Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Manj mleka na eni dojki

Manj mleka na eni dojki

Pozdravljeni

Ponovno se obračam na vas. Imam 6 mesecev starega sina, do sedaj sva se dojila brez bistvenih težav. Vsakič ga pristavljam na obe dojki. Približno 2-3 tedne pa zdaj opažam, da se mi v levi dojki tvori precej manj mleka kot v desni. Pa ga sedaj zato zmeraj najprej pristavim na levo stran, saj je na začetku še zelo lačen in menim, da bi to znalo posopoma stimulirati levo dojko, da bi začela tvoriti več mleka (več povpraševanja, več ponudbe). Pa se v teh 14 dneh ni nič spremenilo. Ko začne sesati na levi strani, sploh ni intenzivnega sesanja, kmalu se zelo upočasni in potem skoraj odneha (ker je manj mleka). Zato ga potem pristavim na desno dojko, ki je polna, velika in tam potem sesa intenzivno.

Kaj menite vI? Ali delam prav, da ga pristavljam najprej na levo stran? Kaj predlagate, da bi spet pospešila nastajanje mleka v levi dojki?

Hvala.

Petra, pozdravljeni!

Vaš 6m fantek se dobro doji, zaznali pa ste, da je mleka več v eni od dojk in posušate drugo spodbuditi.

Petra, mamice imamo kar po pravilu tako situacijo. Morda se otrok doji raje na eni strani, morda smo spretnejše me na drugi ali je položaj pač boljši. Lahko pa je tudi ena dojka preprosto nekoliko bolje razvita od druge. Ženski dojki sta pač različni, to je znano dejstvo. Pri dojenju vas to ne bo oviralo. Pomembno je, da otrok lepo napreduje in se dobro doji. Glejte na ponudbo obeh dojk skupaj. Spomnite se na mamice dvojčkov, ki dobro dojijo, čeprav pride na enega otroka ena dojka. Poznamo primere, ko so matere čisto dobro dojile dolgo časa samo na eni dojki.

Seveda pa je povsem naravno in pričakovano, da si želite uravnotežiti ponudbo, da bo razlika čim manjša in se boste vi počutili bolje. Da, dobro je, da ponudite najprej levo, nato desno (krajši čas, toliko, da bo dobro praznjena), vse umirjanje, cartanje in dodatno dojenje pa je lahko spet na levi. Torej, če gre, leva dvakrat, desna pa enkrat na podoj. Leva torej tudi malo dlje kot desna. če imate vmes kak kratek podobj za žejo, umirjanje, pa tedaj ponudite samo levo.

Popolnoma vredu ravnate. Tudi če spremembe ne boste opazili, ni prav nič narobe s tem, da leva tvori manj. Saj veste, naše telo pač ni idealno in tudi ni simetrično, pomembno je, da deluje.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Hvala za odgovor.

V bistvu me je začelo skrbeti, da mi bo počasi zmanjkalo mleka. Pravite, da je treba gledati na ponudbo obeh dojk skupaj. Se mi zdi, da je skupna ponudba manjša. Zato tudi strah pred tem, da mi počasi zmankuje mleka. Vem, da ga ne bom izgubila čez noč, vem, da je to počasen proces, pa vendar. Še kake 3 tedne nazaj sem imela polne, napete dojke po 4 urah, sedaj so take po 6 ali celo 7 urah. Kaj menite? Kaj to pomeni? A se vendar lahko zgodi, da se mleko neha tvoriti kljub nespremenjenemu številu podojev? Skrbi me predvsem zato, ker sinko ne zna piti po steklenički, niti iz lončka (magic cup), skratka ne vem, kako bi mu potem dajala mleko. Poskusili smo že vse mogoče cuclje, različne lončke, pa ne gre in ne gre.

In še nekaj bi vprašala. Dopoldan se mu že začela dajati razne sadne kašice. Je normalno, da je blato postalo zeleno? Ritke nima vnete, pa tudi trdo ne kaka, samo barva je spremenjena.

In še to: Ali se adaptirano mleko lahko prekuha? Menim da ja, ampak vseeno vprašam.

Hvala.

Petra

nova
Uredništvo priporoča

Petra, nikar ne skrbite. Morda ste malo pod vtisom sodobnih mitov, da materi enkrat pa ja mora zmanjkovati mleka (ali kdo dvomi v vas?), ker se pri večini to menda dogaja. No, saj najbrž že veste, ker nas berete, da to nikakor ni res. Ampak vseeno vas skrbi, ko tipate mahkejše dojke, ker eno so besede in zapisi, drugo pa praksa in vaša situacija.

Ne le, da mleka ne izgubimo čez noč ali postopno. Če dobro dojite pri 6m, potem lahko dojite leto, dve, tri…. odvisno od vaših želja in interesa otroka do dojenja.

Če otrok lepo napreduje in se konstantno doji, potem vam ne zmanjkuje mleka. Mleka je vedno toliko, kot ga otrok posesa + 20% rezerve (to dokazujejo raziskave), ki se “aktivira” ob poskokih v rasti, torej ob pogostejšem sesanju. Če ima deček potrebo po več dojenja, je odlično, da ga pristavljate večkrat, čeprav ali prav zato, ker sta dojki zmehčani. Če mu ustreza sedanji tempo, pa je tudi čisto vredu.
Kako deluje zakon ponudbe in povpraševanja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977902,1977902#msg-1977902
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978042,1978042#msg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643

Ni treba imeti napetih dojk, lahko so čisto mehke, pa lahko normalno dojite naprej nedoločen čas. Ne drži, da se z daljšim dojenjem, manjša možnost tvorbe primerne količine mleka, to je čista dezinformacija.

Če se napetost ne pojavlja, to ni znak, da je mleka manj, temveč, da se je telo pač lepo prilagodilo otrokovim trenutnim potreba. Ali vredu polni pleničke? Ali vredu napreduje? Vedno se vprašajte to dvoje, pa boste, če je vse ok, takoj zadovoljni s svojo tvorbo mleka, to šteje, drugo ne. Nadenite si elegantnejši modrček, blazinic verjetno tudi ne rabite, pa lepo dalje …

Ne, mleko se ne neha tvoriti, če imate nespremenjeno število podojev. Mati lahko doji dolge mesece samo enkrat na dan, na nekaj dni, na teden…. Mleka bo toliko, kot ga otrok popije, pa še malo zraven.

Joj, zdaj pa res ne boste več rabili stekleničke. Hm, mogoče tudi lonček ne bo deloval, pa boste prešli kar na širok nizek navaden kozarec ob GH. Ob GH mu boste lahko ponudili vodo tudi kar po žlički…. Če se dovolj doji, pa dodatnih tekočin nekaj časa morda sploh ne bo kaj dosti želel in potreboval, ker ga bo odžejalo že dojenje.

Gosta hrana seveda obarva blato in spremeni njegovo konsistenco. Če bi bilo ves čas temno zeleno, zelo močne temne barve, kar ne bi bilo podobno barvi živil, potem morda bolj počasi z GH. Ali kak dan sploh ne. Tako blato bi bilo lahko znak, da se črevesje na to ni dobro odzvalo.

Zadnje vprašanje sem pa morala poiskati na forumu Pediatrija, glede prilagojenega mleka sama nimam dovolj znanja: http://med.over.net/forum5/read.php?46,1572464,1572480#msg-1572480

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Hvala lepa za odgovor.

Grem lepo dalje, tako kot pravite. Verjamem da bo vse ok. In ker ste že omenila blazinice…še vedno jih rabim :-), še vedno se pojavlja izcejalni refleks.

Pozdravček.

Petra

Spoštovani,
imam identičen problem. Le da se je to začelo pojavljati pri 3 mesecih. Ali bi bili potrebni kakšni dodatni ukrepi?

Hvala,

Jasna

ps.- otrok se lepo doji, nadpovprečno redi. Le na desni dojki je popolnoma zmanjkalo mleka..le nekaj kapljic še priteče s pupmpico . Zato jo zavrača. Ker je bil navajen, da je bilo mleka ves čas v izobilju.

pps.- ali ima s tem kakšno vezo tudi dejstvo , da nekako ponoči ležim le na desni dojki?

Jasna, pozdravljeni!

Če otrok dobro napreduje, celo nadpovprečno, potem je tehnika dojenja nepomembna in tudi to, na kateri dojki se tvori več/manj, je nepomembno. Lahko dojite polno tudi samo na eni dojki, če želite, lahko drugo ponujate takoj ob zbujanju, za uspavanje, v spanju in situacijah, ko se morda fantek ne bo zavedal in ga mogoče ne bo toliko motilo.

Dvomim, da ima vaše ležanje kaj s tem.

Dojenje z ene dojke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=346&t=345
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981525 (»aktiviranje« tudi druge dojke)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close