Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva miom – dilema, kdaj ga odstraniti

miom – dilema, kdaj ga odstraniti

Pozdravljeni,

stara sem 34 let in imam že dva otroka (stara 8 let in 6 let). Ginekologinja mi je z vaginalnim ultrazvokom odkrila miom, rekla je, da je velik okoli 6cm. Najprej je rekla, da ga bo treba spremljati, nato pa me je vprašala, če nameravam imeti še kakšnega otroka. Povedala sem ji, da bi morda čez nekaj let imela še enega, nisem pa še čisto prepričana. Ko sem omenila, da bom mogoče imela še otroke, je rekla, da potem je pa miom potrebno odstraniti in me je napotila naprej, da se domenim za operacijo (omenila je, da bo verjetno laparoskopska). Rekla je, da v nosečnosti miomi močno zrastejo in da bi se v nosečnosti lahko povečal na 10cm ali več.

Ko sem si brala o miomih, sem zasledila, da če ima ženska en miom, je večja verjetnost, da bo dobila še kakšnega. Pri meni je situacija takšna, da če bom imela še kakšnega otroka, bi ga imela šele čez kakšne 3 ali 4 leta. Zato sem zdaj v dilemi, če je smiselno, da bi miom odstranjevali že zdaj ali je bolje počakati in se za operacijo odločiti recimo eno leto pred načrtovano zanositvijo (vkolikor se bom sploh odločila za tretjega otroka). Ker če bi šla zdaj na operacijo, obstaja možnost, da bi v naslednjih 3 letih dobila še kakšen miom in bi bila potrebna ponovitev operacije.

Zanima me torej:
1) Ali ne bi bilo bolje počakati in se za operacijo odločiti kasneje, glede na to, da zanositve ne načrtujem še vsaj 3 leta? Kaj bi vi svetovali v tem primeru?

2) Bi bilo lahko kaj narobe, če z odstranitvijo mioma še malo počakam in se ga spremlja? Ali miom dela probleme samo v nosečnosti ali še kje drugje?

3) Je velika verjetnost, da bi miom v naslednjih 3-4 letih močno zrastel in bi bila operacija zato težja kot če bi operirali zdaj?

4) Ali je na splošno velika verjetnost, da se miom po operaciji ponovi ali jih nastane še več?

5) So kakšna tveganja v nosečnosti, če odstranimo miom (kakšne brazgotine v maternici itd.)? Nekaj sem brala o povečani verjetnosti rupture maternice pri ženskah, ki so imele odstranjen miom.

Najlepša vam hvala za vse odgovore, s pomočjo vašega mnenja se mi bo veliko lažje odločiti

 

Spoštovani,

6cm miom je pred nosečnostjo vsekakor bolj modro odstraniti, kako in kaj se morebiti lahko zaplete po odstranitvi mioma pa je odvisno predvsem od tega, kje glede na maternično steno je lociran (obstajajo subserozni-na zunanji strani, intramuralni – v sami steni in submukozni – pod maternično sluznico oziroma se bočijo v notranjost maternične votline). Subserozni so najmanj problematični, intramuralni in submukozni pa so “tricky”, ker ob odstranitvi lahko pride do popolnega odprtja maternične votline in komunikacije med zunanjo in notranjo stranjo maternice. V tem primeru je zanositev odsvetovana vsaj 6 do 12 mesecev po operaciji in še obvezen je porod s CR.
Potem je pa še nekaj, kar je konkretno pomembno za vas. Omenili ste, da ste stari 34 let. Čez 3 do 4 leta boste imeli 37/38 let, ko pa je plodnost lahko že malce problem in ni nujno, da vam bo uspelo zanositi ravno takrat, ko bi so hoteli ali pa sploh ne v doglednem času. Skratka, malo razmislite glede načrtovane nosečnosti, če bi ne bilo bolj modro nosečnost načrtovati prej (recimo čez 2 leti?). Vsekakor se z odstranitvijo mioma ne mudi, bi pa bilo modro to opraviti vsaj eno leto pred načrtovano nosečnostjo. Miomi se sicer res “ponavljajo”, oziroma lahko rastejo sukcesivno drugje, ni pa nujno. Približno polovica ženske z miomom ostane pri enem solitarnem miomu in dodatni ne nastanejo.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

tole je nadaljevanje mojega prejšnjega sporočila, ki je zgoraj, bom pa na hitro obnovila, ker gre za novo vprašanje. Stara sem 34 let in 10.11. (torej pred 18 dnevi) mi je ginekologinja odkrila miom, za katerega je rekla, da je velik 6cm (miom je intramuralni in boči kavum). Danes sem bila na pregledu v porodnišnici, kjer so rekli, da je miom velik že 69×53 mm, iz tega sklepam, da je v 18 dneh zrasel za skoraj 1cm! Glede tega me je začelo zelo skrbeti, ker sem si brala o sarkomih, ki so hitro rastoči in lahko najprej delujejo kot miomi. Zdravnica je rekla, da verjetno ni sarkom, da lahko bi pa tudi bil in da vedeti ne moremo dokler se ne naredi histologija. Rekla je, da vsekakor svetuje operacijo, ker je miom zelo velik in bo gotovo še rasel, glede na to, da je tudi do zdaj hitro rasel. Prebrala sem, da če odstranijo sarkom iz maternice, se s tem preživetje bolnice zmanjša, ker se s tem maligne celice razsojijo naokrog po trebušni votlini. Zdaj me pa zelo skrbi glede tega. Kolikšna je dejansko možnost, da bi bil to sarkom, če je v 18 dneh zrasel za skoraj 1cm?

 

Najlepša hvala za odgovor

Spoštovani,

kot zanesljivo rast lahko upoštevamo, če se izmerjeni volumen tumorja poveča za vsaj 50%. Vse drugo je lahko zgolj napaka v merjenju oziroma razlikah med merjenji različnih preiskovalcev. Edina objektivna metoda bi bil eventualno MR, ki je neodvisen od preiskovalca, medtem ko UZ žal ni in ima že sam po sebi vsaj 10% napako. O diagnozi sarkom pa res ni primerno razpravljati dokler nismo “tam”, torej, ko ga imamo res pred seboj. Če bi v vsakem malo rastočem miomu videli sarkom, potem bi lahko samo odstranjevali celotne maternice, med katerimi bi se potem sarkom odkril približno v 1% primerih.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

najprej najlepša hvala za odgovor. Zanima me ali se pri miomih s 3D ultrazvokom bolje vidi dejansko stanje? Sprašujem zato, ker sem pred 10 leti imela izkušnjo, da mi je ginekologinja na ultrazvoku videla pregrado v maternici in me je poslala na pregled v porodnišnico. Tam me je pregledal takratni največji strokovnjak za pregrade v Sloveniji (ne bom ga omenjala poimensko) in mi rekel, da imam pregrado čez pol maternice in da če je ne dam ven, imam možnosti 1:10, da bom uspešno zanosila in donosila. Napotil me je na histeroskopsko operacijo pregrade. Na internetu sem takrat zasledila, da v Mariboru opravljajo tankocevno histeroskopijo, ki je manj škodljiva za maternični vrat, zato sem se odločila, da grem raje tja. Tam pa me je zdravnik pregledal s 3D ultrazvokom in mi povedal, da je moja pregrada tako minimalna, da mi skoraj gotovo ne bo povzročala težav pri zanositvi in nosečnosti, rekel je, da v bistvu sploh ne gre za pravo pregrado, ampak za minimalen odklon v maternici in da bi on odsvetoval, da se to operira. Rekel je, da na 2D ultrazvoku se težko oceni dejansko velikost pregrade. Poslušala sem njegov nasvet in nisem šla na operacijo in to se je izkazalo za pravilno odločitev, ker sem dvakrat brez težav zanosila in donosila.

Zato sem zdaj v dilemi glede tega mioma, če naj ga grem preverit tudi na 3D ultrazvok. Moja ginekologinja mi je 10.11. rekla, da je velik 6cm in najprej je rekla, da ga je le za spremljati, šele ko sem omenila, da bom morda imela čez nekaj let še kakšnega otroka, me je poslala naprej. Včeraj (28.11.) pa so mi v porodnišnici rekli, da je miom velik 69x53mm (intramuralni, ki boči kavum) in da ga je v vsakem primeru bolje dati v kratkem ven, ker bo samo še rasel in če bom čakala, bo potem potrebna operacija s prerezom trebuha (namesto laparoskopske). Begajo me te različne mere in različne informacije o tem, kako hitro ga je potrebno dati ven, zato sem pomislila na 3D ultrazvok, ki mi je takrat pri pregradi pomagal pri pravilni diagnozi. Ker se ne spoznam, pa ne vem, ali je pri miomih enako – ali se tudi pri miomih da s pomočjo 3D ultrazvoka bolj natančno oceniti velikost in nujnost čimprejšnje operacije? Glede na to, da so pregledi s 3D ultrazvokom kar dragi, me zanima, če je to sploh smiselno?

 

Najlepša hvala vam za odgovor in zlati ste, da tako pomagate ženskam z vašimi nasveti

 

Spoštovani,

3D UZ ni nič bolj ločljiv od 2D UZ, saj se 3D slika zgolj sestavi in nekaj 10 2D presekov, iz katerega računalnik sestavi 3D sliko oziroma “volume”. Tudi natančnost meritev na 3D ni nič večja od 2D, le da 3D sliko lahko tudi kasneje obračamo po svoje ter naredimo različne meritve različnih presekov problematičnega pojava. Iskreno med prvim in drugim izvidom ni nobene razlike. Prvotnih 6 cm premera v navidezno “okroglem tumorju2 lahko prevedemo tudi v mere 69 x 53 mm (6,9 x 5,3 cm), le da je drugi preiskovalec našel nek presek mioma, ki je bolj ovalen, prvi pa pač drugega, ki je bil na videz bolj okrogel ali pa je povprečil meritve bolj na približno. Mislim, da za enkrat 3D ne bo bistveno prispeval k odločitvi o odstranitvi. Za začetek bi meritev ponovil čez 2 do 3 mesece, če bi bile meritve bistveno večje, bi ponovno razmislil o odstranitvi, če bi bile približno enake, pa bi odločitev odločil na čas cca. 1 leto pred načrtovano zanositvijo ali pač, če bi v naslednjem letu miom res zrasel za vsaj 50%.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

v iskanju naravnih rešitev za miome sem preobrnila cel internet in končno našla nekaj, kar se mi zdi obetavno, pa me zanima še vaše mnenje. Našla sem dve študiji, ki nakazujeta precejšnje zmanjšanje miomov s pomočjo ekstrakta zelenega čaja (EGCG) in vitamina D. V prvi študiji so pri ženskah ugotovili 37% zmanjšanje mioma v 90 dneh po uporabi ekstrakta zelenega čaja, vitamina D in vitamina B6. V drugi študiji (ki je bila sicer izvedena le na dveh ženskah) pa so poleg omenjenih sestavin uporabili še D-chiro-inositol (DCI) in rezultati so bili odlični: miom se je pri obeh močno zmanjšal (pri eni za 73%, pri drugi pa za 68%). Tukaj sta linka na študiji:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34658291/

D-chiro-inositol, Vitamin D, and Epigallocatechin Gallate Avoid Surgery in Females with Uterine Fibroids: Two Case Reports

 

Pri drugi študiji so uporabili tablete z zgoraj omenjenimi sestavinami, ki so na voljo v Italiji:

https://www.cphi-online.com/delphys-plus-prod1257953.html

https://www.promofarma.com/en/loli-pharma-delphys-plus-30comp/p-633904

 

Ali imate morda kakšne izkušnje z omenjeno terapijo? In tudi če jih nimate, me zanima vaše mnenje o tej terapiji in teh tabletah. Menite, da bi lahko kakorkoli škodilo, če naredim 3-mesečno kuro s temi tabletami? Predvsem me zanima, če bi bila lahko kaj tvegana sestavina D-chiro-inositol (ekstrakt zelenega čaja, vitamin D in vitamin B6 verjetno ne bi mogle škoditi)?

Zanima me tudi, če menite, da je učinek teh tablet le kratkotrajen kot pri hormonski terapiji in pri Esmyi?

Pa še eno vprašanje: če bi miom velikosti 69x54mm (intramuralni, boči kavum) s temi tabletami eventuelno zmanjšala za polovico ali bi še predstavljal tveganje za nosečnost?

Najlepša hvala vam za vaše mnenje

Spoštovani,

žal z zgoraj omenjeno kombinacijo snovi in njihovim vplivom na miome nimam nobenih izkušenj in celo prvič slišim za to. Sem prebral in zadeva zveni obetavno, je pa zelo malo dokazov o konsistentnem in predvidljivem delovanju, če so vse raziskave skupaj obsegle le nekaj 10 pacientk. Pri 34 letih seveda lahko poskusite. V najslabšem primeru izgubite pol leta časa. Sicer pa bodo miomi ne glede na to, koliko bi se zmanjšali s to ali kako drugo konzervativno terapijo pod vplivom nosečnostnih rastnih hormonov (hCG, placentarni rastni faktor, placentarni laktogen) močno povečali nazaj. Konsistentno in predvidljivo vsaj po mojem vedenju deluje le operativna odstranitev miomov.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close