsak drugi dan, dnevi, ko ga vzamem, so še vedno čisto brez energije in ga res želim opustiti. Prosim za vaš nasvet in lepa hvala vnaprej!

Pozdravljeni,

polovička tablete Mirzatena resnično ni toliko velik odmerek, da bi bilo potrebno postopno nižanje. Že jemanje vsak drug dan, se mi zdi več kot dovolj, morda za en teden, in potem lahko brez skrbi opustite Mirzaten.
Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni,

na vas se ponovno obračam z vprašanjem. Po vašem nasvetu sem z Mirzatenom prenehala, vendar sem po dobrem mesecu nazaj začela z jemanjem, ker se mi je nespečnost vrnila in skoraj nisem zatisnila oči. Me pa zanima nekaj drugega – v času jemanja namreč vsakih nekaj dni dobim povišano temperaturo, slabo počutje in herpes. Moram reči, da v času, ko ga nisem jemala, nisem “zbolela” niti 1x. Ne gre za stanje, ki te položi v posteljo, je pa vseeno čudno in meni fenomen. Ali morda Mirzaten kakorkoli vpliva na odpornost?

Iskrena hvala vnaprej za odgovor!

Pozdravljeni,

morala sem preveriti, ker nisem nikoli slišala za podoben stranski učinek, vendar sem našla, da so opisani med redkimi stranski učinki tudi vročina ter spremembe v ustih ki so lahko podobne herpesu. Tako da, možno je, sicer redka, apmak možno.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni,

najlepša hvala, da ste preverili. Sem skoraj sigurna, da mi to povzroča Mirzaten. Vsaka dobra stvar ima žal stranske učinke. Sicer mi zelo pomaga pri spanju ..
Najlepša hvala in šenaprej uspešno delo!

Pozdravljeni,

obstajajo tudi druge možnosti, če je osnovni problem motnja spanja. Pogovorite se o tem z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni,

rada bi vprašala, ali vi delujete na področju Ljubljane in kakšne približno so cene psihoterapije (lahko mi napišete tudi v privat sporočilo). Razmišljam, da bi se odločila za kaj takšnega.

Vnaprej hvala!

Pozdravljeni,

delujem na področju Ljubljane, cene so na povezavi.

Določene popuste se dogovarja osebno.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni,
bom kar tule nadaljevala z vprašanjem, da ne podvajam teme o Mirzatenu.
Od oktobra predlani jemljem polovičko (torej 15 mg) pred spanjem-od takrat odlično spim….seveda je prišel čas, da počasi preneham z jemanjem. Zdravnica mi je svetovala, da par dni vzamem četrtinko, potem pa preneham, mogoče še tu in tam vzamem kako četrtinko….vi ste svetovali osebi zgoraj, da lahko kar preneha….na tujih straneh pa berem o ljudeh, ki so imeli grozne odtegnitvene simptome po prenehanju jemanja Mirzatena (tudi zelo malih doz). Kakšen so vaše izkušnje oz. kaj povedo pacienti, ki prenehajo z Mirzatenom?

Hvala in lahko noč 🙂

Pozdravljeni,

Moje izkušnje niso toliko dramatične, običajno je postopno nižanje odmerka in ukinitev na 15 mg dovolj previdno. Poznam tudi primere ki so ukinili zdravilo naglo, in na višjih odmerkih, kljub temu niso imeli nobenih težav. Torej je odtegnitveni sindrom zelo individualen in ga različni ljudje, različno doživljajo. V primerih, ko so odtegnitveni simptomi zelo moteči, se odločim za vrnitev na predhodni odmerek in še počasneje nižanje odmerkov, je pa to izredno redko potrebno.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni……da še nadaljujem….
….15 noči brez Mirzatena. Vmes je bil kak dan malo slabši, vglavnem pa OK. Danes zjutraj pa sem se spet zbudila z že znanim občutkom tesnobe, ki ni prijeten. Je možno, da je po 15 dneh to še lahko odtegnitveni simptom, ali bolj kaže na vrnitev stare bolezni? Bi vzela četrtinko?

LP,

Pozdravljeni,

jaz bi prej pomislila, na vrnitev težav, zaradi katerih ste začeli jemati zdravilo. Ampak ne morem biti prepričana. To bi lažje ocenila če bi vas poznala. Vsekakor, jemanje četrtinke še nekaj časa vam ne more škodovati.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni. Tudi meni je splošna zdravnica zaradi nespečnosti predpisala pol tabl. Mirzatena, po potrebi pa 1 tabl. do naročenega datuma psihiatra. Sicer jemljem 2,5 mg concorja (motnje srčnega utripa) in pa Marevan po shemi. Ali tablete Mirtazem lahko jemljem z že omenjenimi mojimi zdravili (Marevan, strjevanje krvi?) ali bi bila bolj primerna kakšna druga? Po kakšnem času lahko pričakujem izboljšanje spanca po jemanju Mirzatena, sem namreč komaj na začetku. Hvala za vaš odgovor

Pozdravljeni,

uporaba teh zdravil je relativno varna, edina možna interakcija je med mirtazapinom (Mirzaten) in bisoprololom (Concor), kar lahko dodatno zniža krvni pritisk. Vendar, ker je odmerek mirtazapina zelo nizek in ga itak jemljete zvečer, ni nevarnosti da bi zaradi tega imel večjih težav.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Lep pozdrav, mene pa zanima naslednje, jemljem mirzaten 30mg zdj je 21 dan in se pocutim resnicn zelo odsoten in me zanima ali je to stranski ucinek ali tako deluje name?
hvala lp

Pozdravljeni,

žal, težko odgovorim, ker ne vem kaj mislite z “odsoten”. Ste upočasnjen? Težko razmišljate, težko se zberete, imate občutek, da vam možgani delajo počasneje? To je lahko stranski učinek Mirzatena in bo zelo verjetno izzvenel. Kako ste sedaj?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close