Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Mastna krema

Mastna krema

Spoštovani

Hčerka, stara 3 leta ima težave s kožo. Pred 3 meseci so se pojavila bele lise po koži. Dermatolog na podlagi fotografij predvideva, da gre za vnetje kože kot posledica atopičnega dermatititsa in je predlagal, da mažemo z mastnimi kremami npr. Bepanthen. To delamo že več kot 1 mesec. Šele, če Bepanthen mažen 4-5x na dan so zvečer bele lise manj vidve, vendar zjutraj spet veliko bolj in tako se vrtimo v začaranem krogu. Ali obstaja kakšna “bolj mastna” krema, ki bi bila učinkovitejša?
Recimo, da bi nama nekaj namešali v lekarni?
V preteklosti sva že uporabljali i) 10% olivno olje v belobazi in ii) 5% olivno olje v hladilnem mazilu. Bi bila katera od teh krem primernejša ali kaj tretjega? Poleg tega me zanima kakšna je razlika, če je olivno olje v belobazi ali v hladilnem mazilu (li je to celo isto)?

Hvala

Spoštovani,

svetoval bi vam uporabo namenskih krem za atopijski dermatitis, kot so na primer A-derma Exomega, Rilastil Xerolat, LRP Lipikar, Avene Trixera,…). Morda bi vam svetoval, da v lekarni najprej poprosite za vzorčke omenjneih krem in potem preizkusite katera izmed njih vašemu otroku najbolj ustreza.
Kot ste omenila že sama bi bila za nego primerna tudi mazila, ki vam jih lahko pripravimo v lekarni. Primerna bi bila na primer 10% olivno olje v belobazi in 30% voda v eucerolu.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close