Najdi forum

Mama samohranilka

Ker bom mama samohranilka (oče bo otroka sicer priznal več pa ne), me zanima, na kaj moram biti še posebej pozorna. Sicer sem zaposelena redno od januarja, dobivam pa normalno plačo. Sedaj pa me zanima, kakšne pravice do uveljavljanja kakšnih podpor in pomoči imam in kako lahko le-te uveljavljam?

Za vse odgovore se vam vnaprej zahvaljujem in vam želim lep dan še naprej, Tonča

Pozdravljeni, Tonča!

Ponovno citiram 39. člen (pravica do starševskega nadomestila) Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (UL RS 110/2003):
»Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravica do starševskega nadomestila po tem zakonu izključuje prejemanje drugih nadomestil po predpisih, ki urejajo zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti ter plačilo prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva in prejemanje delnega plačila za izgubljeni dohodek po tem zakonu.«
41. člen istega zakona pa pravi:
»Osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila je povrečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 9. členom tega zakona v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust.

Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.
Za zavarovanca iz drugega odstavka 39. člena tega zakona se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. …«

Poleg pravice do starševskega nadomestila, boste upravičeni tudi do pomoči ob rojstvu otroka, ki je enkratni denarni prejemek, namenjen nakupu opreme za novorojenca – letos znaša 58.510 sit. To pravico uveljavljate najkasneje 60 dni po rojstvu otroka.
Ravno tako boste upravičeni do prejemanja otroškega dodatka. Znesek je odvisen od dohodkov. Pravica se uveljavlja v 90 dneh po rojstvu otroka in se prizna z mesecem otrokovega rojstva.
Z očetom otroka se dogovorita tudi o plačevanju preživnine za otroka.
O vseh pravicah se lahko pozanimate na pristojnem CSD, kjer jih boste tudi uveljavljali.

Srečno!

Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del. Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21 http://pelikan.karitas.si/materinski/index.php

Pozdravljena!

Kolko sem se jaz pozanimala boš prejemala naslednje:

– starševsko nadomestilo ki znaša 100% neto plače (povprečje zadnjih 12 mesecev)+ otroški +preživnina.To ti pripada če si pred nastopom porodniške zaposlena 12 mesecev, če ne, dobiš starševski dodatek katerega znesek je okrog 40.000 + otroški dodatek+preživnina.

Mislim da si upravičena tudi do neke vrste socialne podpore ki pa je nižja kot drugače. Mislim da nekje okrog 30.000.
Če imaš nizke dohodke lahko daš še vlogo za dodelitev enkratne socialne pomoči. to sem sicer poizvedovala na lastno pest, ker imam tudi sama podobne težave tako da informacije niso 100%. Mislim, da bi bilo najboljše da se pozanimaš na centru za socialno delo.

Lep pozdrav

Oj. 1.1.2010 imam rok poroda, in problem se začne s tem da oče otroka ne želi priznati, zato sem to zadevo pustila pri miru. Kasneje sem imela fanta s katerim še vedno živim in me preživlja, saj sem brezposelna in dobivam okoli 150 evrov socialne pomoči. Nekaj sem jo dala na stran, ampak s fantom greva takoj narazen ko dobim stanovanje oz. streho nad glavo. Rešitve ne poznam, saj mi tudi sorodniki to onemogočajo. Moj oče živi z punco in njenimi 4 otroki v stanovanju kjer sem prijavljena in živela kot otrok. Zdaj želi svojo punco prijaviti za stalno. Moja mati živi s fantom v podnajemu, tako da je moje stanje financ in stanovanja v krizi. Ne vem kaj še storiti, ker vsi znanci in prijatelji živijo še s starši, ali pa so še študentje. Pomagat mi od njih ne more nihče. Sama se pa ne vidim več iz težav. Lepo prosim za kakšen odgovor. lp. 040 293 567

New Report

Close