Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Medicinske sestre!!

Medicinske sestre!!

zdravo.
jas imam tudi 1 vprašanje. sedaj sm na srednji zdravstveni šolo [ zdravstveni tehnik, torej 4-letna ] In me za naprej zanima delo pri nedonošenčki in inkubatorjih pa me zanima katere šole točno je treba narediti. slišala sem, da višjo 3 letno + 6 meseceu specializacije v Ljubljani.
že vnaprej hvala za odgovor
Lp

Tole sem zdajle prebrala pa bi malo komentirala..
V sobi ravno ni pravi kot za gledanje kaj višje medicinske sestre delajo.
V sobi ni nič za videt, moraš it tam kjer delajo pa je vidiš več usega, višje so odgovorne za bolnika in za use papirje, saj tega srednje med. nesmejo delati, ampak nekdo pa mora biti nad višjimi sestrami, sej drugače je tudi nekdo najd višjimi.
uglaunem bisto je to če nisi v tem poslu nemoreš vedeti kaj točno in zakaj so višje med. sestre na oddelku.
Lp.

jaz se bi prekvalificirala v medicinsko sestro in me zanima če je šola težka.

URSSA!
Po končanem 4. letnem programu srednje zdravstvene šole si pridobiš naziv “tehnik zdravszvene nege”, nakar pa imaš možnost nadaljevanja šolanja na visoki šoli za zdravstvo oz. fakulteti za zdravstvene vede, če si iz MB in po 3. letih si dipl.ms!!
Če te zanima delo na pediatriji (dojenčki itd.) se potrudi v sr. šoli in se vpiši na program babištva, ki ga nudijo za en krat samo v Ljubljani na visoki šoli za zdravstvo, moraš pa imeti res lep uspeh, oz. zbrat kar dobro število točk. Res pa je da lahko tudi kot TZN delaš na otroškem oddelku in opravljaš delo, ki si ga navedla, le nekaj sreče oz. poznanstva moraš imet, da te razvrtijo na željen oddelek! Tako da…vso srečo! 🙂

medicinska sestra,konča srednjo 4 letno,celodnevno šolo(zjutraj,kot delavec v bolnico)popoldan pa v šolo,opravi maturo in po 6 mesecih-strokovni ispit.Vsa ta leta si z pacientom-torej pridobiš znane in iskušnje(občutek za človeka).Sedaj je možno,da tekstilni tehnik nadaljuje šolanje za diplomirano medicinsko sestro-ko pride na delo,se uči od prej opisanih kolegic,po nekaj mesecih,zaradi naziva,pametuje in zaničuje kolegice z iskušnjami,sicer z nižjo izobrazbo,nekatere od njih živijo za paciente-saj je jasno,da jih je veliko razvezanih,kdo bo čakal ženo,ki je v nočni.Delo,pa zaradi pomanjkanja diplomiranih sester,opravljajo srednje-res,daleč smo pripluli in uničili še kar je bilo dobrega

Resnično daleč smo prišli, sedaj je lahko vsak vse…Ko sem se jaz šolala za sestro je bilo isto, na Višjo šolo so lahko prišle iz gimnazije in postale po 2,5 letih višje medicinske sestre ki niso imela nobenih izkušenj, naučiti so se morale v teh 2 letih in pol vse tisto kar jaz ko sem delala srednjo–naziv zdravstveni tehnik in višjo zdravstveno, smer nega.Potem so bile pa pametne in takoj glavne sestre..Cenim pa “stare srednje med.sestre” po starem programu,te so zakladnice znanja in izkušenj, jaz sem samo za njimi hodila, ko sem bila v službi, te so bile resnično gospe sestre in vredne spoštovanja….Srednja sestra je znala vse..od ekg do i.v terapije ….
Povem naj vam pa še tole, ko sem ležala na oddelku kot pacient in sem izkusila naše zdravstvo…me je bilo pa res groza, prišla je ena sestra do mene tik pred diplomo in rekla , če mi lahko vzame kri…vprašala sem jo , kolikokrat si jo pa vzela?Ona pa reče nikoli….potem znorim in zahtevam naj pokliče eno srednjo sestro, ki je že 20 let v službi.Prvič, prišla je sama brez mentorice, drugič bila je pred dplomo….katastrofa.
Je pa res, da je meni dalo največ pripravništvo in služba po srednji šoli, potem sem šla pa redno študirat.Če bi jaz delala program za sestre bi bilo nujno najmanj 1 leto redne službe po srednji šoli, potem pa študiranje naprej za dipl.sestro, kajti sestra je sestra, to je oseba , ki naj bi bila ob bolniku ne pa pisala plane nege….
Oprostite, malce me je zaneslo, ne zamerit!

tako je trenutno stanje…
srednja medicinska sestra / srednji zdravstvenik: končana 4.letna srednja zdravstvena šola

diplomirana medicinska sestra / diplomirani zdravstvenik: končano 3 letno izobraževanje na 1. stopnji smer zdravstvena nega na visoki šoli za zdravstvo, zdravstveni fakulteti ali kakršen koli naziv pač ima izobraževalna ustanova

izobraževanja za višjo medicinsko sestro ni več

magistrica zdravstvene nege / magister zdravstvene nege: končano 2 letno izobraževanje na 2. stopnji smer zdravstvena nega na visoki šoli za zdravstvo, zdravstveni fakulteti ali kakršen koli naziv pač ima izobraževalna ustanova

mamo tud doktorje zdravstvene nege ampak to izobraževanje poteka samo v tujini

bolničar negovalec: končana 3. letna srednja zdravstvena šola

vsaka šola je težka,če se ne učiš:D!!!!!

Sem sr.med.sestra.Delam na bolnišničnem oddelku.Dipl.sr.so nam vzele veliko našega dela za kar smo se usposobile tekom šolanja in tekom prakse.To jim je omogočil sistem in so ga izkoristile v svoj prid,sr.sestre smo to dopustile.Takrat ,ko je bil čas se nismo oglašale,sedaj je pa itak prepozno.Dipl.sr. so res gospe,vsaj naše so takšne.Med mojimi kolegi in kolegicami so pa dvoličnice,ritoliznice in tako lahko kraljujejo in nič jim ne moreš.Seveda govorim o oddelčnih dipl.sr.!!! Imamo pa veliko dipl.sr.katere so zelo v redu v vseh pogledih in se tudi one strinjajo glede odd.sr.Naše oddelčne sr.so vse sluzaste kadar nas potrebujejo,sicer nas pa ne upoštevajo niti ne spoštujejo-žal je tako.OGORČENA SEM, ko prebiram naše glasilo (utrip)kjer pišejo med drugim tudi o podelitvi raznih nagrad sester,seveda diplomiranih,kakor da so IKONE zdravstva.Toliko neresnice premorejo,kadar pišejo o njih,da se ježim od besa,žalosti, nemoči….!!!Ne bom rekla,da je vse neresnica, samo kadar se dotaknejo človeško plat,papir res vse prenese.PRAVIH SESTER NIKJER NE OMENJAJO,SAJ BITI OB PACIENTU DANES ZA SESTRE Z ZNAKI NI POMEMBNO!!!! ONE SO ORGANIZATORICE IN VERJEMITE MI ,DA ZELO SLABE!!!!

Ja lilča pri nas je sistem čist mimo,sam sm tud delo prej v Slo.
Zdej delam v Nemčiji,tu imajo bolničarje ter zdravstvene tehnike,oboje je le 3 letni program.
Za razne visoke šole,diplomirane sestre pa nikol čuli niso,ko sem jim omenil so me debelo gledali.
Tu ti ne priznavajo dobene diplome,ampak le tvoje delo,trud,izkušnje in le tako lahko napreduješ ampak ne čez noč. S tem da moja oddelčna šefica opravlja vso delo,isto kot jaz,me je na začetku prav presenetlo,ko sem videl da zlaga posodo,briše mizice in menja plenice plus opravlja vso dodatno delo z dokumenti.
Čisto vsi imamo enake uniforme,celo serviserke,tako da se med seboj ne ločimo po uniformah.
No,pa lep pozdrav.

heej vsi..
uglavnem mene zanima razlika med bolničarjem negovalcem in medicinsko sestro.
Te osnovne stvari sem si prebrala na internetnih stvareh,vem kje se lahko zaposlijo ,vem da je različna stopnja izobrazbe…itd…
Mene zanima vaše osebno mnenje,če je kdo tukaj s to izobrazbo. Ali je kakšna razlika med njima?? …ali majo podobno delo in vsi “brišejo rit” starejšim in delajo z nepokretnimi??

Srednja sestra oz. tehnik oz. zdravstvenik -4-letna srednja zdravtsvena šola
bolničar oz. negovalec -3.letna srednja zdravstvena šola
diplomirana ms- končana srednja zdravstvena 4-letna + končana 3 letna visoka zdravstvena

Upam da sem malo razjasnila

Pozdravljeni!
Mene pa zanima če kdo ve kaj lahko delam kot zdravstveni tehnik v Nemčiji,katero izobrazbo imam priznano?

New Report

Close