Najdi forum

metoda odprtega dialoga

Zdravo,
zanima me vaše mnenje o metodi odprtega dialoga in kakšen učinek ima psihoterapija na paciente z psihozo/shizofrenijo.
Je bolje tovrstne motnje zdraviti z psihoterapijo ali so zdravila nujna. Kakšna oblika psihoterapije se priporoča.
Hvala

Pozdravljeni,

metodo odprtega dialoga ne poznam, sem pa slišal, da je učinkovita metoda za psihotične paciente. Verjetno gre za laično obliko psihoterapije oz. metodo dela. Nedvomno podpiram psihoterapijo pri vsakih psihičnih težavah, vključno pri pacientih s psihozami (tudi shizofrenijo). Razlikuje se samo način dela, vsak človek potrebuje psihoterapijo, ki je namenjena prav njemu.

Ali so potrebna kakšna zdravila je odvisno od stopnje psihoze. Moj občutek in izkušnje kažejo na to, da se pred psihozo ustvari veliko znakov, ki kažejo na to, da človek rabi psihično in čustveno pomoč. Če se te znake presliši in se stres še poveča, lahko pride do psihotične epizode, ki nujno ne pomeni, da rabimo psihofarmake (zdravila). V vsakem primeru bi sprva poizkusil zgolj s psihoterapevtsko pomočjo, razen če gre za stopnjo psihoze in notranje razvrvanosti, ki se je ne da pomiriti s pogovorom/psihoterapijo. V vsakem primeru pa je psihoterapija zelo priporočljiva tudi ob zdravljenju z zdravili.

Jaz bi priporočal psihoanalitično psihoterapijo, saj je pomembno, da ima psihoterapevt pri delu s psihotični pacienti poglobljeno znanje o psihoanalitični diagnostiki/teoriji ter razvojni psihologiji človeka. Seveda pa gre pri psihotičnih pacientih bolj za podporno obliko psihoterapije.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close