Najdi forum

Metadon (me rešuje)

Pozdravljeni,
nisem nov na tem forumu, pred leti sem na dolgo in široko pisal o svojih izkušnjah z zdravilom revia. Revia je že dolgo za mano in prav tako sem pozabil katero ime sem takrat uporabljal na forumu.
Revia ni bila zame. 3 mesece sem bil na reviji in 3 mesece sem bil popolnoma odtujen. Nisem se mogel “spustiti na realna tla in se zavedati zdaj tu/in sebe. Pred tem sem se drogiral kakšnih 8 let in še po reviji najverjetneje 3 do 4 leta. Vse je šlo tako daleč, da enostavno nisem več imel izbire…
Smrt ali zdravljenje. Ampak problemi z zdravljenjem so bili nekako takšni: verjeli ali ne, skoraj nihče ni vedel, da se drogiram (joj! 12 let!!! halo folk, starši, prijatelji,…), nisem imel avta in od prvega centra za odvajanje od prepovedanih drog sem bil oddaljen 60km. A čas je naredil svoje. Zaposlil sem se, redno, naredil izpit za avto in se odločil, da poiskusim z metadonom. Čeprav sem bil zelo proti metadona, ampak je bila zame še edina rešitev ali pa komuna, za kar pa se nisem ravno preveč zagrel.

Moj naslov teme se je na začetku, dokler ga nisem spremenil, glasil:
Metadon mi je rešil življenje!
Ja, tako se počutim. 12let kriziranja, laganja, nabiranja denarja, hujšanja, bruhanja, kajenja, neprespanih tednov, punce, ki so me zapostile……….. Konec!
Kadil sem od 1 do 2g heroina na dan. 3 dni bil čist, preden so me vzeli na center, tisti dan sem ga se še seveda moral poslovilno zadeti (“zelo pametno” / groza), naredili so mi urinski test in iz 3ml v 1mesecu sem prišel na 7ml. Od takrat sem vesel, buden, priseben, delaven, razumevajoč, vedno pripravljen za delo in pomoč, šef mi je povišal plačo, ker kažem velik napredek, s punco sem zopet skupaj.
Mnogo ljudi je opisovalo, da jih metadon uspava in zadane, da so nejevaolni,… Na srečo imam drugačne izskušnje in od kar sem 1mesec brez heroina, čeprav se zavedam, da sem naredil samo zamenjavo, mi ni žal.
Življenje se mi je obrnilo na bolje! Metadon mi je rešil življenje. Prebral sem mnogo forumov, priporočam: http://www.heroin-detox.com, prebral mnogo knjig, priporočam: Igre koje igrajo narkomani/ Dr. Zoran Milivojević, pogovril sem se z dobrimi zdravniki in psihijatri, hočem povedati, da sem vedal v kaj se spuščam, ampak sem se odločil, da sem raje odvisen od metadona, celo življenje (upam, da ne bom in da se bom počasi, ko bo napočil čas in ko bom začutil, da sem pripravljen, rešil tudi metadona), kot pa da sem še en sam dan na heroinu. 1000 krat sem se poiskusil rešiti heroina, na razne načine in mi ni uspelo, sam sebi sem tako močno že lagal in si obljubljal, da od jutri naprej bom pa čist, da sem že sanjal o tem….

Ima kdo podobne izskušnje in če, kako je potekalo zdravljenje z metadonom. Rad bi slišal odgovor nekoga, ki se ni nikoli prekršil med zdravljenjem z metadonom, ki je bil dlje časa odvisnik in ki mu je metadon obrnil življenje na bolje. Kakšno je bilo recimo življenje na meti po pol leta, po enem letu, kdaj ste se odločili, da boste začeli manjšati dozo, kako dolgo ste potrebovali, da ste se rešili metadona, vam je uspelo obdržati abscinenco?

Hvala vsem, ki mi boste lahko dali kakršno koli odgovor na zastavljeno vprašanje! (vprašanje je na koncu 🙂 )

Živjo.
Jst sem se drogirala z vsem mogočim (herion, kokain, tablete..) približno 5 let. Nato sem šla na metadon, sprva zato, da mi zjutraj ni bilo treba vsa nakrizirana letat za denarjem, ampak sem to počela na metadonu-se pravi “zdrava”. Metadon in droge sem kombinirala približno 1,5 let, nato pa sem se odločila, da je dovolj. Nehala sem se drogirat, počakala kakšne pol leta, nato pa začela nižat metadon. Pila sem 14 tablet in lepo začela nižat, najprej po eno tableto na 14 dni, pol eno tableto na teden, ko pa sem prišla do dveh tablet, pa sem nižala po pol tablete na teden, nato po četrt in tako do nule. Med nižanjem je bilo malo krize, ampak sem se zamotla z delom in športom. Najbolj sem se bala tistega dneva, ko metadona ne bom več spila in sem si nabavila eno tableto – za vsak slučaj, če bilo prehudo. Pa je nisem spila. Sploh ni bilo krize, je bila večja med nižanjem. Tako da gre, če si odločen. Sem pa tudi jaz mislila, da imam na metadonu čiste misli..Seveda so bolj čiste kot na heroinu, ampak ti povem, da ko nehaš še z metadonom, vidiš kaj so to čiste misli..čisto nekaj drugega. Šele ko sem nehala z metadonom, po parih mesecih, sem spoznala, da sem bila tudi na metadonu “zombi”. Pila sem ga pa 3 leta. Tko da kar korajžno. Ko boš čutil, kar začni nižat. Ne rabiš hiteti, nižaj toliko, kot se ti bo zdelo da je ok zate.
Jsz zdej abstiniram 3,5 let in vem, da ne zapadem nikoli več.
Želim ti vso srečo.

Pozdravljen!

Tudi meni je metadon obrnil življenje. Na metadonu sem 6 let (po 5 letih drogiranja s heroinom in vsem ostalim kar je pač prišlo pod roke), in v tem času sem si dobila zaposlitev, stanovanje, izboljšala odnose v družini, dobila celo hobije ipd. (Pred tem pa se mi je dogajalo isto kot tebi.) Ko se stabiliziraš na svoji dozi, se ti na metadonu spet odpre svet, vidiš in zavedaš se stvari, ki se jih prej nisi.
Pomembno je, da se stabiliziraš na dozi. Če se zdaj počutiš uredu, nikar ne zvišuj ali extremno znižuj, saj se ti lahko poruši psihično ravnovesje in ti začne “nekaj manjkat”.

Po 6-letni terapiji v bistvu metadona niti ne zaznam več. Počutim se normalno, imam padce in vzpone, kot jih ima tudi vsak človek. Še vedno včasih napoči kakšen krizni dan, takrat si enkratno podvojim dozo. Heroina se pa ne dotaknem več (smešno, zdi se mi celo škoda denarja zanj).
Tiste, ki metadon uspava in zadane, imajo pač prevelike doze oz. jim doza ne odgovarja.

Imam prijateljico, ki je na terapiji že 10 let (doza 1,5ml), ima družino (zdravega otroka) in živi normalno življenje. Ne poznam pa nikogar, ki bi se drogiral in hkrati lahko živel normalno!

Ne se preveč obremenjevat s tem, kako se boš metadona odvadil – o tem boš razmišljal, ko boš pripravljen. Mislim, da si naredil zelo velik korak, vztrajaj in videl boš da ti bo uspelo! Po tolikih letih narkomanskega življenja človek ne more pričakovat da bo stvar rešena čez noč.
Potrebna je samo želja in volja.

Hvala za odprtost in pozitivne izkušnje z metadonom.
Zadnje čase se le ta demonizira a ste pokazali, da to ne velja za vse. Živi primeri, da deluje!!
Bravo! In srečno vesem!

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

Pozdrav vsem!

Tudi sama sem velikokrat poskušala prekiniti z heroinom, a sem bila psihično preveč nestabilna. Doma smo se odločili, da grem na metadon. Saj se je vse samo ponavljalo. Na metadonu sem bila 3 leta- najprej na 4ml, potem sem znižala na 3ml, ter prešla na subutex. Sedaj sem na 3mg subutexa, ter si nižam dozo, …Korak po koraku. Moje razmišljanje danes je precej drugačno, kot je bilo preden sem šla na metadon. Moram povedati, da sem si preden sem prišla na center po metadon, kupovala metadon, da sem lahko normalno delala in se družila. Obrnil mi je življenje, spoznala sem fanta, s katerim sem skupaj še danes. Začela sem se ukvarjati z športom. Ja, metadon mi je pomagal. Zdravljenje s subutexom je novo zame. Najprej sem dobila 3 osem mg tablete subutexa- skupaj 24mg, ter lahko rečem da do 3mg nisem čutila velike razlike. Mogoče malo od 6mg naprej, a to je res malo. Komaj čakam da pridem do 0,5mg subutexa in končam zdravljenje. Na forumu kot je subsux, sem se o subutexu poučila.

Rada bi povdarila, da naj tisti, ki bodo še prešli na subutex, pazijo, da ne jemljejo prevelikih doz, saj v centrih niso najboljše poučeni o njem. Če vam doktor predpiše doze kot so 24 in več, poskušajte vzeti le 4mg, ali pa npr.8mg največ. Mogoče bo 2mg ravno prav za vas!

Če ima kdo kakšno vprašanje o subutexu mi lahko piše.

Vse dobro vsem, le naprej pri urejanju življenja in misli, te vodijo do nižanja, to pa sigurno v abstinenco…

Pozdravljeni
Dne 25.10.2008 sem poslala sporočilo na temo “Metadon (me rešuje)” in temo “Je možno zasvojenca prisilno odpeljati v komkuno” in sicer s podpisom “Misha2”.
Vpisala sem svoj e-mail naslov (ime in priimek), saj nisem vedela, da bo ta prikazan.
Glede na to, da so sporočila moderirana, Vas lepo prosim, da moj mail deaktivirate, saj mi je skrajno neprijetno že samo ob misli, da me lahko kdo prepozna (npr.iz delovnega mesta!)
Vnaprej hvala.
LP,N.

Pozdravljeni!
Tudi jaz sem bila na metadonu vse skupaj mislim kake 4 leta mogoče več. Najprej stvari nisem vzela preveč resno in sem se še zraven zadevala z heroinom. Pozneje sem se heroinu odrekla ter pila samo metadon še kaki 2 leti. Mi je pomagalo, na metadonu sem naredila večerno šolo v službi je šlo na boljše. Samo sem bila preveč obremenjena na srečo, vstajanje ob 4 zjutraj, vožnja do metadonske, prerivanje in kreganje z drugimi ki te niso spustili naprej čeprav so vedeli da mam službo in da se mi mudi. Brezveze sem si rekla pa sem se odločla da si bom sama nižala, na koncu sem ga še zlivala vstran ha ha, ne me kregat. Pa je prišu dan ko sem se odločla da bom čisto nehala,odločla sem se kar tak brez tablet.Ja malo se je vse skupaj vleklo, najbolj bolečine v nogah, nisem spala pa tak. Sam je blo za zdržat, sem si pomagala s travo pa je šlo. Ne vem kaj naj rečem samo uspelo mi je zdaj se mi sploh ne zdi da sem bila tak dolgo na vseh mogočih drogah. Res šele potem vidiš ko čisto prenehaš z metadonom kakšen si v resnici kako postaneš drugačen. Super je ne morem vrjet kak mi je uspelo še posebej v službi. Metadona že ne pijem kake tri leta sploh ne štejem več ker tisto življenje je za mano. V bistvu podpiram metadon samo ne ga uporabljat daljše obdobje, že malo metadona te spremeni. Splača se prenehat z temi drogami res se splača !!!

začel sem se drogirati leta 95 in to z vsem kar je mogoče,zanimivo le to da alkohola nisem poskusil nikoli.tekloje 7 zadetkovskih let kot marsevc na zemlji,nakar sem se vpisal v abo ambulanta bolezni odvisnosti ker nisem zmogel več.zdaj že 8 let pijem metadon ne tikam nikakršne droge in se počutim cool.tisti ki ne vedo za kaj se gre naj ne govorijo o potuhah pa bla,bla….ko sam to sprovaš in vidiš da ob pravilnem jemanju postane to zdravilo kot mnogo drugih,seveda če se ga ne zlorabja,kot veste pa je na koncu z vsako stvarjo tako.hvala

pozdrav,dr.kastelicu,pa dr.mihi kramliju psihoterapevt abo nova gorica.

+only the good die young+

++beny++

Zdravo ++beny++

Ja že kar lep čas si na metadonu. Rad bi te vprašal kolko si star in kolko imaš dnevno dozo?. Jaz sem tudi na metadonu preko 2 leti pa sem z 160mg prišel na 10mg.(velik uspeh za mene).
Poznam tudi dosti odvisnikov ki se zdravijo, vendar še nobenega nepoznam,da bi se ozdravil z metadonom, substitolom, subotexom, ipd. 95% ali celo 96% narkomanov, ki se zdravijo za vedno ostanejo narkomani(to je baje dokazano).

Upam, da bom jaz med temi 4%.

Lep pozdrav.

Najbrž se vsi strinjate, da je metadon enako kot heroin polni agonist s podobnim efektom in stranskimi učinki. Zdi se, da je praktično edina razlika v tem, da je legalen, da se ga dobiva brezplačno, in da deluje 24 ur, tako da se odvisnikom ni treba stalno ukvarjati s tem kje bodo dobili naslednji odmerek in se ob odsotnosti abstinenčne krize lahko posvetijo bolj konvencionalnim oblikam življenja.

Vprašanje ki se po vrsti študij v Švici, Holandiji in Kanadi postavlja je, ali ne ne bi bilo pametneje odvisnikom dajati kar heroin. Izkušnje namreč kažejo, da večina odvisnikov na metadonski terapiji še vedno išče heroin. Čeprav je za večino že zdavnaj izgubil svoj “pozitivni” efekt imajo raje heroin kot metadon in za metadon navajajo vrsto dodatnih, negativnih stranskih učinkov, in če želijo heroin, in glede na to, da med heroinom in metadonom, razen legalnosti ni velike razlike, zakaj jim ne bi dajali heroina?

Ljudje na to vprašanje po pravilu reagirajo bolj čustveno kot razumsko, a na razumski ravni študije po vrsti dokazujejo, da je uspešnost nadomestne terapije najvišja ravno pri odvisnikih, ki se jim pod zdravniškim nadzorom daje heroin. Veliko več jih ostaja v terapiji (to seveda ni presenetljivo), a kar dejansko šteje, veliko več si jih najde oz. ohranja zaposlitev, nižji je odstotek psihičnih in fizičnih zdravstvenih težav, krimogenost odvisnikov se zreducira na minimum, podobno stopnja okuženosti s HIV in HepC…zakaj torej ne?

Običajno sta argumenta dva:
Prvi je, da si odvisniki ne zaslužijo dobivati svoje najljubše droge, ker bi jih s tem nekako nagradili, a če jim že dajemo skoraj identitčno substanco metadon, čemu ne kar heroin, jasno v strogo kontroliranih razmerah in z visoko postavljeneimi kriteriji. Ne gre le za odvisnika, v tem primeru itak neozdravljivega, s tem se tudi škoda za družbo zmanjša na najnižjo možno stopnjo.

Drugi argument je, da bi na ta način čist, profesionalno izdelan heroin našel pot na črni trg. Tudi tu praksa pokaže, da je argument na trhlih nogah. Odvisniki, ki dobivajo medicinski heroin ga nujno potrebujejo, ker bi sicer padli v abstinenčno krizo. Nelogično je, da bi tvegali izgubo svojega statusa, nekako pretentali medicinsko osebje in potem na črnem trgu prodali svoj dnevni odmerek medicinskega heroina, da bi potem s tem denarjem kupili precej slabšega, v kakem zakotnem afganistanskem laboratoriju narejenega in z umazanimi turškimi kemikalijami razredčenega, ki verjetno sploh ne bi zadoščal. Da ne omenjamo, da je heroina na cesti že itak toliko, da par gramov legalnega ne bi kaj dosti spremenilo situacije.

Občasno se pojavi še tretji argument, cena, a dejstvo je, da je farmakološki heroin enostavno izdelati in je relativno poceni, cenejši od zdravil kot so suboxone ali substitol.

Ali bi vi, ki jemljete metadon raje dobivali legalen, medicinski heroin?

Ali je še kak racionalen argument proti dajanju heroina neozdravljivim odvisnikom legalno?

andrexx
star sem 30 let skoraj 9 let na metadonu,pijem pa 90 mg,ker mi to najbolj ustreza,in se počutim ok.ne pa pozabit,da sem se,prej drogiral 8 let na polno,brez ovir…..pri 15 prva folija.no kar se tiče tebe mislim da odlično napreduješ,če si to želiš naredi,pojdi na nulo,malo bo 2 tedna težko spat,a nič kaj hudega.strinjam,se da večina tistih ki pijejo mtd,se drogirajo,in tam ni izhoda…ali eno ali drugo,ampak,saj veš,ko ni keša je tudi mtd cool .drž’se
++beny++

++free palestinian people++

Zdravo ++beny++

Ja sem probal z nulo in enostavno negre. Samo 10mg imam to je samo nekaj kapljic. Včasih si mislim če mi to sploh kaj pomaga ali je pa tukaj psiha kriva? No in kot sem povedal da 1 dan nisem spil metadona pa sem bil v krizi par ur potem pa sem ga vseeno spil. Zanimivo ker 10mg je res tako malo, da omembe ni vredno.

Nekaj bi te še vrašal, ne da bi mislil da ti solim pamet. Ja se pravi 9 let(kar dolgo) si na metadonu in piješ 90mg.. To je tvoja začetna doza? Zakaj ti neznižuješ dozo?? Ali boš celo življenje na metadonu? Tebe še kaj vleče k heroinu(ta fealing pa to.. saj veš)?

drž’se se tudi ti!!! čav

leitto
-metadon,v kolikor se ga ne zlorabja,je uredu zdravilo,brez posebnih stranskih učinkov in manj nevaren zdravju,kot marsikatero zdravilo.no na tvoje vprašanje o medicinskem heroinu-v švici imajo ta program že mnogo let in deluje uredu,problem je v tem da morajo tisti,ki so v tem programu,2 do 3 na dan po dozo,ki jim jo vbrizga doktor medicine.osebno,ne vem ali je medicinski heroin boljša zadeva od mtd,zato ne morem ocenjevat,vsekakor pa nov poizkus,če bi prišel k nam podpiram,v kolikor je to boljše za paciente,sam pa se ne bi odločil zanj,kajti nikoli si nisem vbrizgaval nobenih substanc,tako da zame ne pride v poštev.
++beny++
++hasta la victoria siempre++

andrexx
moja začetna doza je bila 120mg.nato sem prispel do 90mg in tu ostal,ker sem uvidel da mi ni potrebe več po drogi,ker tu v slo nei vredna 2 evra pa naj bo bilokaj.sem bil leta 2000 v boliviji 3 tedne, konzumiral 13 dni,heroin in kokain po smešni ceni gram coce 4 eur,gram heroina 2 eur,verjemi zaradi kakovosti droge sploh nisi nakriziran,maš pa večjo željo po še,tega ne zanikam.ne vem še točno kako bom jaz,s metadonom,koliko časa ga bom pil,ampak če sem čist,in grem iskat v center mtd 1-krat na 12 dni me ne ovira pri nobeni stvari,kajti metadon zaužit po potrebi,je zdravilo,kot vsako drugo le močnejše,brez stranskih učinkov,če paziš na higieno-zobje in telesno in psihično kondicijo,kar se tiče fealinga pa ne ker,me ne niti malo zadovolji,po tistem,ko sem uvidel v boliviji,ti povem,da se tukaj plačuje drek na gram…….mej’se
++beny++
++viva la revolucion in latino america++

andrexx
moja začetna doza je bila 120mg.nato sem prispel do 90mg in tu ostal,ker sem uvidel da mi ni potrebe več po drogi,ker tu v slo nei vredna 2 evra pa naj bo bilokaj.sem bil leta 2000 v boliviji 3 tedne, konzumiral 13 dni,heroin in kokain po smešni ceni gram coce 4 eur,gram heroina 2 eur,verjemi zaradi kakovosti droge sploh nisi nakriziran,maš pa večjo željo po še,tega ne zanikam.ne vem še točno kako bom jaz,s metadonom,koliko časa ga bom pil,ampak če sem čist,in grem iskat v center mtd 1-krat na 12 dni me ne ovira pri nobeni stvari,kajti metadon zaužit po potrebi,je zdravilo,kot vsako drugo le močnejše,brez stranskih učinkov,če paziš na higieno-zobje in telesno in psihično kondicijo,kar se tiče fealinga pa ne ker,me ne niti malo zadovolji,po tistem,ko sem uvidel v boliviji,ti povem,da se tukaj plačuje drek na gram…….mej’se
++beny++
++viva la revolucion in latino america++resnična zgodba: mama je fantu, ki je bil na mikro dozi metadona začela dajati samo še sok. Ni občutil razlike dokler mu ni čez kak teden povedala. Isti trenutek je padel v krizo.

Placebo (in obratno, nocebo) efekt je fascinanten pojav. Zato se morajo vsa nova zdravila testirati v dvojno slepi študiji (ne tisti, ki daje, ne tisti ki prejema ne vesta ali gre za zdravilo ali za neučinkovino) in šele če rezultati double blind študije potrdijo efekt v bistveno večji meri kot pri kontrolni skupini se šteje, da ima zdravilo učinek.

Kar poraja vprašanje, zakaj v metadonskih ambulantah vsaj ne poskusijo zniževati doze ali dajati samo sok tistim na mikro dozah? Morda pa to počno.

Zdravo. Odvisen sem od kokaina in alkohola. Zdej ko sem bral vase komentarje o metadonu in heroinu sem se vprašal ce bi prešel na metadon”kot ki praviste, nima stranskih učinkov “brez kokaina zdrzim par dni, pol pa tisto:dej no, grem si iskat, to je zadnjic, in to se samo ponavlja, ne vidim izhoda.

Kaj mi priporocate, da preidem na kako drugo substanco, ce je mozno, katera ni tako mocna kot kokain ali kaj?

Zal mi je ker nisem kot svoj Oče, ima trdo voljo in besedo. Ni bil angel..bil je teski alkoholik..vendar ne vem, enostavno ne vem, kako, kako..cez noc je nehal kaditi in piti..in od tega je kar ze nekaj let..cisto drug clovek je. Vedno mi govori. Ker vidi sam da imam probleme. Ne, ne..nehaj..žal mi je ker nisem tako mocen kot on. Lep pozdrav

Pozdravljeni wolfmagen,

ste pomislili ali poskusili, da bi se lotili vzroka zasvojenosti in raziskali možne poti izhoda iz tega? Enkrat se boste morali lotiti tega, saj je zasvojenost začaran krog in izhod iz nje brez korenitih sprememb ni možen. Z iskanjem substanc le odlagate neizogibno in padate v vedno večje brezno.

V Sloveniji je kar nekaj programov, ki pomagajo pri prvih korakih in pomagajo najti možne izhode. En od teh je tudi Zavod Pelikan – Karitas, Cesta na Polževo 4, 1294 Višnja Gora, telefon: 051/339 725 in (01)548 03 63, e-pošta: [email protected]. Nič vas ne stane, da jih kontaktirate in zaupate svoj problem ter se pogovorite, kako bi vam lahko pomagali, sploh če imate občutek, da niste močen človek.

Močen človek je tisti, ki je našel notranji motiv in to ga vodi iz krize na lepšo pot. Vi pravega vzgiba in motiva očitno še niste našli, zagotovo pa se skriva v vas, če iščete in ste tudi tukaj zapisali svoje misli. Zdaj ni čas, da bi obupali nad seboj zato le brskajte in ga krepite naprej.

Če pa vam ni blizu to, da ne iščete pomoč v organizaciji in imate tudi sredstva, da plačate terapevta, pa je dober naslov tudi dr. Uroš Perko, telefon: 00386 31 828 783, e-pošta: [email protected]. Doktoriral je na Fakulteti za vede o zdravju in kasneje vpisal študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Nudi pomoč ljudem v stiski po socialno-andragoški metodi in individualno terapijo po geštalt terapiji. Tudi sam ima izkušnjo zasvojenosti, zato bo tudi iz tega vidika dobro razumel, kaj preživljate.

Kako poteka vključitev v metadonski program pa si lahko pogledate na primer: https://www.zd-koper.si/si/dejavnosti/23-center-za-preprecevanje-in-zdravljenje-odvisnosti-od-prepovedanih-drog. Imajo pa podobne programe v veliko ZD po Sloveniji. Iščite pod “Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog “. Seznam je objavljen tukaj: https://www.infodroga.si/kam-po-nasvet/seznam-centrov-cpzopd/.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close