Najdi forum

Mentor pripravniku

Pozdravljeni!

Ravnatelj me je dodelil za mentorico pripravnici pred strokovnim izpitom. Skupaj sva načrtovali, pripravnica pa je izvedla pet nastopov (v prisotnosti) ravnatelja. Sedaj ji moram napisati mnenje, ki ga potrebuje za prijavo na strokovni izpit.
Seveda sem si šla malo pogledati pravilnike, ki urejajo to področje. Zasledila sem, da je lahko mentor pripravniku pred strokovnim izpitom učitelj, ki ima naziv svetovalec, svetnik ali pa vsaj tri leta mentor. Jaz sem mentor šele dobro leto. Kaj naj storim? Naj opozorim ravnatelja ali naj bom enostavno tiho, glede na to, da sem opravila že vse delo in da se k mentorstvu nisem javila, pač pa sem bila določena?
Vaše mnenje?

Opozori ravnatelja. Pred leti se je zgodilo tudi meni, da sem bila “mentorica”, ko še nisem bila dovolj časa mentor. Potem, ko je sodelavka opravila že vse nastope in ko je bilo mentorstvo končano, je moral vskočiti nekdo z daljšim mentorskim časom, da je lahko šla na strokovni izpit.

Vsekakor opozori ravnatelja, ki bi, mimogrede, moral na pamet vedeti, kdo je lahko mentor pripravniku. Kandidat za strokovni izpit s tvojim mentorstvom ne prišel skozi (preverjajo!), nastope mora opraviti pod nadzorom “ustreznega” mentorja, sicer bo imel težave.

n

nova
Uredništvo priporoča

Se strinjam, da bi moral ravnatelj vedeti, kdo je lahko mentor, pa tudi dodatka za usposobljenost pripravniku najbrž še ne prejemaš, kajne? K plači ti ga prištejejo šele po preteku treh let po napredovanju v naziv mentor.

LP, J.

Ne moreš biti mentor kandidatu za strokovni izpit, če ne izpolnjuješ pogojev za mentorstvo.
Prijavo bodo v tem priemru zavrnili.

lepo pozdravljeni
Tudi meni je ta tema dala malo razmišljati.
V šolstvu sem zaposlena 6 leto imam naziv mentor in letos sem mentor drugemu strokovnemu delavcu v razredu.
Ko sem brala vaše komentarje, sem šla malo brskat po zakonodaji in v Pravilniku o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanjaravilniku piše naslednje:
6. člen

(pogoji za pripravnike)

Pripravnik s srednješolsko izobrazbo se lahko prijavi k opravljanju strokovnega izpita najprej po 4 mesecih opravljenega vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli, pripravnik z višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo pa najprej po 6 mesecih opravljenega vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli.

K opravljanju strokovnega izpita lahko pristopi pripravnik, ki ima pridobljeno ustrezno pedagoško, pedagoško-andragoško oziroma specialno pedagoško izobrazbo v skladu z zakonom.

Pripravnik, ki se usposablja za pomočnika vzgojitelja, vzgojitelja, učitelja, korepetitorja, laboranta oziroma inštruktorja, lahko pristopi k opravljanju strokovnega izpita, če ima uspešno opravljenih pet praktičnih nastopov v skladu s pravilnikom, ki ureja pripravništvo strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju.

7. člen

(pogoji za druge strokovne delavce)

Drug strokovni delavec se lahko prijavi k opravljanju strokovnega izpita najprej po šestih mesecih opravljanja vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli, če izpolnjuje z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje o izobrazbi.

Drug strokovni delavec, ki se prijavi k opravljanju strokovnega izpita za pomočnika vzgojitelja, vzgojitelja, učitelja, korepetitorja, laboranta oziroma inštruktorja, lahko pristopi k opravljanju strokovnega izpita, če ima uspešno opravljenih pet praktičnih nastopov v skladu s tem pravilnikom.

Svetovalni delavec, knjižničar, organizator zdravstveno-higienskega režima, prehrane, šolske prehrane, izvajanja izobraževanja odraslih, obveznih izbirnih vsebin in praktičnega pouka, računalnikar – organizator informacijskih dejavnosti in drugi strokovni delavci, ki sodelujejo pri izvajanju strokovnih nalog, potrebnih za nemoteno delovanje vrtca oziroma šole, lahko pristopijo k opravljanju strokovnega izpita, če opravijo pripravo na strokovni izpit, ki se izvaja pod vodstvom mentorja.

8. člen

(mentorstvo drugemu strokovnemu delavcu)

Mentor drugemu strokovnemu delavcu v skladu s tem pravilnikom je strokovni delavec, ki spremlja njegovo delo in mu nudi ustrezno strokovno pomoč pri pripravi na strokovni izpit. Mentorja določi ravnatelj izmed strokovnih delavcev vrtca oziroma šole, ki izpolnjujejo z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje za opravljanje dela, ki ga opravlja drug strokovni delavec pri pripravi na strokovni izpit, in imajo naziv svetnik ali svetovalec oziroma imajo najmanj tri leta naziv mentor.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je lahko mentor tudi strokovni delavec, ki si ne more pridobiti naziva v skladu s pravilnikom, ki ureja napredovanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju v nazive, če ima najmanj 5 let delovne dobe na področju vzgoje in izobraževanja.

Mentorja se določi za obdobje največ dveh mesecev, v katerem drug strokovni delavec opravlja praktične nastope in se pripravlja na strokovni izpit. Praktični nastopi se izvajajo v vrtcu oziroma šoli, in sicer v skupini oziroma oddelku ali pri drugačni obliki dela, in jih spremljata mentor ter ravnatelj vrtca oziroma šole. Vsebino tem za praktične nastope določi mentor najmanj tri delovne dni pred nastopom.

Po preteku obdobja iz prejšnjega odstavka mentor in ravnatelj podata oceno praktičnih nastopov, ki jih drug strokovni delavec uveljavlja za pristop k strokovnemu izpitu, in sicer na obrazcu, ki je kot priloga 1 sestavni del tega pravilnika. Mentor poda tudi pisno poročilo o usposobljenosti drugega kandidata za samostojno opravljanje dela.

Torej je bistven podatek tudi to ali si mentor pripravniku ali drugemu strokovnemu delavcu.
Bom pa sigurno tudi jaz o tem obvestila ravnateljico, če je izbrala pravilno, mislim pa, da drugi odstavek osmega člena to meni dovoljuje, saj sem v šolstvu že 6 let, res pa je da naziva mentor nimam tri leta ampak samo drugo leto.
Lep pozdrav

julija30, ne bo držalo. Drugi odstavek 8. člena navedenega pravilnika dopušča to možnost tistim, ki v skladu s pravilnikom, ki ureja napredovanje v nazive, ne morejo napredovati, morajo pa opraviti strokovni izpit (organizator prehrane, organizator zdravstveno-higienskega režima …). Če si že napredovala v nazic mentor, le da ga nimaš dovolj časa, da bi bila lahko mentor pripravniku ali drugemu strokovnemu delavcu, potem drugi odstavek 8. člena zate ne velja.

n

Živjo, tudi jaz sem mentorica volonterski pripravnici; ravnateljica me je vprašala, če lahko obljubi pripravništvo in enostavno nisem mogla reči ne. Verjetno se vsi mentorji strinjate, da je to velika dodatna obveznost, saj imaš vsako uro gosta v razredu. Nisem še vprašala, če mentorstvo dobim plačano in koliko. Ali je plačano vsak mesec ali po preteku 10 mesecev? Mi lahko kdo odgovori? Hvala in lep pozdrav.

Vsak mesec je dodatek k plači. Pa dodatni dve točki dobiš. Samo jaz sem imela plačano pripravništvo.

Tudi pri meni mentorica ni bila primerna, smo samo mentorico potem zamenjal in in bilo težav.

Mene pa zanima, če si mentor učitelju za pripravo na strokovni izpit, torej dva meseca, če sem prav razumela – dobiš kaj plačano in kake točke?
Saj to ni tako bistveno, samo me vseeno zanima 🙂

Ja, dobiš poseben dodatek. Dve točki pa sta predvideni za “mentorstvo pripravniku do strokovnega izpita”, torej tudi za tvoj primer.
Glede primernosti mentorja pa takole – sama sem imela mentorico z vsemi papirji, ki je bila totalen **** (se ne da lepše izrazit), tako da sem garala kot črna živina, ona se je pa samo posmehovala in čakala na kakšno mojo napako. Žal so tudi takšni ljudje v šolstvu. Ampak predpisi pač zahtevajo le formalno ustreznost in to je to. Tako da so mlajši kolegi, ki se zagotovo pri mentorskem delu maksimalno potrudijo, pa nimajo pogojev za mentorja (ker ravnatelj ne zna predpisov brat ali pa se mu fučka) v bistvu dvakrat oškodovani. Pač, takle mamo v šolstvu.

Mentor pripravniku je eno, mentor drugemu strokovnemu delavcu je drugo. Slednji je plačan dva meseca, kolikor se v povprečju porabi za načrtovanje, organizacijo, izvedbo, refleksijo in oceno praktičnih nastopov, ki jih kandidat za strokovni izpit potrebuje, da se na srokovni izpit lahko prijavi. Odnos mentor-pripravnik je odvisen od marsičesa, vsekakor pa tudi pravno-formalni to ni odnos podrejeni-nadrejeni, temveč interaktiven odnos, sodelovanje in soustvarjanje dveh kolegov. V tem mora biti znatna tudi prisotnost ravnatelja kot stratega. Vloga mentorja ni zgolj popravljanje napak, drži, a tudi vloga pripravnika ni pasivno opazovanje, kot si marsikateri od pripravnikov predstavlja. Opazovanje na začetku, v manjšem obsegu in zelo aktivno. Pripravnik mora opraviti vsaj 30 samostojnih praktičnih nastopov, kar zahteva načrtovanje, izvedbo in refleksijo, primerno je, da se loti tudi preverjanja in ocenjevanja, spoznati pa mora tudi vse ostale delovne obveznosti. Tako kot nima malo dela učitelj, ga tudi pripravnik nima malo. A kolikor novih zadolžitev dobi mentor s pripravnikom, tolikor ga lahko z učenjem za samostojno opravljanje dela učitelja razbremeni pripravnik. Kolikor mentor kolegu pripravniku posreduje zrelih izkušenj in konkretnih izkustvenih dobrih praks, tolikor pripravnik kolegu metorju osveži znanje z novimi metodami in načini dela, še svežimi s faksa. Kaj dati in ne kaj dobiti, je vprašanje. Na ta način dobijo vsi: pirpavnik, mentor in predvsem učenci ali dijaki.

n

Ja, dobiš poseben dodatek. Dve točki pa sta predvideni za “mentorstvo pripravniku do strokovnega izpita”, torej tudi za tvoj primer.
Glede primernosti mentorja pa takole – sama sem imela mentorico z vsemi papirji, ki je bila totalen **** (se ne da lepše izrazit), tako da sem garala kot črna živina, ona se je pa samo posmehovala in čakala na kakšno mojo napako. Žal so tudi takšni ljudje v šolstvu. Ampak predpisi pač zahtevajo le formalno ustreznost in to je to. Tako da so mlajši kolegi, ki se zagotovo pri mentorskem delu maksimalno potrudijo, pa nimajo pogojev za mentorja (ker ravnatelj ne zna predpisov brat ali pa se mu fučka) v bistvu dvakrat oškodovani. Pač, takle mamo v šolstvu.[/quote]

Ja, dobiš poseben dodatek. Dve točki pa sta predvideni za “mentorstvo pripravniku do strokovnega izpita”, torej tudi za tvoj primer.

Glede primernosti mentorja pa takole – sama sem imela mentorico z vsemi papirji, ki je bila totalen **** (se ne da lepše izrazit), tako da sem garala kot črna živina, ona se je pa samo posmehovala in čakala na kakšno mojo napako. Žal so tudi takšni ljudje v šolstvu. Ampak predpisi pač zahtevajo le formalno ustreznost in to je to. Tako da so mlajši kolegi, ki se zagotovo pri mentorskem delu maksimalno potrudijo, pa nimajo pogojev za mentorja (ker ravnatelj ne zna predpisov brat ali pa se mu fučka) v bistvu dvakrat oškodovani. Pač, takle mamo v šolstvu.[/quote]

Hmmm…. ampak, res ne najdem, kje je navedena višina tega dodatka….. Mi kdo pomaga?

New Report

Close