Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Manjkajoči zobki

Manjkajoči zobki

Pozdravljeni,
spodaj mi manjkata obe 5 in na levi še 6,7,8. Ker moram zapolniti vsaj obe 5 in eno 6, zaradi izgleda in tudi zaradi premikanja čeljusti navzdol, me zanima, kaj bi bilo najboljše .
Imam artritis in precej slabo čeljust, zobozdravnik, ki se mi zdi zelo fajn, je predlagal ali vsadke ali protezo. Vendar je izrazil dvom glede vsadkov v zvezi z artritisom in posledic te bolezni na zobe in predlagal delno protezo. Vendar pa jaz zdaj berem, da je tudi delna proteza vprašljiva, če se fiksira na čeljust, ki ni ravno najbolj trdna in je s časom še bolj majava in izginja.
Zato me zanima, kaj bi bilo po vašem mnenju najbolj primerno zame oz, da od slabih možnosti izberem najmanj slabo.. (Vprašanje je tudi, kako se bodo razvijali ostali zobje z leti…tako, da bo treba potem še druge urejati-)
Ali vzeti mostiček, ali snemljiva modela- vizilno protezo ali še ene drugo, kjer se kovine ne vidi in je očitno boljša ( se ne spomnim, kako se imenuje).
Ali predlagate še kaj drugega? Sicer sem pa precej nad 50.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,
kar se tiče prognose našega dela je najboljša rešitev v vašem primeru:
1. Implantati (več kot 90% preživetje v 10 letih), ponujajo udobje fiksne konstrukcije in dejansko občutek lastnih zob; slabost je cena
2. fiksen most od 4 do 5 na drugi strani s po enim priveskom. Dobite udobje fiksne konstrukcije. Preživetje je od malo pod 90% v 10 letih , če sta oba zadnja zoba živa do 80%, če sta mrtva. Slabost: cena
3. Delna proteza: preživetje v 10 Letih pod 80%, ne glede na vrsto, neugodje pri nošenju; prednost – cena
To je nekako to.
Artritis ni kontraindikacija. Edina absolutna kontraindikacija za implantate je prejetje t.i. bioloških zdravil (bisfosfonati z dolgo razpolovno dobo). Kajenje, diabetes, parodontalna bolezen, zdravljenje s kortikosteroidi, bruksizem, obsevanje,….so relativne kontraindikacije, ki za 5-ca.15% zmanjšajo verjetnost preživetja v primerjavi s popolnoma zdravimi ljudmi. Vedite tudi to, da imamo običajno zobozdravniki 100% garancijo na kirurški del implantata. To pomeni, da če se vam implantat v prvo ne prime, dobite ponovno operacijo in implantat brezplačno.
LP ANdreja

New Report

Close