Mastocitoza

Spoštovani!

Zaradi hitrega utripa, za katerega nismo našli razloga sem dobil Procoralan, ki pa ga ne smem jemati, ker se kreše z drugimi zdravili. Tako sem zdaj kljub astmi pristal na betablokerju Nebilet 5 mg. Ne vem še, če ga bom prenašal, ker mi je slabo odkar ga jemljem.
Bi me pa zanimalo, kaj to pomeni, da se beta blokerji ne smejo uporabljati pri mastocitozah. Kako naj vem, če nimam mastocitoze?? Imam alergije in astmo! A je mogoče to, da mi je slabo na beta blokerju znak mastocitoze?

Lp

Ne se obremenjevati z mastocitozo. To je ena zelo redka krvna bolezen. Slabost ob prejemanju beta blokerja ni povezana s sumom te bolezni.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

Prosim za informacije o mastocitozi. Sam imam to diagnozo. Kako zaustaviti ali zmanjšati spremembe na koži (pigment).

Hvala in lep dan,
Franci

Obstaja več vrst kožne mastocitoze. Žal vam ne morem dati enostavnega odgovora glede zdravljenja.
Pigmentacije pri makulopapulozni obliki kožne mastocitoze (urticaria pigmentosa) z leti običajno zbledijo. Dermatologi včasih predpišejo fototerapijo (PUVA), po kateri pa se pigmentacije lahko ponovijo v 6 do 12 mesecih. Svetujem obravnavo v dermatološki ambulanti bolnišnične ustanove.
LP
MK