Najdi forum

material za zob

V kratkem mi bodo vstavili zatič na katerega pride potem umeten zob. Ke sem na tem področju popolen nevednež, me zanima tole: iz kakšnega materiala naj bo ta zob; zobozdravnik mi svetuje, da naj nekaj doplačam in vzamem porcelanast zob, prijatelji, ki pa imajo direktne izkušnje s tem pa mi ta material odsvetujejo in pravijo, da naj vzamem kar navaden zob( katerega ni potrebno doplačati). Kakšna je razlika med tema dvema materialoma, ali je za porcelanast/ali keramičen(ne vem kako se reče), kaj garancije?

Spoštovana Sanja,

imam občutek kot da menite, da zobozdravnik pa s porcelanom nima “direktne” izkušnje :))
Porcelan uvrščamo med nadstandardne materiale, ki jih je potrebno doplačati. Je kvalitetnejši od navadnih materilov (ponavadi kompozitne smole) in tudi bolj oponaša barvo zoba. Če je prevleka pravilno narejena, potem lahko zdrži v ustih 10 leti in več. Prevleke iz porcelana so tudi v celoti v barvi zoba, “navadne” prevleke pa imajo ponavadi zadaj kovino, ki je lahko estetsko moteča.
Odločitev za določen material je vsekakor vaša. Če vam finančna plat ni ovira, potem vam priporočam porcelan.
Lepo pozdravljeni!

Hvala! Ne da ne zaupam zdrsvnikovemu mnenju, kolegi so mi pravili, da porcelanasti zobje radi lomijo, počijo in podobno. Vsekakor se bom odločila za porcelanast zob.

Spoštovana Sanja,

če je porcelanska prevleka v laboratoriju dobro narejena, pote je vsekakor boljša od preostalih prevlek. Napake, ki jih omenjate, so posledica nepravilne obdelave prevleke v zobotehničnem laboratoriju. Take prevleke so že na izgled drugačne in ijh zobozdravnik ne bi smel cementirati oz. vstaviti v usta.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close