Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva menstruacija v menopavzi

menstruacija v menopavzi

Spostovani!

Sem v 51. letu starosti, prejsnji mesec sem po enem letu nehala jemati hormonske tablete Trisikvens. Potem sem ves mesec cisto po malem krvavela, nato pa imela redno menstruacijo 4 dni. V tem istem mesec pa sem danes po 10 dneh ponovno dobila menstruacijo. Torej 2 x v enem mesecu.

Do sedaj nisem imela tezav, zanima me ali je to zacetek menopavze in se v tem casu pricno pojavljati neredne menstruacije. Drugace pa se pocutim odlicno.

Hvala za odgovor!

Ita

Draga Ita,

okrog 50. leta v povprečju Slovenke pridejo v menopavzo, to je obdobje, ko v jajčnikih preneha produkcija jajčec in se zato prenehajo M. To pa ne pomeni, da se dokončno prenehajo vsakršne krvavitve, saj so te možne tudi še nekaj časa po tem, niso pa več M temveč prebojne krvavitve zaradi padcev vsebnosti estrogenov v krvi, ki se še nekaj časa ustvarjajo tako v jajčnikih kot tudi izven njih v podkožju pri nekoliko “močnejših” ženskah. Če v tem obdobju ciklus ni uravnavan, se lahko dogajajo zelo različne krvavitve tako po urniku pojavljanja kot po intenzivnosti in trajanju. V tem obdobju se tudi najpogosteje pri ženskah razvije rak na maternici, saj zaradi odsotnih ovulacij na maternično sluznico delujejo samo estrogeni, ki povzročajo le odebeljevanje sluznice, brez ovulacije pa ni njene preobrazbe in ob krvavitvi ne omogočijo popolnega odluščenja. Samo popolno odluščenje sluznice relativno dobro varuje maternico pred rakom, zato v obdobju klimakterija ob zanj značilnih težavah in krvavitvah priporočamo uravnavanje mesečnih krvavitev s hormoni.
Zelo verjetno gre torej pri vas za te vrste krvavitve, ki niso M. Predlagam še enkrat razmislek o jemanju hormonov v tem obdobju razen, če obstaja za prenehanje njihove uporabe konkreten razlog, ki bi vas v kombinaciji s hormoni še bolj ogrožal.

Spostovani!

Glede na to, da se je menopavza ocitno pricela, me zanima ce bom naprej jemala Trisikvens, kdaj se mi bo pa potem ustavila menstruacija oz. jo bom dokoncno izgubila. Saj sem mislila, da s tem ko jemljem hormone, se bo to nadaljevalo v nedogled.

Hvala za odgovor!

ita

DragaMelita,

trisequens je tako odmerjen, da v času jemanja rdečih tabletk pride do manjše ali večje prekinitvene krvavitve. Dokler boste uporabljali Trisequens, bo tako. Če vam to ne ustreza, se dogovorite za drugačen preparat, ki je odmerjen tako, da nima predvidenih krvavitev, vseeno pa ščiti na enak način kot Trisequens.

Spoštovani,

Stara sem 55 let in sem že 7 let v menopavzi. Zaradi težav v vulvi, kot je draženje, pekoč suh občutek ter pojav belih lis na notranji strani malih sramnih ustnicah me je ginekolog napotil na vulvoskopijo.

Pokazalo se je da gre za atrofija vulve.Kot terapijo so mi predpisali vaginalno Vagifem 2x na teden ter za zunanje spolovilo Estriol kremo.

Sedaj je problem , da  me Estriol krema peče in draži še dodatno spolovilo. Zanima me ali obstaja možnost , de se v lekarni pripravi krema v katero se doda Estriol, saj mi verjetno delajo težave razni dodatki, ki so dodani Estriol kremi.

Prosim za vaš nasvet?

Lp

New Report

Close