maternicni vrat

lepo pozdravljen,

pred dema tednoma so me zadrzali v bolnici, ker so mi nasli pesek v levi ledvici.Naredili so mi tudi obsezen UZ, pri cemer mi tudi izmerili maternicni vrat, ki naj bi bil dolg 35mm. Nekaj dni kasneje pa me je zacelo zvijati na desni strani in moj ginekolog mi je naredil ginekoloski pregled, pri cemer je na oko ocenil maternicni vrat na 20mm. Njegovo mnenje je bilo, da je prekratek in da imam zato bolecine, kljub temu da je m.vrat lepo zaprt in po njegovem so se u bolnici zmotili pri izmeri m.vratu.Sem pa v 26.t nosecnosti.Moja vprasanja so sledeca:

1.ali je mozno, da se je m.vrat v tednu dni toliko skrajsal?
2.ali kratek m.vrat pomeni kaksno nevarnost?
3.ali je mozno, da so se u bolonici zmotili na UZ, on pa je na oko pravilno ocenil?
3.kako je s spolnimi odnosi v tem primeru?

za odgovore se vnaprej zahvaljujem

lp

1. menim, da oceni MV z UZ in na otip nista primeljivi, pri tem pa dajem prednost natančnosti UZ in ne otipu!
2. za kratek lahko vrednotimo MV, ki je najkasneje pri 24 tednih krajši od 15 mm. Vi ste za oceno “kratek MV” preveč noseči in imate predolg MV.
3. ne, prej bi verjel obratno, da ginekolog, ki je verjetno starejše generacije, podcenjuje možnosti UZ diagnostike. Sicer pa se lahko otiplje le tisto del MV, ki štrli v nožnico, to pa ni cel vrat, saj ga je od 1/3 do 2/3 nad nožničnim svodom (porcio vaginalis uteri + porcio supravaginalis uteri, kar bi moral vedeti tudi še tako staromoden ginekolog iz poglavja anatomija rodil).
4. Ob resnično skrajšanem MV bi odsvetoval spolne odnose, vendar ob vaši zgodbi verjamem, da vaš MV ni skrajšan.


Pozdravljeni. Sem v 30tem tednu nosecnosti in rada bi slisala tudi vase mnenje, ker od vas slisim samo dobro in res samo pohvale.
Res te predani svojemu delu.
Na ginekoloskem pregledu pred enim tednom so me zelo prestrasili, da se odpiram. Maternicni vrat je dolg 34.5mm in sirok/odprt 5.0mm.
Dobila sem prepoved sprehodov, spolnosti, dvigovanja bremen…
Zanima me, ce je stanje res tako alarmantno, da niti v shoping ne smem, kaj sele na sprehod ali morje. Nenazadnje je cas, ko je potrebno uredit vse za prihod novorojencka. Hvala za odgovor in lep dan se naprej

Spoštovani,
morda pa mnenje vašega ginekologa kliče po “reviziji” vašega stanja. Domnevam, da vaš MV ni nič odprt ampak je tisto, kar na UZ izgleda kot da je kanal širok 5 mm, le cervikalna sluz, torej povsem normalen pojav. Ni namreč logično, da bi bil MV dolg 34 mm in pol cm odprt.


Pozdravljeni! Ker imam za sabo že 3splave imam eno vprašanje. In sicer..zadnji splav je bil sedaj v 17tednu..le na tem izvidu sem zasledila, da je m.vrat dolg 17mm. Zanima Me, če je možno, da do splavov prihaja zaradi m.vrata in ali bi pri naslednji zanositvi pomagala cerklaža? 😶😑
Hvala že vnaprej!

Spoštovani,
ne vem. Načeloma se MV tudi če je popustljiv, redko odpre pred 17. tednom nosečnosti. Če se ne ve točno, kako je prišlo do splava pri 17 tednih, je del informacije eventualno mogoče nadoknaditi s takoimenovano “cervikometrijo” s Hegarjevimi dilatatorji izven nosečnosti, s katerimi preverimo, kako širok je kanal MV. Če je ta širok 5 ali več mm (Hegar 5mm ali več zleze v maternico brez upora), potem to lahko razumemo kot preveč raztegljiv oziroma popustljiv in se ob naslednji nosečnosti priporoča cerklaža, pred tem pa je treba izključiti še prisotnost patogenih bakterij v nožnici.


Najlepša hvala za odgovor! Ker še čakam izvide iz histologije in genetike..pa me vseeno zanima, če je možno priti do vas na pregled? Samoplačniško? Rada bi še dobila kakšno drugo mnenje..glede na to da nimam nobenega točnega odgovora na vse to 😐😏
Najlepša hvala že vnaprej.

Spoštovani,
možno je, vendar se vrnem šele koncem julija. Prva ordinacija v ZCD bo spet 28.7. (sobota), se pa cervikometrijo da izvesti le v času, ko ni menstruacije, po možnosti nekje med 8. ali 9. ter 24. ali 25. dnevom ciklusa. Za termin pokličite tel.št., ki je navedena pod vsakim odgovorom.


Živjo

Stara sem 28 let in to je moja prva nosečnost, noseča sem 23t 2d, zaenkrat je moja nosečnost potekala bp (tokso. se nisem prebolela), zato tudi nadaljujem s telovadbo pred nosečnostjo, prbl. 4krat na teden sem na stoječem orbitreku po pol ure in nato naredim v 15min. nekaj vaj za roke in malo joge. V teh časih s koronavirusom mi telovadba psihicno pomaga, prav tako se bolje počutim, ker imam ze od prej nekaj prekomerne teže (ne hujsam, jem normalno oz. malo več kot prej).
Na zadnjem pregledu 16.3 (morf
)je ginek ugotovila, da je otroček obrnjen z glavico navzdol, zato tudi ni mogla dobro pregledati njegovih možganov, MV pa naj bi bil dolg vec kot 40mm, zato je tudi dovolila, da s telovadbo nadaljujem. V zadnjem tednu pa sem opazila bolečino ( na momente precej ostro) v nožnici, bolečina je hujša ko stopim na eno nogo ali pri hoji po stopnicah, težko tudi natančo opišem to bolečino vendar me zelo skrbi. 1.Ali je možno da se MV krajša
2. Sem na bolniški, aktivna sem prbl 4-5h na dan(telovadba+pospravljanje/kihanje+sprehod), ali to vpliva na krajšanje MV oziroma ali mi svetujete da preneham s telovadbo in ostalo aktivnostjo?
3. Kdaj pa kdaj dvignem tudi breme 5-10kg (sesalec, perilo, mucek) ampak zelo redko ali ima to vpliv?
Pregled nevem kdaj imam, ker se z epidemijo vsak dan stvari spreminjajo…
Upam da ste zdravi in ne preveč izmučenj, ker imate v zdravstvu zdaj hudo naporno 🙁

Spoštovani,
če se bolečina pojavi ob hodi po stopnicah in ob stoji na eni nogi, vas ne boli nožnica niti MV (to itak ne boli), ampak gre za tipičen znak nabrekanja, nestabilnosti in kasneje lahko tudi razmikanja sramne kosti (simfiza). Proti temu pomaga edino le medenični pas in to ne elastičen, ampak širok, usnjen, s katerim se močno stisne medenični obroč. V trenutni fazi vam lahko svetujem le omejevanje dejavnosti na tiste, ki ne povzročajo bolečin, torej ne na steper, stopnice, poskoki ipd. Kasneje, ko se bo zadeva stopnjevala in bo otežena tudi normalna hoja, pa ortopedski medenični pas. Pazite tudi pri hoji po stopnicah, zlasti navzdol. Če vam spodrsne in boste lovili ter na trdo pristali na eni nogi, lahko povzročite (verjetno bolj kasneje v nosečnosti) simfiziolizo (razklanje sramne kosti), to pa pomeni tudi do 6 mesecev bergel in bolečin pri hoji. Zato bolj preventiva kot kurativa!


New Report

Close