Zanima me če pozante melatonin in če ga priporočate ?

Spoštovana Rina,
melantonin je hormon ,ki ga proizvaja češarika, njegovo izločanje pospešuje tema.Velja kot uspavalo brez kasnejših učinkov “mačka”, vendar ga FDA (ustanova, ki bdi nad kvaliteto zdravilmin prehrane v ZDA) ni uvrstila med zdravila. Preiskušali so ga piloti, ki so večkrat menjavali časovne pasove in so morali spati v terminih, ki so porušili njihov bioritem Adaptacijski čas znaša namreč v dnevih toliko, kolikor je trajala vožnja v urah proti vzhodu (let od New Yorka do Pariza je 8 ur, čas uskladitve bioritma pa 8 dni).
Preparat je na voljo v prosti prodaji v naših sosednjih državah. Osebno pri nespečnosti vedno skušam ugotoviti vzroke in jih odpravljati, preden priporočam kakršnokoli uspavalo. Vzroki za nespečnost so lahko od zvišanega krvnega pritiska, zlorabe nikotina, kofeina ali drugih spodbujeval preko dneva, pa do prijetnega pričakovanja, ki ga predstavljata izlet ali počitnice. Huda nespečnost se pojavlja pri pravih duševnih boleznih, posebno v okviru maničnega, pa tudi depresivnega stanja, takrat je treba zdraviti osnovno bolezen.
Pri melatoninu zaenkrat niso ugotovili merljivih škodljivih stranskih učinkov, vendar ga je za kakršnokoli validno statistično ugovitev premalo ljudi jemalo premalo časa.

Melatonin uživam že pet let, redno 3 mg pred spanjem. Podlegla sem medijski kampanji pred leti, ki mu je pripisovala vse od reševanja problemov z jetlagom, do uspehov pri upočasnjevanju staranja in kaj vem kaj še. Preizkušala sem že marsikaj, od kobiljega mleka v prahu, do česnovih kapsul, kieselerde, selena in podobnih modnih uspešnic.
Doslej mi melatonin ni škodil. Lahko da gre za avtosugestijo, ampak resnično deluje: skrajša fazo uspavanja, zagotavlja razmeroma kratko obdobje zelo kvalitetnega spanca, občutek naspanosti in spočitosti ob prebujanju, odsotnost vsakršne omotičnosti, glavobolov in podobnih posledic, ki so po mojih izkušnjah značilne za pomirjevala in uspavala. Pri potovanjih z letalom na vzhod zelo omili prehod na nov drug časovni pas.
Če so moje ocene pretirane, upam, da me bosta moderator ali strokovnjakinja s tega foruma cenzurirala. Podajam izključno osebne izkušnje in izrecno poudarjam, da je odločitev, glede na to da je preparat v prosti prodaji, prepuščena posamezniku.
Lep pozdrav,
Iza

Spoštovani!

Zaradi slabih noči, vse noči imam namreč grozljive sanje, ali bežim, sanjam o pokojnih, ali pa se dogaja kaj takšnega, da se potem zbudim vsa utrujena.

Mislila sem, da bi si mogoče nabavila melatonin in sicer sem slišala, da se po njem dobro spi. Stara sem 49. let.

Kaj mi vi svetujete.

Hvala

ita

Spoštovani!

Ali so za nespečnost lahko krive težave z želodcem.

Hvala za odgovor.

ta

Spoštovana Ita,

težave z želodcem, ki ima bigat vegetativni živčni pletež, se lahko projecirajo tudi v razpoloženjske motnje, ki posledično povzročijo nespečnost. Če je nespečnost pri vas kronična, je lahko tudi eden od simptomov bližajoče se mene in se je zato smiselno oglasiti tudi pri ginekologu zaradi možne substitucijske hormonske terapije.

Ali je res da melatonin vpliva na sposobnost zanositve oz. ali jo zmanjšuje. Pred časom sem nekaj takega prebrala, da ni priporočljivo jemati melatonina, v kolikor ženska želi zanositi.

New Report

Close