Prosim za mnenje.
Stara sem 37 let. Pred slabim mesecem dni, sem začela odvajati mehkejše blato. Imela sem tudi vetrove. Sprva sem mislila, da sem fasala od otroka kakšno virozo (tudi on je namreč imel prebavne težave), ki pa se ni in ni v tem slabem mesecu dni, kar težave so, umirilo. Kvečjemu se stopnjuje. Sedaj že moram precej “gledati” kaj jem, saj če jem sadje, se vse še bolj redko odvaja. Isto z mlekom oz. jogurti ipd.. Njemu se je prebava brez kakšnih zdravil izboljšala. Sin je imel tudi vročino, drugače, jaz ne.
Torej, sedaj, po slabem mesecu dni, še vedno odvajam precej mehko blato, včasih opazim tudi nekaj sluzi. Ne vedno in ne veliko. Odvajam 1-2 x dnevno, ponoči ne. Odvajam takoj zjutraj in potem pozno popoldne. Imam pa na vmes občutek, da bom morala na WC, včasih sicer se tudi umiri črevo in tega občutka nimam, odvisno od dneva. In stresa, predvidevam. In seveda hrane. K zdravniku še nisem šla.
Še dodatna informacija, ki jo moram povedat. Pred cca 7 leti sem imela podobne težave. Zdravila sem se tudi pri gastroenterologu, vendar s preiskavami nismo prišli dlje kot do krvnih pregledov, ne pa tudi drugih, saj sem v tistem času, torej tovrstnih težav, zanosila. Med nosečnostjo se je stanje potem umirilo, oz. normaliziralo, in tako je bilo skoraj 7 let. Sedaj pa vse v zelo podobnem poteku, s tem, da mogoče zaenkrat v ne tako hudi obliki.
Ne vem, kaj mislite, kaj bi lahko bilo. Kaj lahko sama naredim? Naj imam dieto?
Pa še eno vprašanje. Ne vem, ali je slučajno, ali pa je posledica odvajanja, namreč, zgodilo se mi je že, da sem med odvajanjem, ko je res bilo blato tekoče, kar mokra na stranišču postala, kot pri resnično velikem naporu, kar sem se, domnevam da, še ustrašila – razbijanje srca, vročina v predelu prsnega koša, ki se razširi po telesu kot pri eksploziji… Ne vem, kaj je kaj povzročilo…
Prosim za mnenje in nasvet.
Pozdravljeni!
Najverjetneje imate iritabilni kolon, ki se pogosto lahko pojavi po okužbi prebavil. Vsekakor pa so potrebne endoskopske preiskave. Opraviti je potrebno tudi pregled ščitničnih hormonov, izključiti laktozno (mleko) in fruktozno intoleranco (sadje, hrana, ki ji je dodana fruktoza)
Lp,Nataša Smrekar