mehur, IVF, TKM

Spoštovani dr. Pušenjak,

hvala ker ste! Upam, da vam ne bom vzela preveč časa, imam namreč kar nekaj dilem.

Stara sem 41 let in se trudim zanositi. Otrok še nimam. Dvakrat sem brez težav zanosila po naravni poti, ampak sem nato pri 39 v 8. tednu imela prvi SS (istočasno vnetje mehurja E.coli) pri 40. pa drugi SS v 6. tednu (istočasno vnetje mehurja- E.coli). Imam težave z ponavljajočimi vnetji mehurja, ki jih ponavadi dobim po spolnih odnosih, čeprav zelo skrbim za higieno in preventivno pijem urifar. Bi lahko vnetje mehurja bil vzrok za SS?

Lani decembra sem zato šla na prvi IVF postopek, pridelala 12 jajčec, 4 oplojene, 2 vstavili, neuspešno.
V začetku letošnjega leta, se je zgodila bolezen v družini, katero sem psihično zelo slabo prenašala imela sem tesnobe itd…Stvari so se malenkost polegle, zato sem šla v avgustu ponovno na IVF.
Po stimulaciji po enem tednu sem šla na UZ, kjer je dr. ugotovil, da imam samo en folikel in predlagal, da terapijo prekinemo in, da grem na ponovno preiskave hormonov, nato pa začnemo znova. Je mogoče, da je stres tako vplival na slabe rezultate terapije?

Pregledati si moram FSH, LH, E2 in AMH. NIsem dobila navodil, zato vas prosim, da mi poveste, če lahko grem v laboratorij kadarkoli ali mora biti posebni dan ciklusa?

Pa še eno vprašanje….ko sem bila pod stresom, sem se odločila, da si pomagam z Tradicionalno kitajsko medicino. Ker sem imela ciste na dojkah mi je dr. Kitajske medicine delal akupunkturo tudi za to, za stres, za močne menstrucije in podporo pri načrtovanju otroka. Takoj potem sem pričela dobivati neredne menstruacjije (ponavadi 3 dni prej) in krvavitve 3x mesečno- ob začetku, sredini in koncu ovulacije (prej sem imela krvavitve smo ob začetku ovulacije). Je možno, da mi je TKM kakorkoli pripomogla k spremembi ovulacije ali mislite, da so stres in leta glavni vzrok mojih težav?

Že vnaprej hvala za odgovor, lep dan in vse dobro,

Mia

Spoštovani,
verjetno je vaš glavni problem starost in mogoče še malo hitrejše upadanje plodnosti kot bi vam pripadalo sicer, lahko pa, da je zraven še malo smole. Kri za laboratorij za FSH in LH ter Ee vsekakor velja oddati med 2. in 5. dnevom ciklusa, šteto od prvega dneva M dalje, za AMH pa je vseeno kdaj, ampak če že oddajate kri za ostalo, boste hkrati oddali tudi za AMH, torej za vse 2. do 5. dan. Na tradicionalno kitajsko medicino se ne spoznam in nimam pojma, če in kakšen domet ima na reproduktivnem področju, vem pa, da se starih jajčnikov ne da pomladiti z nobenim pristopom in ko odpovedo, odpovedo in pri tem narava ni pravična ampak pri eni prej, pri drugi kasneje ugasne to funkcijo oziroma jo pomembno okrne in se začnejo litanije s splavi, dolgimi intervali med zanositvami ipd. Počakajte najprej na izvide in bomo mogoče rekli še kakšno besedo potem.


Spoštovani dr. Pušenjak,

hvala za res hiter odgovor.

Dobila sem izvide:

S-17-B-estradiol: 0,06
S-FSH: 9,1
S-LH: 4,5
S-AMH: 0,83

Kaj pravite na to?
Bi si bilo glede na stres smiselno pregledati tudi kortizol? Ima kakšen vpliv na hormonsko sliko?

Že vnaprej najlepše hvala za odgovor.

Lep večer,

Mia

hm?, če je AMH 0,83 pmol/L oz. nmol/ml, potem je to zelo slabo, ker kaže na že skoraj iztrošeno rezervo jajčnika, ne glede na to, da vam “lučka” še ne sveti oziroma se FSH in LH še nista “dvignila” nad 10 do 12. Zagotovo stres in stresni odziv lahko dodatno zaplete situacijo, ampak če stresa ni mogoče izključiti, kaj vam bodo izvidi kortizola pomagali? Tudi če bodo zvišani, boste kaj storili za zmannjšanje stresa oziroma, bi bili pripravljeni itak zmanjšati stres tudi, če bi bili izvidi kortizola normalni?


New Report

Close