Marihuana, hašiš, skunk

Pozdravljeni!

Zanima me, kje je razlika med naštetimi drogami, katere so bolj škodljive, in kako pravzaprav učinkujejo na telo.

Kdo ali kaj določa, katere droge spadajo med trde oz. mehke?

Hvala za morebitne odgovor(e).

Primož

dragi Primož,

Seveda odgovor ni zelo preprost. Če primerjamo med seboj enako težo npr 2 grama posamezne vrste droge je najmanj škodljiva marihuana in potem ji sledita oba skunk in hašiš. Obe zadnji drogi sta samo izpeljanki marihuane. Le da imata bistveno večjo koncentracijo THC aktivne snovi v sebi, kot običajna trava in sta zato nevarna že v zelo majhnih količinah. Pazi poudaril sem, da so vse tri škodljive iz različnih vidikov, torej ne gre za manj ali bolj škodljivo drogo, kajti substanca, ki škodi je v vseh treh enaka, to je trihidrikanabinol. Razlika je le v koncentraciji te snovi v posamezni obliki droge.

O trdih in mehkih drogah je bilo že veliko govora in že dolgo vemo, da je to le ponesrečeni prevod iz angleščine. Drugače pa ti to lahko nazorno razložim na zgoraj navedenih drogah. Hašiš je zelo trd a ne sodi med trde droge. Heroin pa je zelo mehak, saj je v prahu a ne sodi med mehke droge ampak med trde. Torej gre predvsem za učinek drog. Med trde se je običajno prištevalo heroin ,kokain itd.. med mehke pa trava.

Pozdravljeni!

Se zahvaljujem za odgovor, me pa še nekaj zanima. Če je v marihuani THC, ki škoduje in “zadane”, kaj je potem v heroinu in drugih trdih drogah? Katera je ta substanca, ki povzroča razne halucinacije in pravzaprav telesno odvisnost od droge.

Hvala,

Primož

No Primož sedaj pa sva odprla veliko polje, na katerem so nekateri predeli znani drugi pa so še popolna neznanka. Danes vemo, da imamo v možganih poseben center, imenujejo ga center za prijetnosti, ugodje itd. Če deluješ na ta center se počutiš dobro. Človek ima v sebi mehanizme, ki delujejo na ta center in nam povzročajo dobro počutje. Med te sodi tudi hrana, spolnost itd.. Na ta center pa delujejo tudi kemične snovi. Mednje sodi heroin, kokain, marihuana itd.. Poleg tega čisto kemičnega procesa pa smo ljudje tudi čustvena bitja, socialna bitja. Zato tudi naše socialno okolje vpliva na to ali bomo vzeli instant metodo(drogo) za doživetje ugodja ali pa se bomo za njega potrudili na drug način. Npr. osvajali dekle in ob tem doživljali ugodnost, uspevali v poklicu itd.. Toda za zadnji dve prijetnosti je potrebno veliko napora, ne vem sicer za katerega več a vsekakor je potrebno biti vztrajen in deloven in vložiti veliko energije, da na koncu uživamo v uspehu. Torej veliko pomeni samo disciplina, urejenost skratka vzgoja, kako so nas vzgajali, kaj so naše vrednote, kako gledamo na ugodje, kako si znamo polepšati življenje in kako znamo prenšati vsakodnevna bremena. Kot vidiš droge niso zgolj in samo epizoda v človekovem življenju ampak predvsem tudi stil življenja, nekakšen rezultat naši predhodnih odločitev. Zaradi načina življenja in reševanja problemov in iskanja ugodja pridemo do droge, ki nam daje umetno ugodje.

Vesel bom še dodatnih vprašanj

Se kar strinjam z vami. Zanima pa me, kdo je pravzaprav ugotovil (in kako), kakšne snovi učinkujejo na te možganske centre … in kdo je potemtakem zaslužen, da so nastale te kemične droge (za marihuano sem že nekje prebral, da jo ljudje poznajo že stoletja).

Lep dan želim,
Primož

Večina drog je že dolgo poznanih in se nahajajo v rastlinah. Makova glavica vsebuje opijate, kokini listi kokain, v marihuani najdemo lahko THC… Danes so kemiki že tako spretni, da so sposobni v preprostih laboratorijih sintetizirati nevarne kemične snovi, ki imajo podobne učinke kot ostale droge(amfetamini, itd..)

Kako delujejo na možganske celice so ugotovili raziskovalci, ki proučujejo možgane. Naredili so vrsto poizkusov na živalih in potem podali končno mnenje. Pot je bila zelo zapletena in polna zablod in napačnih interpretacij. Kot temeljno spoznanje se šteje ugotovitev raziskovalcev sredi 70 let, da so nam lastni endorfini zelo pomembni pri obvladovanju bolečine in lepih občutkov. Endorfine proizvaja vsako človeško telo in so pomemben del človeškega telesa in za preživetje človeštva. Posegajo na področje razmnoževanja, imunskega odgovora itd..)Sintetični endorfini pa so heroin in ostali opijati.

Velik korak se je v tej raziskovalni smeri zgodil v zadnjem desetletju. V človeškem telesu so odkrili receptorje za še ostale droge(marihano itd..) Danes vemo da se vsaka droga v človeškem telesu veže na posebne receptorje, ki sprožijo potem določeno reakcijo v človekovem organizmu.

Lep pozdrav,

Hoj!
Ali ste ze kdaj poiskali tudi kateri drug vir informacij kot je MNZ?.
Ker vsi zakljucki, ki jih izvajate o skodljivosti drog, zvenijo policajsko.
Mogoce pa ni vse tako crno-belo, kot nam hoce prikazati MNZ. Mogoce so bile izvedene tudi kaksne druge raziskave na isto temo in objavljene v različnih virih.
Lepo, da svetujete ljudjem o ucinkih in posledicah uzivanja drog. Vendar pocnite to objektivno in nepristransko. Ne bodite le marioneta na vrvicah MNZ-ja.

lp
NupY

NupY je pisal/pisala:
>
> Hoj!
> Ali ste ze kdaj poiskali tudi kateri drug vir informacij kot
> je MNZ?.

Veliko podatkov nam da urad republike slovenije za droge!

> Ker vsi zakljucki, ki jih izvajate o skodljivosti drog, zvenijo
> policajsko.
> Mogoce pa ni vse tako crno-belo, kot nam hoce prikazati MNZ.
> Mogoce so bile izvedene tudi kaksne druge raziskave na isto
> temo in objavljene v različnih virih.
Ce imate kaksne druge raziskave ali podatke o drogah, bi vam bili zelo hvaležni, če bi jih posredovali ali vsaj kontakt, ki bi jih lahko povedal.
> Lepo, da svetujete ljudjem o ucinkih in posledicah uzivanja
> drog. Vendar pocnite to objektivno in nepristransko. Ne bodite
> le marioneta na vrvicah MNZ-ja.

Kar pa se tiče svetovanja in posledic, slonimo na podatkih, ki naj bi bili strokovno podprti in realni. Zaenkrat se nihče ni bil pripravljen tako sodelovati kot MNZ in urad za droge (dr. Milan Krek). na Internetu je največ podatkov ravno na njihovih straneh. Obstaja tudi stran organizacije Drogart, ki opisuje o drogah tako in drugače. Trenutno pa je v teku tudi sodelovanje z organizacijo Odsev se sliši. Če bo vse lo tako kot načrtujemo, bo njihova spletna stran postavljena na Internetu v novi obliki do konca tega meseca, kjer pa mislim imajo zelo veliko strokovnega kadra na čelu z gospodom dr. Andrej Kastelicem.
Veliko je laičnih mnenj o drogah in zasvojenostih, vendar moramo paziti tudi na stroko teh mnenj. Naša politika ni pristranska in neobjektivna, vsekakor nam je v interesu, da damo čim več koristnih in pravilnih podatkov, kar vedno ne pomeni, da so res pravilni, zato imamo forume na katerih lahko določimo kaj je prav in kaj ni.
In se enkrat hvala za te pripombe, saj bomo samo tako naredili temo zanimivo in seveda pravilno.

lep pozdrav

primoz

btw: THC je tetrahidrokanabinol

Hej!
Tako redko zaidem na tale forum 🙂
Kaj sem hotel povedati.
Vedno je potrebno pogledati na problem z večih vidikov.
In dosledno prepisovanje s MNZjeve strani se mi ne zdi nepristransko predstavljanje učinkov drog in politike reševanja njihovih posledic.
Kot smo vsi opazili, Urad za droge se nima izdelanega nacionalnega programa problematike drog. Mogoče pa država še ni pomislila kako se bo sploh lotila problema drog. Z represijo ali strategijo “zmanjševanja škode”.

Pac. Da boste videli svet se z drugih plati. Nekaj dogajanja po Evropi in kje drugje:

http://www.mapinc.org/
http://www.emcdda.org/
http://www.drugscope.org.uk/index.html
http://www.bbc.co.uk/education/id/drugs_facts.html
http://www.druglibrary.org/schaffer/Library/studies/dwda/staff1.htm

lp


Država ima program iz leta 1992. Pred enim letom je sprejela zakonodajo, ki opredeljuje odnos države do drog in uporabnikov drog. Zakone lahko preberete na spletnih straneh Urada za droge : uradzadroge.gov.si
V tem trenutku se pripravlja NOV nacionalni program(Urad bo praznoval dve leti delovanja šele 1.1.2001.). Odprti smo za vse sugestije v zvezi z nacionalnim programo in pri izdelavi bomo upoštevali tudi vaše želje, ki jih boste izrekli v tem forumu.
Strokovnjaki, in tudi uporabniki drog, ki sodelujejo v pripravljalni skupini za izdelavo nacionalnega programa (sodeluje jih preko 60) niso pozabili na strategijo zmanjševanja škode. Strategija zmanjševanja škode bo zelo pomemben del nove slovenske strategije, bistveno bolj kot je bil v preteklih letih.
Sam sem leta 1991, ko je bilo še prepovedano razdeljeval igle delal na terenu med osebami odvisnimi od drog in nisem o tem samo bral iz člankov ali internetnih strani.Mnogokrat sem se moral tudi na različnih nivojih močno izpostaviti da sem ščitil strategijo zamnjševanja škode, ki je bila le nekaj let nazaj v Sloveniji še zelo “sumljiva strategija” in je dobila domovinsko pravico šele leta 95.

Pri izdelavi nacionalnega programa izhajamo iz potreb slovenske družbe, uporabnikov drog v Sloveniji itd….Dobrodošle pa so nam izkušnje iz tujine. Pri tem pa se izogibamo stereotipov, ki so zelo prisotni v Sloveniji. Eden takih je uporaba terminov kot je policijski pogled, medicinski pogled itd.. ki se uporabljajo v žargonu in dostikrat ne pomenijo vedno isto. Odvisno je pač kdo ga izreče in tudi kdo je poslušalec in tudi kontekst diskusije.

Torej, čeprav le redkokdaj obiščete ta forum bi vas prosili, če lahko tudi sami napišete nekaj problemov, ki jih vidite na tem področju v Sloveniji in seveda tudi rešitve.


NupY je pisal/pisala:
>
> Hej!
> Tako redko zaidem na tale forum 🙂
> Kaj sem hotel povedati.
> Vedno je potrebno pogledati na problem z večih vidikov.
> In dosledno prepisovanje s MNZjeve strani se mi ne zdi
> nepristransko predstavljanje učinkov drog in politike
> reševanja njihovih posledic.
> Kot smo vsi opazili, Urad za droge se nima izdelanega
> nacionalnega programa problematike drog. Mogoče pa država še
> ni pomislila kako se bo sploh lotila problema drog. Z
> represijo ali strategijo “zmanjševanja škode”.
>
> Pac. Da boste videli svet se z drugih plati. Nekaj dogajanja
> po Evropi in kje drugje:
>
> http://www.mapinc.org/
> http://www.emcdda.org/
> http://www.drugscope.org.uk/index.html
> http://www.bbc.co.uk/education/id/drugs_facts.html
> http://www.druglibrary.org/schaffer/Library/studies/dwda/staff1.htm
>
> lp

Država ima program iz leta 1992. Pred enim letom je sprejela zakonodajo, ki opredeljuje odnos države do drog in uporabnikov drog. Zakone lahko preberete na spletnih straneh Urada za droge : uradzadroge.gov.si
V tem trenutku se pripravlja NOV nacionalni program(Urad bo praznoval dve leti delovanja šele 1.1.2001.). Odprti smo za vse sugestije v zvezi z nacionalnim programo in pri izdelavi bomo upoštevali tudi vaše želje, ki jih boste izrekli v tem forumu.
Strokovnjaki, in tudi uporabniki drog, ki sodelujejo v pripravljalni skupini za izdelavo nacionalnega programa (sodeluje jih preko 60) niso pozabili na strategijo zmanjševanja škode. Strategija zmanjševanja škode bo zelo pomemben del nove slovenske strategije, bistveno bolj kot je bil v preteklih letih.
Sam sem leta 1991, ko je bilo še prepovedano razdeljeval igle delal na terenu med osebami odvisnimi od drog in nisem o tem samo bral iz člankov ali internetnih strani.Mnogokrat sem se moral tudi na različnih nivojih močno izpostaviti da sem ščitil strategijo zamnjševanja škode, ki je bila le nekaj let nazaj v Sloveniji še zelo “sumljiva strategija” in je dobila domovinsko pravico šele leta 95.

Pri izdelavi nacionalnega programa izhajamo iz potreb slovenske družbe, uporabnikov drog v Sloveniji itd….Dobrodošle pa so nam izkušnje iz tujine. Pri tem pa se izogibamo stereotipov, ki so zelo prisotni v Sloveniji. Eden takih je uporaba terminov kot je policijski pogled, medicinski pogled itd.. ki se uporabljajo v žargonu in dostikrat ne pomenijo vedno isto. Odvisno je pač kdo ga izreče in tudi kdo je poslušalec in tudi kontekst diskusije.

Torej, čeprav le redkokdaj obiščete ta forum bi vas prosili, če lahko tudi sami napišete nekaj problemov, ki jih vidite na tem področju v Sloveniji in seveda tudi rešitve.


NupY je pisal/pisala:
>
> Hej!
> Tako redko zaidem na tale forum 🙂
> Kaj sem hotel povedati.
> Vedno je potrebno pogledati na problem z večih vidikov.
> In dosledno prepisovanje s MNZjeve strani se mi ne zdi
> nepristransko predstavljanje učinkov drog in politike
> reševanja njihovih posledic.
> Kot smo vsi opazili, Urad za droge se nima izdelanega
> nacionalnega programa problematike drog. Mogoče pa država še
> ni pomislila kako se bo sploh lotila problema drog. Z
> represijo ali strategijo “zmanjševanja škode”.
>
> Pac. Da boste videli svet se z drugih plati. Nekaj dogajanja
> po Evropi in kje drugje:
>
> http://www.mapinc.org/
> http://www.emcdda.org/

Država ima program iz leta 1992. Pred enim letom je sprejela zakonodajo, ki opredeljuje odnos države do drog in uporabnikov drog. Zakone lahko preberete na spletnih straneh Urada za droge : uradzadroge.gov.si
V tem trenutku se pripravlja NOV nacionalni program(Urad bo praznoval dve leti delovanja šele 1.1.2001.). Odprti smo za vse sugestije v zvezi z nacionalnim programo in pri izdelavi bomo upoštevali tudi vaše želje, ki jih boste izrekli v tem forumu.
Strokovnjaki, in tudi uporabniki drog, ki sodelujejo v pripravljalni skupini za izdelavo nacionalnega programa (sodeluje jih preko 60) niso pozabili na strategijo zmanjševanja škode. Strategija zmanjševanja škode bo zelo pomemben del nove slovenske strategije, bistveno bolj kot je bil v preteklih letih.
Sam sem leta 1991, ko je bilo še prepovedano razdeljeval igle delal na terenu med osebami odvisnimi od drog in nisem o tem samo bral iz člankov ali internetnih strani.Mnogokrat sem se moral tudi na različnih nivojih močno izpostaviti da sem ščitil strategijo zamnjševanja škode, ki je bila le nekaj let nazaj v Sloveniji še zelo “sumljiva strategija” in je dobila domovinsko pravico šele leta 95.

Pri izdelavi nacionalnega programa izhajamo iz potreb slovenske družbe, uporabnikov drog v Sloveniji itd….Dobrodošle pa so nam izkušnje iz tujine. Pri tem pa se izogibamo stereotipov, ki so zelo prisotni v Sloveniji. Eden takih je uporaba terminov kot je policijski pogled, medicinski pogled itd.. ki se uporabljajo v žargonu in dostikrat ne pomenijo vedno isto. Odvisno je pač kdo ga izreče in tudi kdo je poslušalec in tudi kontekst diskusije.

Torej, čeprav le redkokdaj obiščete ta forum bi vas prosili, če lahko tudi sami napišete nekaj problemov, ki jih vidite na tem področju v Sloveniji in seveda tudi rešitve.
> http://www.drugscope.org.uk/index.html
> http://www.bbc.co.uk/education/id/drugs_facts.html
> http://www.druglibrary.org/schaffer/Library/studies/dwda/staff1.htm
>
> lp

Država ima program iz leta 1992. Pred enim letom je sprejela zakonodajo, ki opredeljuje odnos države do drog in uporabnikov drog. Zakone lahko preberete na spletnih straneh Urada za droge : uradzadroge.gov.si
V tem trenutku se pripravlja NOV nacionalni program(Urad bo praznoval dve leti delovanja šele 1.1.2001.). Odprti smo za vse sugestije v zvezi z nacionalnim programo in pri izdelavi bomo upoštevali tudi vaše želje, ki jih boste izrekli v tem forumu.
Strokovnjaki, in tudi uporabniki drog, ki sodelujejo v pripravljalni skupini za izdelavo nacionalnega programa (sodeluje jih preko 60) niso pozabili na strategijo zmanjševanja škode. Strategija zmanjševanja škode bo zelo pomemben del nove slovenske strategije, bistveno bolj kot je bil v preteklih letih.
Sam sem leta 1991, ko je bilo še prepovedano razdeljeval igle delal na terenu med osebami odvisnimi od drog in nisem o tem samo bral iz člankov ali internetnih strani.Mnogokrat sem se moral tudi na različnih nivojih močno izpostaviti da sem ščitil strategijo zamnjševanja škode, ki je bila le nekaj let nazaj v Sloveniji še zelo “sumljiva strategija” in je dobila domovinsko pravico šele leta 95.

Pri izdelavi nacionalnega programa izhajamo iz potreb slovenske družbe, uporabnikov drog v Sloveniji itd….Dobrodošle pa so nam izkušnje iz tujine. Pri tem pa se izogibamo stereotipov, ki so zelo prisotni v Sloveniji. Eden takih je uporaba terminov kot je policijski pogled, medicinski pogled itd.. ki se uporabljajo v žargonu in dostikrat ne pomenijo vedno isto. Odvisno je pač kdo ga izreče in tudi kdo je poslušalec in tudi kontekst diskusije.

Torej, čeprav le redkokdaj obiščete ta forum bi vas prosili, če lahko tudi sami napišete nekaj problemov, ki jih vidite na tem področju v Sloveniji in seveda tudi rešitve.


NupY je pisal/pisala:
>
> Hej!
> Tako redko zaidem na tale forum 🙂
> Kaj sem hotel povedati.
> Vedno je potrebno pogledati na problem z večih vidikov.
> In dosledno prepisovanje s MNZjeve strani se mi ne zdi
> nepristransko predstavljanje učinkov drog in politike
> reševanja njihovih posledic.
> Kot smo vsi opazili, Urad za droge se nima izdelanega
> nacionalnega programa problematike drog. Mogoče pa država še
> ni pomislila kako se bo sploh lotila problema drog. Z
> represijo ali strategijo “zmanjševanja škode”.
>
> Pac. Da boste videli svet se z drugih plati. Nekaj dogajanja
> po Evropi in kje drugje:
>
> http://www.mapinc.org/
> http://www.emcdda.org/

Država ima program iz leta 1992. Pred enim letom je sprejela zakonodajo, ki opredeljuje odnos države do drog in uporabnikov drog. Zakone lahko preberete na spletnih straneh Urada za droge : uradzadroge.gov.si
V tem trenutku se pripravlja NOV nacionalni program(Urad bo praznoval dve leti delovanja šele 1.1.2001.). Odprti smo za vse sugestije v zvezi z nacionalnim programo in pri izdelavi bomo upoštevali tudi vaše želje, ki jih boste izrekli v tem forumu.
Strokovnjaki, in tudi uporabniki drog, ki sodelujejo v pripravljalni skupini za izdelavo nacionalnega programa (sodeluje jih preko 60) niso pozabili na strategijo zmanjševanja škode. Strategija zmanjševanja škode bo zelo pomemben del nove slovenske strategije, bistveno bolj kot je bil v preteklih letih.
Sam sem leta 1991, ko je bilo še prepovedano razdeljeval igle delal na terenu med osebami odvisnimi od drog in nisem o tem samo bral iz člankov ali internetnih strani.Mnogokrat sem se moral tudi na različnih nivojih močno izpostaviti da sem ščitil strategijo zamnjševanja škode, ki je bila le nekaj let nazaj v Sloveniji še zelo “sumljiva strategija” in je dobila domovinsko pravico šele leta 95.

Pri izdelavi nacionalnega programa izhajamo iz potreb slovenske družbe, uporabnikov drog v Sloveniji itd….Dobrodošle pa so nam izkušnje iz tujine. Pri tem pa se izogibamo stereotipov, ki so zelo prisotni v Sloveniji. Eden takih je uporaba terminov kot je policijski pogled, medicinski pogled itd.. ki se uporabljajo v žargonu in dostikrat ne pomenijo vedno isto. Odvisno je pač kdo ga izreče in tudi kdo je poslušalec in tudi kontekst diskusije.

Torej, čeprav le redkokdaj obiščete ta forum bi vas prosili, če lahko tudi sami napišete nekaj problemov, ki jih vidite na tem področju v Sloveniji in seveda tudi rešitve.

v bistvu je TETRAHIDROKANABINOL (DELTA 9) in ne TRIHIDROKANABINOL

pa če pravim da je TETRAHIDROKANABINOL in ne TRIHIDROKANABINOL

No, tole o nevarnosti THC je pa rahel nesmisel.

Namreč, skunk, hašiš in marihuana so v resnici ena in ista substanca. Razlikujejo se seveda v koncentraciji THC-ja. Ampak zaboga, vsak, ki pozna vsaj malo scene pri uživanju marihuane ve, da če je “trava” bolj “švoh”, jo pač uživalec pokadi nekoliko več. Zato bi rekel, da so močnejše substance celo manj škodljive za zdravje, saj pokadiš manj drugih snovi. Trava je najbolj škodljiva ravno zaradi kajenja, pri oralnem uživanju pa teh posledicni.

V javnosti žal nekateri ustvarjajo napačen vtis o veliki škodljivosti trave, zanemarjajo pa naslednja dejstva:
* THC nima dokazane smrtne doze (nekje sem bral, da je le ta sicer 18 kg pri 70 kg težkem človeku, kar pa je nemogoče zaužiti)
* THC je v določenih primerih celo zdravilen. Marihuana se uporablja za lajšanje bolečin in slabosti pri kemoterapiji, blaži pritisk v očesu pri glavkomu, itd, itd,…
* Marihuana, oziroma THC ne povzročata fizične odvisnosti, psihična odvisnost pa je primerljiva s tisto od čokolade, vsekakor bistveno manjša, kot tista od tobaka.

To ima lahko pogubne posledice. Mladina pogosto ne loči med sorazmerno neškodljivo travo in nevarnejšimi substancami.

Slovenija ima strategijo iz leta 1992. Tedaj je že Slovenija postavila prioritetno strategijo zmanjševanja škode in ne represijo. Za to so vidni dokazi tudi v sprejeti zakonodaji na tem področju.
Glede na izhodišča, ki jih je Urad podal na skupnih srečanjih strokovnjakov, ki sodelujejo pri izdelavi programa, se je Slovenija odločno usmerila v politiko zmanjševanja škode.

zanima me kako pomagat nekomu ki se ukvarja s tem

xx, brezveze mu pomagat, ker si lahko sam pomaga…
pomagat pa je treba tistemu, ki se ukvarja z trdimi drogami (heroin, kokain..), ker si res ne more sam…

drzava mece vse prevec dnarja stran, ko preganja t.i. uzivalce mehkih drog, tudi z manjsimi dilerji je brezveze…
zakaj si ne zapomnijo: CE BO NEKDO HOTU DROGO – JO BO TUDI DOBIL !!!

zadnjic so me preiskali Krimici in na sreco sem prej skril svojo 10ko, tako da me niso dobil… kaj bi bilo ce bi me dobili? uzeli bi mi stuff, dali kazen, karkoli… toda jaz bi vseeno sel po novo 10ko…

namesto da bi s tem denarjem organizirali komune, preganjali dilerje s trdo drogo…
ali pa vec dali na preventivo…

DRZAVA ne bo nikoli dobila vojne z drogo, sploh pa na tak nacin, kot ga ima sedaj ne!!!!

respectz

New Report

Close