Spostovani dr. Rejec!
Pisem Vam zaradi svoje mame. Stara je 76 let, ze vec kot dve leti ima s presledki tezave z vrtoglavico (omotico) in nedoloceno slabostjo brez bruhanja, poleg tega je pa depresivna. Vmes je bila sicer za nekaj mesecev dobra, zdaj je pa ze od marca spet slaba. Slabost se pojavlja zjutraj, ko vstane, in traja vec ur, zadnje case vedno dalje. Ce vstane sredi noci, je do poldneva ze dobra, drugace pa traja vse to do dveh ali teh popoldne. Je tudi hudo anksiozna in precej depresivna. Boji se, kaj bo z njo, depresivna je pa po mojem zato, ker se ze vec let hudo sekira in skrbi zaradi zivljenjskih tezav mojega brata, pa tudi nasploh ni imela lahkega zivljenja v petdesetletnem zakonu. Telesnih vzrokov za slabost zdravniki ne najdejo (zdravili so ji gastritis, dobiva tablete proti visokemu tlaku in za znizanje holesterola v krvi, ima pa kronicne uroinfekte. Vse druge krvne preiskave so v redu, kardialno stanje je po infarktu pred leti zadovoljivo kompenzirano, pise na najnovejsem izvidu internista). Bila je ze tudi pri psihiatrinji, ki je ugotovila depresivno stanje in ji predpisala Eglonyl, ki pa stanja ze od pomladi se ni izboljsal. Seveda jemlje precej tablet: zjutraj Cozaar za pritisk in 2 tabl. Eglonyla, opoldne Plavix in 1 Eglonyl, zvecer pa Sortis, Helex in Sanval (po 1 tabl.) Helex jemlje ze dve leti, se mi zdi, tako da me skrbi odvisnost. Zal sem v tujini, tako da ne morem z njo k zdravniku, da se malo bolje pogovorim. Kot receno, je lani jeseni pa vse do marca ta vrtoglavica izginila, obcasno je vzela samo Helex. Od marca do zdaj je pa vedno huje, skoraj nic ne je, tako da je precej shujsala in le s tezavo opravlja gospodinjska dela. Bojimo se, da bo kar oblezala, iz hise sploh ne gre vec, pa tudi obiskov ne mara. Z ocetom sta sama, odklanja pa kaksno placano pomoc v gospodinjstvu. Ze veckrat je rekla, da bi bila najraje mrtva.
Moje vprasanje je naslednje: mislite, da bi mami pri njeni starosti se kaj koristila psihoterapija oz. srecavanje v kaksni terapevtski skupini? Kje v Ljubljani so take skupine za stare ljudi? Tudi antidepresiv ji nic ne pomaga – mogoce bi ga bilo treba zamenjati?
Oprostite, da Vas nadlegujem s tako dolgim pismom.
Ze vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!
Marjeta

Spoštovana Marjeta,, če antidepresiv ne pomaga v dveh mesecih, ga je treba zamenjati, saj imamo na voljo številne učinkovitejše preparate, kot tiste,ki jih dobiva mama.Terapija prvega izbora so zdravila , psihoterapevtski suport bi ji lahko nudila že njena psihiatrinja, kar je verjetno tudi storila, vendar tega ni posebej povdarjala.ker je del tretmana.Skupinska psihoterapija starostnikov poteka v nekaterih domovih starejših občanov, vendar največkrat le za oskrbovance.Morda bi sprejeli tudi vašo mater kot zunanjo članico?Povprašajte.

New Report

Close