Minerali:kacij, železo, magnezij
Po tem, ko sem začela jemati železo (Floravital) imam redkeje vrtoglavice in se boje počutim, mislim si pa, da je čisto možno, da mi primankujejo tudi ostali minerali, zato vam postavljam toliko vprašanj.
Pomankanje katerih mineralov in drugih pomembnih sestavin se pogosteje pojavi v času nosečnosti in dojenja oziroma drugače vprašano, kaj se vam zdi primerno dodajati h prehrani in na kakšen način?
Kakšno obliko kalcija priporočate kot dodatek k prehrani (v času nosečnosti in dojenja)? Katera hrana ga vsebuje veliko, če odštejemo mleko in mlečne izdelke, ki se jih izogibam zaradi alergij, me pa zato skrbi kje sploh dobim kalcij. Ali v kuhanem korenju ostane (na svežega sem alergična)? Kako je z algami? Ali bi bilo smiselno uživat sardele iz konzerve (skupaj z kostmi), glede na to, da so lahko onesnažene z težkimi kovinami?
Ali lahko z dodajanjem železa (organsko železo v obliki glukonata) preobremeniš jetra ?
Kaj je z ostalimi minerali in mikroelementi?
Hvala in lep pozdrav!
Tole sem napisal v drugi temi, pa se citiram:
“Vedno se za zavzemam za vitamine in minerale, ki so organskega izvora. V svojih predavanjih tudi vedno pokažem folije, kako drastično se je zmanjšala količina vitalnih snovi v naši hrani v zadnjih 20 – 30 letih. Zaradi tega, pa zaradi stresa in onesnaženega okolja v katerem živimo, menim, da moramo skoraj vsi jemati dodatno vitalne snovi (vitamine, minerale, encime …).
Vendar tiste, ki so organskega izvora. To ponavadi niso tablete, ki jih kupimo v prvi lekarni ali drogeriji,so tudi malo dražje, vendar najbolj učinkovite. Drugi kriterij, ki je potreben: da to niso izolirani vitamini in minerali, ampak vitaminski pripravki, narejeni iz celih rastlin.”
V nosečnosti ni potrebno jemati nekih posebnih posamičnih snovi, ampak vse, kot sem napisali zgoraj. Če mislite, da vam drastično primanjkuje nekega vitamina ali minerala, naj vas pošljejo v laboratorij. Vendar so številne študije pokazale, da je najboljše jemati vitalne snovi “v komletu”.
Kalcija dobimo dovolj s hrano, in mit o kalciju in mleku bi moral že enkrat umreti. Pa ga danes še enkrat “pokopljimo”: z mlekom dobimo kalcij, vendar ga telo pri presnovi dolgih beljakovinskih verig, ki so v mleku, tudi veliko porabi, tako da je bilanca na koncu negativna. Ja, prav ste slišali: telo vzame kalcij še iz drugih zalog, da lahko presnovi mleko. To velja predvsem za pasterizirano mleko, mogoče je pri surovem mleku malo boljše.
Poraba kalcija se v nosečnosti poveča zaradi razvoja zarodka. Zato lahko jemljete bazične minerale (v obliki citratov, rasztlinskega izvora) kot napitek, kar vam bo pomagalo pri razkisanju. Kar pomeni: manj ali nič zgage, manj krčnih žil, nabuhlosti , boljše zobe in kosti …
Alge tudi lahko jemljete (če želite paziti na težke kovine, morate jemati alge klorela in ne jesti rib). Za omega 3 in 6 maščobne kisline priporočam laneno olje.
Glede glukonata: postavite to vprašanje proizvajalcu, uvozniku, ker premalo poznam preparat.
LP