Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Manjše nakazilo preživnine

Manjše nakazilo preživnine

Pozdravljeni vsi skupaj.Imam vprašanje: ali lahko nekdo samovoljno zmanjša znesek preživnine, zaradi česarkoli pač že.Seveda je ta znesek manjši od zneska, ki je določen na sodišču?

Hvala in lep dan vsem.

Seveda ne, zakaj pa potem sploh potrebujemo sodišča in njihove razsodbe oz. odločbe? Lahko pa seveda vloži zahtevo za zmanjšanje preživnine. Ampak pazi, ni dovolj samo sporazumni dogovor, ampak mora biti izdana nova sodna odločba (sicer ti pri otr. dodatkih in plačilu vrtca upoštevajo stari znesek).

Seveda ne sme.

Ločevalka kaj naj torej storim???Gospod je uradno prijavljen na zavodu, koristi ničesar iz zavoda, ima svoje podjetje, tri avtomobile visokega razreda, zida si hišo(mene prav zanima kako če je brez službe-pravi srotek).Ob ločitvi je pristal na znesek 160 eu za dva otroka, sedaj mi je pa tega zmanjšal zaradi tega, ker je enega otroka dal na smučanje med počitnicami in seveda zahteval da dam jaz polovico.

Seveda na to nisem pristala, ker tudi on meni ne da niti centa pri nobeni položnici, ki jo je potrebno plačat, za noben tabor kamor gresta oroka, skratka nič.
No in sem dobila manjšo preživnino.Res ne vem več kaj naj.

Če le imaš možnost, najami odvetnika.
Meni gre kar na bruhanje, ko vidim kakšni so nekateri očetje…in v večini takšni, ki sploh nimajo finančnih težav.

kako ti pa plačuje.ali ti nakazuje na račun ali ti daje na roko.ker je dal enga otroka na smučanje je to njegova dobra volja in zaradi tega ti ne more zdej kr manj plačevat,ali kako.oh KAKI TROTI SO TI NAŠI BIVŠI MOŠKI.

Je prebrisan.Nakazuje mina moj račun in to tako, da gre položit denar na mojo banko, da ga ja ne bi izsledili preko računa, seveda ker je preveč poln.

Ja on si lahko dovoli vse, tudi to da mi zmanjša preživnino, ker nisem dala polovice zraven , s tem ,da sem otroku jaz nabavila opremo za smučanje(rabljeno pa vseen denar je šel iz mojega žepa).

No sedaj pa naredi kaj če moreš-POPOLNOMA NIČ.

Matr sem jezna k hudič(se opravičujem), še najbolj zarad tega, ker vidm da mu uradno ne morem nič.

Seveda delajo problem tisti, ki finančnih težav sploh nimajo. To je že nekako splošno znano. Več imajo, bolj so zategnjeni. Tudi oče mojega otroka je en tak patron.

Upam, da se bo Rakica77 javila in povedala svojo izkušnjo, ker se ji je lani zgodilo podobno. S to razliko, da njej za en mesec sploh plačal ni, baje zato ker sta bila z njim 14 dni na morju. Kr neki.
Kolikor vem je v to vpletla odvetnico, ki je očetu poslala dopis in ga opozorila na dogodek. Denar je potem dobila z eno mesečno zamudo-vendar ga je.
Če lahko storiš isto-daj.

jaz imam še večji šmorn,sm že pisala neki od tega.meni že 1 leto ne plačuje preživnine.ker se na sodišču nisma mogla sporazumet,mu je sodišče določilo kok mora na mesec plačevat.hodi pa v službo.se je rajši pritožu na previsoko preživnino ker tok pa ne mora dajat.sedaj pa čakam,preživnine mi še vedno ne plačuje,mu pa nič ne morem ker sodbo še ni pravnomočna.vse je sedaj na sodišču v ljubljani in bo trajalo še najmanj pol leta,tko mi je odvetnica rekla,da se ful zavleče.odvetnica je že takoj pri ločitvi predlagala da bi mi dajal začasno preživnino dokler sodba ni pravnomočna in dokler ne dobim rešeno izvršbo,da mu trgajo direk od plače,pa sodnik ni tega sprejel.zakaj ne vem.sedaj lahko še v nedogled čakam kdaj bo vse zaklučen,in kdaj bom dobila denar za nazaj,ker ga bom mogla pol še tožit za nazaj.noro.skratka,tok živcov pa energije ti gre.

Mislim, da je pod lepljivo opisano, kaj narediti, ko je zamuda pri preživnini oz. se je sploh ne plačuje. Tudi če boš poklicala na CSD, bi ti načeloma morali znati svetovati. Predlog za izvržbo lahko daš že zaradi ene neplačane preživnine.

Preživnina se plačuje za tekoče in redne stroške, preračunane na letno raven (recimo poleg hrane in šolskih položnic še šolske knjige, oblačila, šp. oprema…), zato se plača tudi v mesecu, ko je recimo otrok pri očetu (s šolskimi knjigami in oblačili, kupljenimi iz tega povprečnega mesečnega zneska, ne?). Z nekaterimi se da dogovoriti, da dajo zraven ekstra za tabore, šole v naravi, dražjo opremo in tako dalje, z nekaterimi pač ne. V nobenem primeru pa ne sme samovoljno določiti zneska, ker je ta, kot rečeno, letni,razdeljen na 12 enakih delov, niso pa to dejanski stroški, nastali v tistem mesecu, deljeni na pol (ali po kakem drugem ključu).

SEM KLICALA NA CSD,pa tud dol šla do eneh vrat pa do drugih,pa mi ni nobena znala povedat već kot to,da oni nč ne morjo da edino ga lahko pokličejo ali pošlejo vabilo na pogovor o neplačevanju preživnine.ker sodba ni pravnomočna ne vem če lahko sedaj sploh kaj naredim,kot da čakam .samo me skrbi da bo leto mimo preden se bo rešilo kaj,

Ja hvala bogu, da so ga pripravljeni vsaj povabiti na razgovor! Naj ga kar povabijo, mogoče bo njim bolj verjel kot tebi.

sam kaj ti nuca pogovor,bla bla če vem da potem tudi ne bo plačeval,ker 1 let ni dal niti en mesc mi preživnine.tud po pogovoru ne bo.in kaj mi nuca pol bla bla,mlatenje prazne slame.prisilt ga pa ne morjo ne CSD ne jaz da plačuje.

sam pa so podni,res a ne poznajo sramu???da so dolžni lastnemu otroku kruh.

No pa sem se oglasila.

M95 kako sodba še ni pravnomočna?

Ma ja saj vseeno. Bom samo povedala kako sem jaz zadevo rešila.

Lansko leto ju je peljal na morje za 7 dni, 7 dni pa sta bila pri njemu doma. In septembra sporočil, po mojih pozivih, da mi preživnine ne bo nakazal saj sva si stroške po njegovem za ta mesec delila. Pustimo to, da sem pa jaz in moj partner peljala otroke dejansko za 14 dni na morje. Najprej sem se obrnila na socialno delavko po telefonu, ki mi je svetovala, da naj še malo počakam, da naj očetu le zaupam in da naj ga še enkrat pozovem, da preživnino nakaže. To sem tudi storila. Pa nič.
In ne bodi ga len … se odpravim na CSD osebno. In mi socialka reče – ja gospa to pa ni v naši domeni. Mi pa ne rešujemo neplačanih preživnin. Torej obrnite se na odvetnika pa naj ga pisno pozove, da preživnino more nakazat ne glede na to, da sta bila otroka pri njemu 14 dni. OK. Pokličem odvetnico … povprašam kako je z izvršbo in mi le ta svetuje, da naj še počakam. Na koga???? Položnice se ne plačajo same od sebe. No pa sva le našli skupni jezik in se zmenili, da ga z dopisom pozove, da mi pač mora nakazat preživnino. In da ne bo to samo rekla kazala … napišem odvetnici dopis/faks kjer navedem, da preživnina ni bila nakazana in da se oče ne drži več dogovorjenih stikov.
No odvetnica ga je pozvala z dopisom in čez dobre tri tedne sem dobila njegov odgovor. V dopisu je pisalo vse in še kaj več. Uglavnem skliceval se je na to, da mu stike preprečujem, da sem bila “nespametna” in da nisem želela po otroke k njemu na morje in da je zaradi tega on imel za 100€ stroškov, da ga klevetam in da me bo tožil. V isti sapi pa je napisal, da se stikov ne drži ker se je preselil cca. 60 km stran in da težko med tednom hodi po njiju.

Epilog: Na ta dopis sem jaz napisala kar precej oster odgovor, ga poslala odvetnici, da mu ga posreduje. Vso najino dopisovanje skopirala in z dopisom poslala na CSD, skupaj s spiskom koliko se on dejansko drži stikov. Zaostala preživnina je bila nakazana v roku 14 dni.

V primeru da ne bi bila, bi odšla na sodišče in podala izvršbo. Prav tako bi odšla na policijo in naredila prijavo – zanemarjanje mladoletnega otroka. Se sliši kruto? Mogoče … ampak edino tako je začutil, da mislim čisto resno.

M95 sori površno sem prebrala tvoj post. Zdaj mi je jasno …

ja sodba še ni pravnomočna,sodnik je pa že takoj zavrnu predlog moje odvetnice da bi začasno plačeval preživnino,to pa zato,ker je rekla da se lahko na sodbo ko jo dobi,v roku15 dni pritoži.in to je tud naredu.zdaj pa spet čakam,in dobesedno nč ne moram.zanima pa me če lahko moja odvetnica poda še en predlog za začasno plačevanje preživnine in izvršbo da mu trgajo od plače ker drugače vem da ne bo plačal.kaj naj naredim,ne vem.iz preživninskiga sklada pa tud ne morem nč dobit,ker sodba še ni pravnomočna,prav zato ker se je bivši pritožu,se vse zakompliciral,zavlekl.ko bi mi vsaj neki dal vsak mesec vsaj 100 evr,pa tud centa noče dat.

Csd ne naredi popolnoma nič.Žalostno, da se moramo posluževati odvetnikov, potrošiti nič koliko denarja in to samo za to, da bi dobile denar, ki je namenjen preživljanju naših otrok.

Močno upam, da nam bo vsem enkrat posijalo sonce, se beremo. Hvala punce.

V takem primeru, daš za razliko izvršbo.

RAKICA13.upam da si razumela moj primer,kako naprej nimam več ne moči ne dnara za odvetnico ne živcev.nemočno čakam,in premišljujem kam naj se še obrnem.

New Report

Close