Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje matjaž hanžek, anton stres, janez menart in nestrpna zoja

matjaž hanžek, anton stres, janez menart in nestrpna zoja

Bolj malo v sledečih vrsticah bo mojega- mi je pa blizu.
In veseli me, da danes v Dnevniku berem besede dveh strani (po analogiji na vseprisotno predalčkanje). Vsaj enemu ni mogoče očitati, da se ga drži fdvjevsko humanistični duh…
Škof dr. Anton Stres na vprašanje o njegovem mnenju o džamiji odgovarja takole: ” Arhitekturni ali krajinski element je še najmanj moteč. Kdo pa pravi, da bodo sredi Ljubljane zgradili takšno džamijo kot sredi Sahare. Ko sem se vozil po Kanadi, sem videl celo vrsto džamij, ki so se zelo lepo ujemale z okoljem. sam osebno tudi mislim, da bi bilo bolje, če bi džamijo postavili na obljudenem kraju, sredi življenja, ne pa nekje zunaj, na samem. To ni dobro z vidika integracije muslimanov .. /../ Muslimanom ne smemo podtikati nečednih namenov in iz njih delati potencialnih teroristov- Prav tako ne smemo zamolčati razlik med islamom in našo krščansko, evropsko kulturo. V islamu denimo ni razlike med posvetno in cerkveno oblastjo… /” Na vprašanje ali se je treba zatradi teh razlik muslimanov v Sloveniji bati, odgovarja:” Ne, muslimani med nami morajo uživati enake pravice, kot gredo katoličanom in drugim cerkvam ali verskim supnostim. Tako kot imajo naši verniki v župniščih na voljo dvorano za verouk ali srečanja, tako imajo tudi muslimani pravico do prostorov, v katerih se bodo tudi zbirali in družili, ne le molili. Res pa je, da muslimani po svetu, tam, kjer so v večini, tistega, kar zahtevajo zase, ne priznavajo drugim. V Saudski Arabiji so nekega kristjana skoraj obsodili na smrt, ker je imel pri sebi Sveto pismo.” In na vprašanje “Ampak kakšno zvezo ima to z muslimani v Sloveniji” odgovarja: ” Rad bi povedal naslednje: vse to mora zanimati PREDVSEM DRŽAVO. DRŽAVA JE TISTA, KI MORA POSKRBETI, DA BODO TUDI MUSLIMANI SPOŠTOVALI LOČITEV MED POLITIKO IN VERO. O TEM SE MORA POGOVARJATI Z MUSLIMANSKO SKUPNOSTJO IN Z NJIMI DOSEČI NEKI JASEN DOGOVOR, BREZ IZMIKANJA IN OKOLIŠANJA:”

ZOJIN komentar: Država torej mora dati vsem enake možnosti, ker tako od nas zahteva tudi Evropa, in država mora poskrbeti za ustrezno zavarovanje VSEH verskih, etničnih in drugih skupin (tudi ateistov). DRŽAVA. TISTI, KI JIH DOBRO PLAČUJEMO VSI. TISTI, KI BI ZA TO PLAČO MORALI SPREJETI ODGOVORNOST. TISTI, KI NAMESTO TEGA RAZPISUJEJO REFERENDUME IN RAZPIHUJEJO SOVRAŠTVO IN NESTRPNOST (bom rekla STRAH) MED LJUDMI IN NANJE PRELAGAJO ODGOVORNOST.

In zanimivo – kaj pravi Hanžek danes v svojem komentarju? Tole:” Ni mi čisto jasno, kako so si predstavljali Evropo in naše vključevanje vanjo. Morda so mislili, da bodo iz Evrope prihajali samo gospodje s kovčki denarja, ki ga bodo pri nas veselo zapravljali. Vsi drugi pa se bodo Slovenije izognili ali pa jim bom o preprečili prihod. A prihajajo, in še bolj bodo, tudi jehovci, muslimani, cigani, geji in lezbijke, transseksualci in še vrsta ljudi, ki jih najraje ne bi videli pri nas. A evropska kultura je prav to: množica različnih ljudi z različnimi življenjskimi navadami, pa naj so nam všeč ali ne!” in navaja še mnenje Sveta Evrope in Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti..

In, naj mi Menart oprosti, če je to politizacija njegove ustvarjalnosti (čeprav je sam vedno bil pokončen in angažiran človek) citat njegove pesmi Gmajna
” Kdo zgradil je te koče, kdo zgradil je naš grad,
in klošter, most in cerkev, jo je graščak, opat?
Kdo orje in kdo žanje, kdo raš, kdo sukno tke?
Kdo žito, les tovori? Po sol na Laško gre?
In kdo plačuje vojsko, da Turku stopi v bran,
kdo hodi v boje nadenj in na beneško stran?
Kako je to na svetu, saj mi smo tu za vse,
a vsak nam striže dlako in nas iz kože dre?
Tako modruje gmajna. In kadar pride glas,
naj črno vojsko v tabor odpravi slednja vas,
ko sredi koč ustopi zbor vaških mož se v krog
in vsak dobi iz kevdra meč, sulico in lok,
nekdo kot v šali reče, ko z mečem gre čez dlan:
“Nikjer na njem ne piše, za koga je skovan…
Lahko da je za Turka, lahko z njim mahneš zver,
lahko bi tudi grofa… ne piše pa nikjer.”
Tedaj se vaška gmajna v bleščeči meč zazre-
lahko bi tudi grofa.. saj res, zakaj pa ne? “

(J. Menart)

Politika naj odgovarja za politiko, mi za človečnost.
Lep dan vsem!

Zoja

Prijetno sem presenečena nad izjavo škofa Stresa in menim, da je to dober
korak k sprejemanju drugače verujočih s strani katoliške cerkve.Saj bo, počasi, tudi pri njih zapihal veter sprememb…
O varuhu človekovih pravic-samo najboljše.Je človek brez dlake na jeziku in
pove točno tako, kot je-brez olepševanja in politikanskega izmikanja.Kapo dol!
Menart ja pa itak legenda brez primerjave.

Glej, sam sem za dzamijo prispeval predpis, ker verjamem v multikulturalnost.

Zdi se mi, da “strpnim” delajo probleme in skodo njihovi lastni “nestrpnezi”.

Matjaz Hanzek je polovici Slovencev zadnja referenca, ki bi se lahko v zvezi s tem oglasal. Tiho je bil, ko so ovijali zvonove v vate. Ko so mediji izvajali svojo razlicico kristalne noci proti Americanom in kapitalistom se jim je v tem pridruzil? Ko so nasprotniki NATA scuvali in sirili sovrastvo proti ameriskim ritoliznikom in hlapcem je izjavil, da upa, da ne bomo sli v NATO? Ko so uzakonili volilni sistem, ki je na referendumu izgubil ni imel mnenja o lincanju ustavnega sodisca.

Ves kako izpade (upraviceno) njegovo glasno zavzemanje za toleranco v tem casu? Kot zelo konsistencno nadaljevanje tistega, kar je vseskozi pocel. Kot uvrscanje na svojo ideolosko stran, ki jo podpira ne glede na to, kaj pocne. Kot selektivno obsojanje in celo produciranje nestrpnosti.

Vzorci nestrpnosti so se zaceli v kampanji proti NATU, proti Americanom, proti cerkvi. Ker ljudje, ki so imeli avtoriteto niso ukrepali, so taksne vzorce politicnega delovanja in obnasanja legitimizirali. Sejali so veter…

Tomaz

Dragi Tomaž.
Hanžek ni edini, ki ga navajam. In bistvo sporočila je bilo v nečem drugem.V tem, kdo lahko in kdo je dolžan urediti pravice muslimanov na način, da ne bo razlogov za nezadovoljstvo.
In nič, prav nič v njem ni bilo namenjeno deljenju na vaše in naše… In v njem so bila navedena mnenja obeh spredalčkanih strani. Se vsaj s Stresom strinjaš?Morda tudi z Menartom?
Sejali so veter… Žanjejo vihar. Sejali so veter – tudi nacisti in želi vihar ob koncu vojne. Saj si živel v Nemčiji. Povej – je le produkcija medijev občutek, da zelo pazijo, da bi vsled dediščine iz druge svetovne vojne ne bili ožigosani za naciste?
Razkol je med Slovenci, res je. In ti ga gledaš od daleč. Žalosten je ta razkol in žal ga v naši zgodovini redko ni bilo – le tedaj, ko smo imeli skupnega sovražnika. A ta skupni sovražnik, ki ga politika ustvarja sedaj, ni tako skupen, kot bi radi prikazali. Ja, jeziček tehtnice se je v zadnjih dneh, morda mesecih prevesil na desno stran politike. Spremembe so dobrodošle, a bojim se, da so te, v obliki, v kakršni so, posledica naraščajoče revščine. Ne vem, ne upam si soditi, zato te vprašam: jo ti iz Švice vidiš?
Revščina je bila leta 1939 tudi nekje drugod…In tudi takrat jo je politika izkoristila. Zdaj pa že zvenim kot Hanžek… Pa nočem reči, da se v ničemer ne strinjam s teboj…
In da, zavijanje zvonov v vato je bilo nestrpno. Pa nisem verna.
Zoja

Zoja ti si ena velika koza.

g. Stres je zlo v rokavicah povedal svoje nestrinjanje

seveda pa lahko ti stvari razumeš tudi čisto po svoje

Lahko sem koza. A povedal jih je. Res je marsikaj povedal v rokavicah. A povedal je tudi, da mora politika prevzeti odgovornost za to vprašanje. In za to ne sme izrabljati javnega mnenja.
Pa en lep Me tudi tebi!
Zoja

javno mnenje je politika

daj povej kaj študiraš, ker takih traparij tudi od kakega FDV-jevca ni za pričakovat

javno mnenje, ljubica NI politika v smislu, kot ga navajam .

? ? ? ?

večvrednostni kompleks?

Ko ti zmanjka argumentov, smo pa vsi ostali budale.

???????
Če se prav spomnim, nisem nikogar zmerjala z budalo. In če me spomin ne vara, to počneš ti *????
ali pač nimamo več argumentov????

daj povej kaj je zate politika, če to zate ni javno mnenje.
Politika mora poslušat javno mnenje 🙂) sicer izgubi na naslednjih volitvah svoje stolčke.

Tu se je končala najina debata, ki si jo potem presekala z:
javno mnenje, ljubica NI politika v smislu, kot ga navajam .

tako, da si dolžna najprej obrazlpžit v kakšnem smislu ti kaj sploh navajaš

in pa kaj študiraš, da si tako zagrizena janičarka 🙂))

POslušaj.

Študij z mojim mnenjem nima nič. Janičarstvo prav tako ne. Iz tvojih besed veje nestrpnost.In čisto vseeno bi bilo, kaj bi povedala. Ker čutiš, da menim drugače kot ti, me napadaš. Na pritlehen način.
Ti lahko zaradi mene misliš drugače kot jaz. Pa zato zame še nisi kar vnaprej budala. In jaz ti NIČESAR NISEM DOLŽNA obrazložiti. Nisem se eksaktno izrazila in to je bila pač kost, v katero si zagrizla.
politika mora upoštevati javno mnenje, politika se vedno tudi dela skozi javno mnenje , a tudi USTVARJA javno mnenje in ga lahko tudi izkorišča. Ljudje, ki vodijo državo, (in ta je le ena mnogih na tem planetu) pa so dolžni tudi usmerjati javno mnenje tudi na način, da je le-to primerno za civilizirano družbo. Javno mnenje v smislu neskončne svobode pljuvanja, anonimnost v službi sovraštva – veš, to je pa nekaj kar meni pač ni všeč. meni osebno. Jaz sem ena. In ne najbolj pametna. In nikogar ne prepričujem . Izražam svoje mnenje. Nasproten pol JAVNEGA MNENJA:

in ti nisem rekla. da si budala
in te ne napadam
če se spuščaš v debato si svoje argumente dolžna obrazložit, ker za svojim mnenjem moraš stati

janičarstvo je sinonim za slovenske otroke, ki so jih vtaknili v osmansko vojsko in so veljali za najkrutejše vojake (po A. Aškercu). Razumela bi, da bi bila ena izmed muslimanov in bi se borila za svoje pravice.

Okej, bom spodnje citate skušala razumeti kot ne-žaljenje in ti bom verjela, da si želel/a le argumente:

“in pa kaj študiraš, da si tako zagrizena janičarka 🙂))”

“daj povej kaj študiraš, ker takih traparij tudi od kakega FDV-jevca ni za pričakovat”

In zakaj bi morala biti muslimanka, da bi bilo moje stališče tebi razumljivo?

zato, ker se vsak bori predvsem za svoje pravice

naši politiki pa za volilne glasove

ZATO

Politika ustvarja skupne sovražnike že vsaj tri leta, le da jih tisti z leve niso opazili, ker so slučajno sovpadli z njihovimi ideološkimi sovražniki. Skupni sovražniki levice in desnice so isti, kot v času nacizma. To sta podli, povampirjeni kapital in individualna svoboda. Sedanji zapleti okoli džamije so zgolj nadaljevanje te zgodbe z drugimi akterji. Tule imaš zelo lep članek iz daljnega leta 2002 točno na to temo.

http://www.libertarni-klub.org/dyn/index.php?clanek_id=42

Tomaž

Hvala; Tomaž.
Se v veliki meri strinjam s teboj.
Levo in desno je pravzaprav nepomembno.

heh. jaz se borim za tisto, v kar verjamem.
Pravzaprav pa samo izražam svoje mnenje. Na meni ni ne šlema ne kopja. Povem, kaj mislim.
Se bom pa odslej bolj držala tega, kar na tem forumu še ni bilo predmet spotike: zapisovanja občutkov. In občečloveških stvari.
Prej sem se na tem forumu oglašala zgolj z nepolitičnimi teksti. In nikoli in nikdar nisem bila deležna zle besede. ker se nisem izrazila o svojem mnenju. Pa se na tej strani nimam namena politično deklarirati. Nobeni politični opciji ne pripadam.
Mi je pa postalo jasno. Dokler pišem o ptičjem petju, se mi ploska (pa tega ne želim), ko zapišem kaj takega, kar je spolitizirano že po defaultu, sem najbolj butasto bitje na forumu.
Želela sem le izraziti svoje mnenje in prav lahko, da kdo meni, da česa ne razumem prav. Morda tudi zares ne.Prav, torej naj pove, pa se bova ali pa ne strinjala… Odvisno od argumentov. Pa temu ni tako…
Zato, ker ni pomebno, kaj napišem. Kadar ne napišem tako, kot misli kdo drug, se me pač napade.
ZATO.

“Kadar ne napišem tako, kot misli kdo drug, se me pač napade”

Zoja ti si ena preveč občutljiva duša. Preberem vse tvoje poste, ker so zanimivi in mi je všeč tvoj stil pisanja in večinoma se strinjam s tabo-vem, da to ni tvoj namen!!! Ampak, če odpreš tukajle eno tako temo, ki je zelo aktualna v teh dneh, potem moraš bit pač pripravljena na “napadanje”.
Ne se sekirat
lp

zoja, lepo si napisala.

New Report

Close