Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Metastaze na kosteh

Metastaze na kosteh

Pozdravljeni!

Ponovno vam pišem v zvezi s to p……boleznijo… Ne vem, ali naj jočem,kričim, naj bom jezna na ves svet…. Tako m je hudo…Ravno sem izvedela,da ima ati metastaze na kosteh…. trenutno je v bolnici…dobiva morfij v žilo,ker nič drugega ne prime….Metastaza pritiska na hrbtenjačo in to mu povzroča huronske bolečine….. Morfij dobiva na 8 ur.. Zaprl se mu je tudi mehur… Zanima me, kako dolgo lahko dobiva morfij? Kaj bo zdaj?Če bo prišel domov, kaj bo dobival?…. Joj, kako me boli duša, da vam ne morem povedati….Kako mi je hudo..Kaj oz. koliko nam še preostane? Sploh ne morem verjeti, da je res… Tako je mlad –46.. Želim si,da ga ne bi bolelo.. Obsevanje odpade,saj je bil ravno obsevan (24 krat)…
Lepo vas prosim,vsakega z vsaj malo izkušnjami, pomagajte mi…. kaj naj pričakujem,… kako dolgo traja vse to? S takšnimi bolečinami pa vem, da človek NE MORE živeti…..

Jokam,jokam…. a vem,da nič ne pomaga…

Tako ga imam rada .. in moja pikica skoz in skoz sprašuje: kdaj bo dedi zdrav, da se bo spet igral z menoj? …Kaj naj ji rečem? Da se dedi ne bo več igral ? .. Joj,meni se bo zmešalo….

Oprotite,ker ssem dolgovezila, a moram…nekomu moram povedati,kako me boli…..

Lp,tanja

Pozdravljena Tanja.

Ko berem tole, me srce zaboli, ker se spomnem na mojega očeta, ki je umrl 2,5 leti nazaj star 52 let.

Žal ti po mojih izkušnjah ne morem povedati nič vzpodbudnega. Ponavadi je tako, da ko bolniki prično dobivati morfij, gre vse samo še navzdol. Naš oče se nas potem niti ni več zavedal, vendar smo mu po obrazu videli, da na koncu tudi morfij ni pomagal (ko smo ga hoteli obrniti na bok je z obrazom pokazal, da ga boli). Tudi domov ni šel več, tako da ne vem, kaj pravijo zdravniki pri vas?

Pogovarjajte se z njim in mu povejte, da ste ob njem in ga imate radi, dokler še lahko!

Tebi in tvoji družini želim vse dobro. Držite se!

lp

Jerneja

V mislih sem s tabo, Tanja!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Jest sem istega mnenja kot JERKRE….ko je enkrat morfij potreben, gre samo še navzdol…pri nas v treh dneh po morfijskih injekcijah…
Moj nasvet je ta, da si ob njem, da čuti tvojo ljubezen in da se zaveda, da njegovo življenje ni bilo zaman….
Drugače pa ful sočustvujem s tabo.
Kaj pravijo zdravniki? Nam do konca niso povedali, da je smrt blizu…šele nekaj uric pred je moja mamica res odšla….. Sem pa dobila občutek, da je precej bolje, če z zdravniki dosti komuniciraš in sodeluješ, se tudi dosti bolje posvetijo bolniku…take so pač moje izkušnje

Draga Tanja,

ni cisto tako, da gre z morfijem vse navzdol. Vsaj moje izkusnje do sedaj so drugacne. Moji Mami je metastaza 2x stisnila spinalni kanal, bolecine so bile strasanske, res pa je, da do ohromelosti organov ali spodnjih okoncin (se) ni prislo. Za mehur in njegovo delovanje (drazljaj ob polnem mehurju) je odgovoren par zivcev, ki izhaja iz vretenca L3.

Obakrat so Mami do operativnega posega blazili neznosne bolecine z morfijem in valijem (kajti morfij ni ublazil bolecine). Prvic so ji z odstranitvijo podarili 1 leto, drugic ne vem – poseg je jutri in bo trajal priblizno 9 ur, saj bo poleg dekompresije spinalnega kanala potreba tudi stabilizacija hrbtenice (s kletkami in spinalnim vzvodom).

Ste se pozanimali, zakaj kirurska odstranitev ni mogoca? Ali ima oce razsirjeno bolezen in morda zato ni ustrezna? Moja Mama (trenutno) nima makroskopskih zasevkov v mehkih organih v trebusni votlini in pljucih zato so se odlocili, da ji solitarno metastazo, ki se je pojavila kot recidiv v brazgotini v vretencu na istem mestu po letu dni, ponovno odstranijo.

Pozanimajte se za vse moznosti radikalnega in paliativnega zdravljenja! Naj vas ne bo strah vprasati in sprasevati, cetudi, se vam bo marsikdaj zdelo, da so vasa vprasanja zdravnikom neprijetna ali odvec. Vztrajajte in se pozanimajte, z znanjem in informacijo lahko koristite, brez njih ne morete. Jaz sem prebrodila noci in noci po internetu, da mi je bilo jasno, kaj se dogaja v Maminih lumbalnih vretencih in kaksne so resitve. Zato sem se pozanimala direktno, kaj in kako pri nas opravljajo, s katerimi metodami in pri kaksnih bolnikih. Zal – nihce mi ni prisel z informacijami nasproti, sama sem grizla in iskala vzrok Maminim neznosnim bolecinam v nogah, dokler se mi ni postavilo vprasanje in hip za tem ze odgovor, kje v telesu je mesto, ki bi lahko bilo “poskodovano” in s svojo poskodbo povzrocalo simetricno bolecino v obeh okoncinah. Prosila sem za urgenti MR, ki je samo potrdil, da metastaza ze mocno stiska spinalni kanal. In nahaja se tocno tam kot pred letom dni, v istem vretencu, oziroma preostanku, ki ga se ni najedla, saj je ze pred letom dni povzrocila destrukcijo vec kot polovice vretenca.

Torej: vprasajte. Ne bojte se vprasati. Nimate kaj izgubit. Odgovor se vedno lahko zavrnejo, vendar dvomim, da se vam bo to zgodilo, ce boste vljudno, pa vendarle konkretno vprasali.

Srecno,
Tadeja*

Draga Tanja,

sele zdaj sem skozi vec postov dobila malce bolj natancno sliko stanja.

!! – Prosite za obisk v protibolecinski ambulanti – !!

(Oblizi niso ublazili bolecine, ker je slo za mocno utesnjen spinalni kanal (in pritisk na zivce, ki so ocitno ze utrpeli ireverzibilno spremembo, odtod zaprtje mehurja) in ne direktne bolecine povzrocene od kostnih metastat. Morfij iz istega vzroka nima zadostnega ucinka. Ali oce dobiva Dexametazon za relaksacijo spinalnega kanala?)

Tadeja*

Draga tadeja¨!

Hvala za izčrpna odgovora…Ja, oče dobiva tudi Dexametazon, a zdravnica pravi, da nima učinka… Več bom izvedela v sredo,ko je onkološki konzilij… Operativni poseg pa je izključen po mnenju nevrokirurginje… onkologi bodo povedali tazadnje…. obsevanje je itak izključeno, ker je šele bil.A tvoja mama ima samo eno metastazo ali kako? Moj oče jih ima očitno več, kajti danes mi je zdravnica rekla,da so metastaze v kosteh…. To je pokazala scintigrafija… Odčitani izvidi od MR bodo jutri, pa je tudi rekla,da ne more kaj spremeniti….. Joj,kako sem obupana…Pa veš kako fajn se ati zdaj počuti…prav zdrav je videti, ne boli ga po morfiju….Sam on ne ve,da dobiva morfij. Me pa zanima, če mu nič drugega ne prime,kako dolgo pa lahko takole dobiva morfij v žilo? Je še rekla zdravnica, da ima morfij pa druge slabe lastnosti….. Kakšne? Ti mogoče veš,kako dolgo bi lahko takole prejemal morfij v žilo?=

Hvala ti še enkrat da deliš z menoj bolečino…

Lp,, tanja

Draga Tanja,

morfij ima to slabo lastnost, da gre za substanco, ki povzroca zasvojenost, kar pomeni, da so za vzdrzevanja stanja s casom potrebni vedno vecji odmerki. Ce ima oce vec metastaz po kosteh, ji ne morejo operativno odstraniti. Obsevanje je nevarno, ker z visoko energijo lahko povzroci frakturo (zlom) kosti ali kostnih delov, tam, kjer je kostna gostota zaradi metastatskih procesov zmanjsana.

Jaz bi kljub vsemu povprasala po dekompresiji spinalnega kanala, saj so nekateri ljudje z uspesnim lajsanjem bolecin, ki jih povzrocajo kostne metastaze, ralizcno dolgo med nami. Samo, da ne boli!

Tadeja*

Aja, se to, ker nimam tocnih podatkov. Za dekompresijo spinalnega kanala se odlocajo, kadar se ni nevroloskih izpadov, delne ali popolne ohromelosti. Kajti z dekompresijo v takih primerih nimajo kaj vec narediti, saj so zivcne poti ze nepovratno in neobnovljivo prekinjene.

Tadeja*

Pozdravljena, preberi moj odgovor na raka na prostati
Pozdrav, Mojca

New Report

Close